Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[Review] Worms Rumble – Worms, maar dan anders..

Worms Rumble Keyart
Een kruising tussen Worms en Fortnite, zou dat werken? Mitchell ging met de game aan de slag!

Game-ontwikkelaar Team 17 kwam in 1995 met het eerste deel in de Worms-serie. Het spel, waarbij twee teams van 4 wormen het tegen elkaar opnamen in een turn-based concept was een groot succes. Twee jaar later kwam Worms 2 uit en introduceerde veel kenmerkende eigenschappen die we vandaag de dag nog terugzien in de franchise. Zo is de grafische stijl nog altijd herkenbaar en zijn wapens als de Sheep Launcher en de Holy Hand Grenade niet meer weg te denken. Team 17 gooit het met hun nieuwste iteratie over een andere boeg. Ze spelen in op het populaire Battle Royale concept. Weet dit goed uit te pakken? Je leest het in deze review!

Worms? Rumble

Worms Rumble is geen traditionele Worms-game. Waarbij de eerdere delen qua gameplay leunden op een de ijzersterke ruim 25 jaar oude basis, valt Worms Rumble grotendeels in dezelfde categorie als de recente battle royale games. Dit houdt in dat de meer strategische turn-based gevechten zijn ingeruild voor snellere real-time gevechten. Ook was het in eerdere delen mogelijk om schade toe te brengen aan het strijdveld, wat je op strategische manieren in je voordeel kon gebruiken. Dat is in Rumble helaas niet mogelijk. Dit soort zaken vind ik echt een gemis. In vorige Worms-spellen had je bijvoorbeeld beschikking over een boor om de grond in te trekken, waar je veilig was voor vijandelijk vuur. Feitelijk is Worms Rumble ook een heel ander spel in een Worms-jasje. Het zou interessant zijn geweest als het spel meer van de klassieke elementen combineerde met moderne gameplay.

Supersnelle actie

De wormen bewegen zich een stuk sneller dan we gewend zijn uit eerdere delen. Dit is logisch gezien de snellere speelstijl van een Battle Royale-game. Je worm is in staat om langs muren omhoog te glijden en zich op te rollen tot een bal, om snelheid te maken á la Sonic. Tijdens het spelen zal je op deze manier snel door de arena’s moeten voortbewegen om wapens te vinden en vijandelijk vuur te ontwijken. De wapens in het spel zijn grotendeels oude bekenden. Ik was erg blij om te zien dat mijn favoriete honkbalknuppel ook in het spel zit. Niets is zo bevredigend als je tegenstander een dreun voor zijn harses te verkopen. Daarnaast keren ook oude bekenden als de Banana Bomb en de Holy Hand Grenade (Hallelujah!) terug. De ingrediënten voor een chaotisch festijn.

Worms X Fortnite

Worms Rumble is een spel wat enkel online te spelen is. Het spel kent hiervoor drie verschillende speelmodi. Last Worm Standing en Last Squad Standing zijn in feite de Battle Royale-modi. Het bekende concept van de vijand uitroeien tot je als laatste (team) overblijft kennen we van games als PUBG en Fortnite. Een nadeel ten opzichte van die spellen zijn de kleine maps waarin je als gewapende worm moet zien te overleven. Vrij snel na het startschot vliegen de kogels je om de oren, verstoppen is er niet bij. Hoewel de potjes maar kort duren, blijft de adrenaline nog een poos door je lijf gieren. Ook is er nog de Deathmatch-modus. In feite is dat de Free-for-All-modus die we kennen uit andere spellen. Hierin is het juist de bedoeling om binnen de tijd zoveel mogelijk vijanden neer te knallen.

In principe vormen de snel te begrijpen besturing in combinatie met de verschillende speelmodi prima uitgangspunten om even een lekker snel potje Worms Rumble te spelen. Het is helaas zo dat het spel nogal wat framerate-problemen kent als er teveel op het scherm gebeurd. Het is mij meermaals overkomen dat het spel begon te haperen en ik vervolgens werd omgelegd door een vijandelijke pier.

Personaliseer je worm

De cartoony-look van de wormen blijft nog altijd een sterk punt van de Worms-spellen, en Rumble is daar geen uitzondering op. Het spel biedt zelfs de mogelijkheid om je eigen worm compleet aan te passen. Dit blijkt verrassend uitgebreid te zijn, waardoor het mogelijk is om een compleet unieke worm te maken. Het gevolg is dat een hoop andere spelers er ook behoorlijk uniek uit zien. Wil je wraak nemen op die ene worm die jou een paar seconden eerder zo genadeloos heeft doodgemaakt? Je kunt hem zo herkennen. Door te spelen ontgrendel je meer aanpassingsopties voor je worm. Deze kunnen gekocht worden met de in-game valuta, welke je ook verzameld door te spelen. Zo ben je uiteindelijk in staat om met een tandloze, getatoeëerde worm met hartjesogen en een koptelefoon op de arena in te stappen. Ook de wapens blijken naar persoonlijke smaak aangepast te kunnen worden.

Conclusie

Er valt niet veel te zeggen over Worms Rumble. Het is in de basis een vermakelijk spel wat zich voornamelijk richt op de snelle actie die vandaag de dag geliefd is onder gamers. Ik vind het jammer dat het spel de naam Worms draagt, maar niet de ijzersterke kern van de Worms-franchise respecteert. Het gemis van het slopen van het slagveld, tot aan de strategische turn-based gameplay is groot bij het zien van de herkenbare wormpjes. Worms Rumble had wat dat betreft net zo goed een ander jasje kunnen dragen. Los daarvan is het een prima Battle Royale game die op drukke momenten wel de nodige kuren heeft.

+ Besturing is makkelijk onder de knie te krijgen

+ Veel aanpassingsmogelijkheden m.b.t. je worm

+ Crossplay tussen verschillende consoles

– Enkel online te spelen

– Framerate daalt bij veel actie

– Gebrek aan vertrouwde Worms gameplay elementen

DN-score: 6,4