[REVIEW] Gunman Clive HD Collection

De 3DS-klassiekers zijn terug op de Switch. Twee spellen voor nog geen vier euro. Met zo’n goedkoop spel zou je niet veel verwachten, maar niks is minder waar!

Gunman Clive is een actieplatformer met in de hoofdrol cowboy Clive. Deze collectie bevat de twee spellen, maar nu in een HD-jasje. Het eerste deel verscheen in 2013. Voor nog geen twee euro kon je Gunman Clive bemachtigen. Twee jaar later, in 2015, verscheen het vervolg: Gunman Clive 2. Dit deel kostte wederom nog geen twee euro. Opnieuw trok je je cowboylaarzen aan en ging je achter de schurk aan die jouw geliefde had ontvoerd.

De basis alsmede de besturing van Clive is heel simpel. Je kan springen en je kan je wapen, in Clive’s geval een pistool, gebruiken. Gedurende de levels kunnen tegenstanders, zoals andere cowboys, eenden en maar ook wolven, voorwerpen laten vallen. Deze voorwerpen kunnen bestaan uit upgrades en taarten. De upgrades zorgen ervoor dat je tijdelijk een sterker wapen hebt, bijvoorbeeld door drie kogels tegelijk af te schieten of door een sterkere kogel te gebruiken. Je blijft de upgrade behouden tot je geraakt wordt door een vijand. Eenmaal geraakt zal je een nieuwe upgrade kunnen krijgen door je vijanden dood te schieten. Als tweede kan je ook taarten bemachtigen door je vijanden lek te schieten. Deze taarten zorgen ervoor dat je levens weer een stukje worden bijgevuld. Deze collectie bevat twee spellen, dus ik bespreek elk spel in een eigen deel.

Gunman Clive

We maken kennis met de cowboy Clive. Zijn bewegingen heb ik hierboven al beschreven. Naast onze cowboy kun je kiezen om met drie anderen de strijd opnemen. Het eerste personage is de geliefde zelf, Ms Johnson, waar de rollen goed omgedraaid zijn. Niet Ms Johnson is hier gekidnapt, maar Clive! Zij heeft de mogelijkheid om kort in de lucht te zweven met haar jurk. Naast Ms Johnson is er ook de mogelijkheid om met opperhoofd Bob te vechten. Zijn wapen is de speer waarmee hij een stukje kwetsbaarder is. Bob moet namelijk dichterbij de cowboys komen of ze te verslaan. Fans die de delen op 3DS hebben gespeeld zullen dit personage herkennen uit het tweede deel. Dit personage is pas vanaf de HD-collectie speelbaar in het origineel. Dit is dan ook het enige nieuwe in de HD-collectie, naast de verhoogde resolutie. Als laatste heb je nog het geheime personage, welke je kan besturen na het behalen van het spel. Ik ga nog niet verklappen welk personage dit is, maar de speelwijze ervan is leuk gemaakt!

Wie gaat er winnen? Clive of de baas met zijn krachtige machinegun

De levels zijn leuk bedacht en redelijk gevarieerd. Soms ren en schiet je door een stad, dan zit je weer in een mijnkar te springen tussen de rails met hun gaten en de andere keer achtervolg je de bandieten weer op de trein. Het spel bevat twintig levels waarin je ook nog een aantal verschillende bazen moet verslaan. De baasgevechten zijn leuk, uniek en hebben meestal een vast patroon. Sommige ogen lastig, maar door de juiste manier van wachten, rennen en schieten zijn ze te behalen. Er zijn ook nog drie moeilijkheidsgraden, dus vind je het te lastig of te makkelijk, dan kan je een ander niveau proberen.

Opperhoofd Bob in actie. Pas wel op voor de eend!

Gunman Clive 2

In het vervolg keer je weer terug als de geliefde cowboy en ook weer is Ms Johnson ontvoert. Dit keer kan je weer kiezen uit Clive, Ms Johnson, Bob en een geheim personage. Wederom zal je eerst het spel moeten uitspelen om dit geheime personage vrij te spelen. Wie je ook kiest, één ding is zeker: je gaat de hele wereld langs. Gunman Clive 2 biedt daarmee nieuwe gameplay mogelijkheden. Naast het normale run-and-gun-gedeelte bevat dit spel ook een schietgedeelte op zijn Star Fox, waarbij je hier op een dinosaurus vliegt. Lasers, maar ook andere projectielen zul je in de lucht moeten ontwijken. Je hebt ook een level waarbij je te paard gaat en naar links en rechts kan bewegen om zo andere cowboys in te halen. Het is duidelijk dat Hörberg Productions een stuk creatiever is geworden in het vervolg. De levels variëren steeds en elk level voelt uniek. In totaal zijn er 25 levels met zo hun eigen ambiance.

Totaalpakket

Gunman Clive HD Collection bevat beide spellen voor nog geen vier euro. Voor wie nog niet bekend is met de serie en fan is van het Platformer-genre, is dit een goede aanrader. De in totaal 45 levels zijn wel snel te behalen. Binnen een paar uur ben je al klaar met het spel, echter zijn er vier unieke personages per spel waardoor de pret nog langer kan duren. Voor een prijs van €3,99 is dit echt een pareltje dat je niet over het hoofd moet zien. Voor spelers die al wel bekend zijn met de serie is het lastig om een goed advies te geven. Aan de ene kant is opperhoofd Bob een leuke toevoeging in het origineel en daarbij is de mogelijkheid om het op een groot scherm te spelen ook aantrekkelijk. Aangezien er verder geen nieuwe dingen zijn toegevoegd, kan je zelf beter de keuze maken.

Zelfs dinosaurussen leven in het Wilde Westen!

Audiovisueel

Gunman Clive bevat getekende animaties welke zeer goed uit het scherm komen. De artstyle is hiermee vrij uniek en geeft een lekker ouderwets gevoel zoals het oude Wilde Westen. De muziek is ook erg aangenaam. Met klanken die zo uit het Wilde Westen kunnen komen, biedt Gunman Clive je een complete cowboy-ervaring aan.

In het eerste deel wordt er gebruik gemaakt van een gelige kleur. Dit wordt in elk level zo gebruikt en geeft een ouderwets gevoel. In het tweede deel wordt er meer gebruik gemaakt van verschillende kleuren en ook deze kleuren komen goed tot stand.

Conclusie

Gunman Clive HD Collection is een bundel met twee prachtige games. De games zijn goed uitgewerkt, zonder bugs of andere capriolen. Helaas heeft het spel een korte speeltijd, maar de herspeelbaarheid ligt hoog door de vier unieke personages. Gunman Clive HD Collection is misschien wel de beste vier euro die je aan spellen zou uitgeven.

Cijfer: 8,7

Robin

Hey, ik ben Robin en ben 19 jaar. Mijn favoriete genres zijn metroidvania's, RPG's en games met een goede mysterieuze sfeer. Mijn favoriete games zijn de Phoenix Wright-games, Ghost Trick en de Mother-serie.

2 gedachten over “[REVIEW] Gunman Clive HD Collection

Geef een reactie