Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] V-Rally 4

De opnieuw in het leven geblazen rally-game V-rally 4 is nu beschikbaar voor de Switch. Een aanwinst of toch niet?

Wanneer je V-Rally kent of ooit eerder hebt gespeeld dan betekent dat zeer waarschijnlijk dat je al een wat oudere gamer bent. Het eerste deel verscheen in de jaren ’90 op de Playstation 1 en het derde deel is inmiddels alweer vijftien jaar terug verschenen op onder andere de GameCube. Daarna is het stil gebleven en plots na vijftien jaar komt er een vierde deel uit. Is het ontwikkelaar Kylotonn gelukt om het spel met zijn tijd mee te laten gaan?

Geen realisme, maar arcade

De V-Rally-spellen stonden altijd bekend om de arcade-achtige gameplay. Waar de meeste rally-games tegenwoordig kiezen voor een realistische ervaring was dat bij de V-Rally spellen absoluut nooit het geval. Ook in het vierde deel is er duidelijk gekozen voor meer arcade dan realisme en dat hoeft op zich niet erg te zijn. Het zou zelfs enigszins vreemd zijn wanneer deze serie opnieuw in het leven geblazen zou worden als een super realistische racer. Zo kun je wel dingen aan je auto’s aanpassen, maar heel diepgaand is dit dan ook niet, iets dat V-Rally wat toegankelijker maakt dan de meer realistische rally-titels. V-Rally 4 is overigens niet alleen rally,  ook andere disciplines komen aan bod. Naast de bekende rally, kun je ook aan de slag met Hillclimb, V-Rally, Buggy en Extreme-Khana.

Lekker divers, maar tegenvallende carrière mode

Op het gebied van diversiteit doet het spel het dan ook niet slecht.  De verschillende type disciplines zorgen voor de nodige variatie. Je kunt kiezen voor een losse race of aan de slag in de carrière mode. Helaas valt die laatstgenoemde game mode een beetje tegen. Hierin is het uiteraard de bedoeling om om zoveel mogelijk races te winnen en om uiteindelijk kampioen te worden. Helaas ligt de nadruk net iets teveel op verschillende andere punten die je moet zien te managen. Zo moet je sponsorcontracten afsluiten om geld binnen te halen en personeel inhuren zoals technische mensen, een agent en researchers. Het personeel moet je natuurlijk ook weer uitbetalen dus je zult ook flink op je budget moeten letten. Al deze extra elementen voegen alleen erg weinig toe en hadden wat mij betreft net zo goed weglaten mogen worden. Doordat het weinig effect heeft op wat je nu uiteindelijk bereikt in je carrière lijkt het vooral een excuus te zijn om te zorgen dat de speelduur wat wordt verlengd.

De carrière-mode mist in zijn geheel het gevoel van vooruitgang boeken. 
Regelmatig ontgrendel je races en die verdwijnen ook weer. Hoe het kampioenschap eruit ziet is vaak volstrekt onduidelijk. Je moet zoveel mogelijk races behalen totdat het kampioenschap er ineens is. Je hebt daarom vooral het gevoel zinloos races te rijden zonder gevoel van structuur. De variatie in verschillende disciplines is uiteraard wel weer erg fijn en zorgt ervoor dat de verveling niet snel toeslaat op dat gebied.

Icy road

Maar of je nu kiest voor een losse race of aan de slag gaat in de carrière mode, V-Rally kent helaas een niet al te soepele besturing. Elke race-fan weet dat rally-spellen vaak niet al te makkelijk te besturen zijn in het begin. Door veel te oefenen krijg je uiteindelijk de besturing veelal onder de knie. Dat is helaas iets minder het geval met V-Rally 4. Weliswaar bestuurt de ene auto iets beter dan de andere, maar je hebt veelal het gevoel dat je nooit echt controle over je wagen krijgt en het lijkt soms net alsof je aan het schaatsen bent. Auto’s raken soms ook uit het niets zomaar in de slip. Dit is dan ook een enorm gemiste kans, want als de besturing wat beter was kon er duidelijk meer speelplezier uit deze titel worden gehaald.

Audiovisueel

Terwijl je tijdens het rijden regelmatig loopt te irriteren over de besturing kun je wel flink genieten van de omgevingen waar je doorheen rijdt. V-Rally 4  ziet er op de Nintendo Switch namelijk zeer mooi uit. De auto’s ogen mooi en dat mag ook van de omgeving worden gezegd, welke ook nog eens vol details zitten. Het spel draait daarnaast ook soepel en kent een stabiele framerate. Het geluid is verder ook nog best wel aardig. De auto’s klinken lekker en de soundtrack past bij de game. Wél had de soundtrack net wat gevarieerder mogen zijn.

Conclusie

V-Rally 4 is helaas niet de terugkeer waarop ik hoopte als fan van de vroegere delen. Ondanks dat het spel op audiovisueel gebied zeker in orde is en er meer dan genoeg te doen is, zijn er ook een aantal dingen die beter hadden gekund. Zo is de besturing echt niet goed genoeg en is de carrière mode niet goed uitgevoerd. Erg jammer want het spel had best veel potentie maar is nu niet de volle pond waard. 

Eindcijfer: 6,4