Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] Civilization VI

Met de release van Civilization VI kunnen we eindelijk beschavingen bouwen op de Switch, maar werkt dit wel? Of is dit gedoemd in de geschiedenis te verdwijnen?

Met de release van Civilization VI kunnen we eindelijk beschavingen bouwen op de Switch, maar werkt dit wel? Of is dit gedoemd in de geschiedenis te verdwijnen?

Civilization VI is het zesde deel in de Civilization reeks, een franchise waarin jij vanuit het niets een beschaving op probeert te bouwen. Je doet dit door een game te spelen die nog het meest weg heeft van een ingewikkeld bordspel. Je speelt de game namelijk vanuit een top-down-view, waarbij de wereld is opgedeeld in vakken. Op deze vakken zijn verschillende soorten resources aanwezig, en door middel van een goede planning en het uitbouwen van steden zul je die vakken leren manipuleren om ze optimaal te kunnen gebruiken. Zo zul je vakken met wilde dieren kunnen ombouwen tot jachtgebied, terwijl je op vakken met graan het best een boerderijtje kunt beginnen. Deze vakken krijgen door deze acties een bepaalde waarde ( bijvoorbeeld 3 productie en 2 eten) die je aangrenzende stad zal kunnen gebruiken om te groeien.

Bordspel deluxe

Dit klinkt misschien simpel, maar Civilization duikt hiermee zo snel de diept in dat het kan duizelen. Om een voorbeeld te geven: je begint de game met wat “ settlers” en een groepje krijgers, waarmee je op zoek gaat naar een plek om je te vestigen. Als je deze gevonden hebt (bijvoorbeeld in de buurt van een paar zeldzame materialen) vestig je een stad en kun je gaan bouwen. De game werkt geheel op beurten, waarbij je in jouw beurt je manschappen en steden opdrachten kunt geven. Deze opdrachten hebben een aantal beurten nodig om uitgevoerd te worden, welke worden beïnvloed door bijvoorbeeld productietegels of de movement speed van je troepen. Het belangrijkste is dus dat je steden gaat bouwen om je efficiëntie te vergroten. Zo zul je eten en behuizing nodig hebben voor de inwoners van je stad. Behuizing kun je niet specifiek bouwen, maar krijg je door projecten en technologieën te ontwikkelen waardoor wonen in je stad aantrekkelijker wordt. Met meer mensen kun je meer grond bewerken, maar deze willen ook tevreden zijn. Ontevreden mensen willen namelijk nog wel eens een opstand beginnen. Daarnaast wil je ook de wereld gaan ontdekken. Ontdekkingen staan voor kennis, en met kennis zul je mensen geïnteresseerd maken in technologie en de wetenschap, maar de wereld zit vol gevaren. Misschien kom je wel barbaren tegen, waarvoor je krijgers zult moeten opleiden om deze aan te pakken. De tijd staat daarnaast ook niet stil, en voor dat je het weet ben je brons aan het smelten voor een verbetering van je krijgsmacht, of bouw je kleine boerderijtjes uit tot complete landerijen. Of begin je gewoon een compleet nieuwe stad om je rijk uit te breiden.

Historische leiders en jij

Daarnaast ben jij niet alleen in de wereld. Het zal niet lang duren voordat je leden van andere grootmachten tegenkomt, welke net als jij gerepresenteerd worden door een grote personage uit de geschiedenis. Denk bijvoorbeeld aan Terry Roosevelt van Amerika en Queen Victoria uit Engeland. Al deze grootmachten hebben hun eigen specialiteiten en valkuilen, en zullen vroeger of later iets van je willen. Je kunt natuurlijk met ze gaan samenwerken, maar wat nou als hun een grondstof hebben die jij eigenlijk wel heel graag wilt? Of een religie volgen waar jij het niet mee eens bent ze jou mensen proberen te bekeren? Tsja… oorlog is ook een optie.

Wat ben ik precies aan het doen?

De vele statistieken zijn misschien hemels voor de strategische resource managment junkies onder ons, en het maakt Civilization VI absoluut tot een pittige game. Het doet daarbij zijn best om alles uit te leggen via een tutorial, maar zelfs na dit gespeeld te hebben en de in-game wiki te hebben gelezen zal het even duren voordat je alles onder de knie hebt. Ook voor de consoles is namelijk even een kleine leerperiode nodig. Civilization is namenlijk ooit gemaakt als PC game, en alhoewel alles goed geoptimaliseerd is voor de Switch (goed leesbare text, efficiënte knoppenverdeling) zal het even duren voordat je doorhebt waar je alles precies kunt vinden. Een goede toevoeging is gelukkig dat Civilization VI in hand-held mode gewoon touchscreen bevat. Hierdoor kun je gewoon selecteren wat je wilt.

Vorm de wereld

Grafisch gezien komt Civilization VI verder goed over op de Switch. Veel mensen waren bang dat de Switch versie een port zou worden van de mobiele versie, maar niets is minder waar. De game behoudt de glorie van de PC versie, waarbij de animaties op het bord nog steeds mooi zijn om te zien. Je kunt steden namelijk zien groeien. Elk gebouw wordt over de loop van de beurten toegevoegd op het geselecteerde vak. Bouw er genoeg en je zult zien dat je steden zich langzaam maar zeker richting de toekomst begeven. Waar je begint met kleine rieten hutjes zullen al gauw stenen gebouwen verschijnen, tot deze opgeslokt worden door de wolkenkrabbers van de moderne tijd. Wel is het zo dat, vooral in latere tijdperken, de camera het er nog wel eens moeilijk mee heeft. Frames vallen weg wanneer je de camera te snel over de wereld laat heen bewegen en af en toe heeft hij er moeite mee de hoeveelheid animaties op het bord soepel te laden. Ook de laadtijden, vooral bij het opstarten van een game, zijn erg lang. Maar het is nooit zo erg dat het de speelervaring verpest.

De muziek is verder goed gedaan en past bij het land dat je speelt. Je kunt de culturele verschillen en zelfs de era waar je je in bevind horen in de muziek, iets dat versterkt wordt door de voice acting. Alle personages spreken namelijk in hun eigen taal. Het is dan ook stiekem best jammer dat Willem van Oranje er niet meer inzit. Ik had graag nog wat oud Nederlands gehoord, maar in plaats daarvan zullen we het moeten doen met een steeds bozer wordende Frederick van Duitsland.

Geen online multiplayer

Als je van ingewikkelde bordspellen houd is Civilization VI dan ook een hele goede game. Het is dan ook jammer (en enigszins vreemd) dat het belangrijkste aspect van een bordspel eigenlijk ontbreekt. De multiplayer is namelijk nagenoeg afwezig. Voor onbekende redenen is het met de Switch versie van Civilization VI alleen mogelijk om local multiplayer te spelen, oftewel, een multiplayer waarbij iedereen zijn eigen Switch en een kopie van de game bezit. Vreemd, want juist een game als Civilization VI schreeuwt om online of als hotseat gespeeld te worden. De game werkt in beurten, en alhoewel dat ontzettend lang kan duren in latere era’s (een volledige single player game duurt zo’n 10 uur, vooral als je het weet te rekken tot de laatste eeuwen) is het ideaal. Online zou je geen last hebben van lag, en als je het samen speelt hoef je de controller alleen maar door te geven en te wachten op je beurt. Nou bied de singleplayer genoeg content om je keer op keer te blijven vermaken en zijn er verschillende moeilijkheidsgraden voor diegene die echt een uitdaging willen, maar het blijft jammer.

Conclusie

Als je al eens een Civilization game gespeeld heeft zal deze game vooral veel van hetzelfde zijn. Het blijft hetzelfde spelletje, waarbij je vanuit het niets een beschaving opbouwt en tevreden van bovenaf kijkt hoe dit de wereld veranderd. Dit blijkt wederom nogal een verslavende bezigheid te zijn, waarbij de combinatie van animaties, de juiste muziek en het beurten systeem om nieuwe dingen te verkrijgen voor een groot “ Oke, nog een beurt” gevoel zorgt. Hoewel het nagenoeg ontbreken van een multiplayer modus jammer is, is de core gameplay daarnaast sterk genoeg om de game te dragen en werkt deze verrassend goed, zowel in docked als in handheld mode. Wees als nieuwe speler verder vooral niet ontmoedigd door de vele statistieken en mogelijkheden, net zoals een goed bordspel zul je het even moeten leren. Maar als je van strategische games houdt en het een kans geeft is dit een zeer goede game waar je veel tijd in kwijt kunt. Oh, en mogelijk je innerlijke tiran naar boven kunt laten komen. Egypte, je hebt me voor de laatste keer gedwarsboomd. Ik kom eraan. 

Cijfer: 8,2