Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] FIFA 18

Nintendo-fans hebben het een aantal jaren zonder FIFA moeten doen. Met de komst van de Nintendo Switch brengt EA de populaire voetbalgame ook weer naar een Nintendo-platform. Met succes of…?

Met het verleden van FIFA op de Wii U in het achterhoofd zullen veel Nintendo gamers ongetwijfeld sceptisch zijn geweest toen FIFA voor de Switch werd aangekondigd. De game was op de Wii U aanzienlijk minder dan de andere versies en nadat de verkopen dan ook tegenvielen, besloot EA de nieuwe delen helemaal niet maar naar de Wii U te brengen. Gelukkig is FIFA 18 wel naar de Switch gekomen en EA belooft de meest draagbare FIFA ooit, welke gebruik maakt van de unieke mogelijkheden van de Switch. Dat klinkt alvast veelbelovend.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: FIFA voor de Nintendo Switch is niet gelijkwaardig aan de PlayStation 4- en Xbox One-versie. Deze draaien namelijk, in tegenstelling tot de Switch-versie, op de Frostbite engine. Dit betekent dus hoe dan ook een grafisch minder indrukwekkende versie op de Switch én daardoor ontbreekt ook de gamemodus The Journey. Dat klinkt misschien negatief, maar in de praktijk blijkt FIFA op de Switch veel andere dingen toch wel best wel goed te doen!

Een prima basis

Nadat je een paar potjes hebt gespeeld blijkt dat FIFA op de Nintendo Switch eigenlijk gewoon erg goed speelt. Ballen aannemen, afpakken, schieten en de bal afschermen, het werkt allemaal prima. De controls zijn vergelijkbaar met andere versies en de conclusie is al snel dat FIFA op de Switch eigenlijk gewoon speelt zoals je mag verwachten van een FIFA-game. Buiten het feit dat The Journey ontbreekt, zijn andere modi als carrière, FUT en online seizoenen wel gewoon beschikbaar. Op het gebied van content is er dus eigenlijk helemaal niet zoveel te klagen, zeker niet als je bedenkt dat de draagbaarheid van FIFA hier nog bijkomt. Ook in handheld-modus speelt FIFA gewoon lekker, zoals je zou verwachten van een FIFA-game. Nu is het spelen waar en wanneer je wilt natuurlijk iets wat bij de Nintendo Switch hoort en FIFA is een spel dat daar uitermate geschikt voor is. Korte potjes op ieder moment spelen blijkt daadwerkelijk veel toe te voegen en dat kan natuurlijk ook even met een vriend erbij. Haal de Joy-Con Controllers los en binnen no-time speel je samen een wedstrijdje. De besturing is dan weliswaar wat versimpeld, het maakt FIFA op de Switch wel erg sociaal.

Dat er op het gebied van content niet heel veel te klagen is, betekent niet dat er helemaal niets te klagen valt. Zo zijn de online modi wel erg beperkt en is het bijvoorbeeld niet mogelijk om tegen een vriend samen online te spelen. Dat is daadwerkelijk een gemiste kans. Ook ontbreken Squad Battles in de Switch-versie en is het jammer dat de carrière-modus een verouderde versie betreft. Deze lijkt vooral gebaseerd te zijn op die van FIFA 16.

Hoe zit het met de graphics?

Op audiovisueel gebied doet de Nintendo Switch-versie zoals gezegd een flinke stap terug ten opzichte van de concurrentie. Aan de ene kant was dit te verwachten omdat de Frostbite engine juist voor veel meer realisme zorgt en omdat het natuurlijk een feit blijft dat de Switch gewoon minder krachtig is. Dat neemt niet weg dat op dit gebied nog best wat slordigheden te vinden zijn en dat de Switch zeker meer aan zou moeten kunnen. Grafisch gezien ligt de Switch-versie tussen de huidige generatie consoles en de vorige generatie consoles, maar de algehele presentatie zou zeker beter kunnen. Zo is de framerate vaak dramatisch in animaties waarbij spelers het veld oplopen, waardoor de spelers dan soms erg vreemd bewegen. Overigens draait de game tijdens een wedstrijd wel constant op een stabiele 60 beelden per seconde.

Gamers die veel FIFA hebben gespeeld zullen ongetwijfeld ook merken dat het ontbreken van de Frostbite engine qua gameplay ook voor net wat minder realisme zorgt. Realistische verbeteringen op het gebied van dribbles en balaannames ontbreken en ook de AI is minder indrukwekkend. Dat is voor pro-spelers zeker jammer, ook al blijft het belangrijk om te bedenken dat de game in de basis wel gewoon erg goed speelt.

Conclusie

FIFA 18 voor de Switch is al met al een zeer aardige game geworden, maar wél met genoeg ruimte voor verbetering. Voor een eerste versie heeft EA zeker geen slechte titel afgeleverd. Wanneer verbeterpunten daadwerkelijk worden opgepakt, kan er veel potentie in FIFA 19 zitten.

+ Blinkt uit in handheld-modus
+ Speelt zoals je verwacht van een FIFA-game
+ De game draait constant op een stabiele 60 beelden per seconde

– Geen frostbite engine
– Online beperkt
– Grafisch kent de game wat slordigheden

Eindcijfer: 7,5