Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

We hebben er nog niet al te veel over gehoord, maar hij verschijnt nog wel dit jaar: The Elder Scrolls V: Skyrim voor de Switch. Wij hebben de game op de Gamescom uitgebreid kunnen spelen.

Skyrim is een titel die veel weg heeft van andere Bethesda’s games. Net als in bijvoorbeeld Morrowind, Oblivion en Fallout kom je in een enorme open wereld terecht en mag je grotendeels zelf uitzoeken wat je gaat doen. Je kunt een verhaal met bijbehorende missies doen, maar je kunt ook prima je eigen weg gaan en zien wat je tegenkomt. In ieder dorpje is ten slotte heel wat te doen en in de enorme open wereld is jouw hulp op veel plekken ook welkom.

Volg je het verhaal, dan is jouw hulp ook behoorlijk nodig. De meest noordelijke provincie van het keizerrijk Tamriel zit in een burgeroorlog; bovendien duiken daar na eeuwen ineens weer draken op. Het volgen van de story met bijbehorende missies en het verslaan van de draken maakt je sterker en levert je speciale krachten op. Tijdens het verhaal zul je vele afwisselende opdrachten moeten uitvoeren, zoals het leiden van gildes en het onderzoeken van de afkomst van draken. Ook vechten speelt natuurlijk een belangrijke rol in de game. Al met al is er genoeg te doen in Skyrim. Alleen al het ontdekken van de enorme open wereld, de velen kastelen en grotten bieden flink wat uren speelplezier.

Dat The Elder Scrolls V: Skyrim een goede game is staat vast. De titel is inmiddels echter wel al wat jaartjes oud en komt nu alsnog naar de Switch. Helaas is dat, met name wanneer je op tv speelt, soms wel merkbaar. Het spel is zeker niet ‘lelijk’ te noemen, maar regelmatig zul je het idee hebben dat alles net wat gedateerd aanvoelt. Speel je in handheld-modus, dan valt dit duidelijk minder op en oogt de game in zijn geheel prima. Door het kleinere scherm oogt alles mooi scherp. Wat overigens positief opviel was dat alles erg stabiel draaide met een framerate van 30fps. Al met al lijkt de titel grafisch ergens te staan tussen het origineel en de special edition die later uitkwam.

Skyrim maakt op de Switch prima gebruik van de verschillende speelstijlen. In handheld-modus speelt de game heerlijk weg en voelt de besturing prima aan. Speel je op groot scherm, dan kun je kiezen voor traditionele besturing of voor motion controls met de Joy-Con. Beide opties spelen fijn, al zal het zeer persoonlijk zijn of je motion controls wenst te gebruiken bij Skyrim. Bethesda lijkt dan ook een prima titel neer te zetten met Skyrim op de Nintedo Switch, waarbij het Skyrim-gevoel goed stand weet te houden. En laten we eerlijk zijn, de Switch kan een dergelijke game erg goed gebruiken. Bovendien zou de kans op andere Bethesda-games ongetwijfeld groter worden wanneer deze titel een succes wordt. Laten we daar dan ook maar op hopen, tot nu toe ziet het er alles behalve verkeerd uit.