Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

“De Wii U is nog lang niet dood”

Gisteren verscheen er een bericht dat een analist verwachtte dat Nintendo de Wii U al langzaam aan de kant schuift voor de NX. Dit aan de hand van gegevens dat er minder unieke titels in 2014 uitkwamen voor de Wii U.

De analist had om precies te zijn het volgende te melden:

“While the Wii U has around 380 console exclusive titles, the majority were launched 2013,” said Stewart Rogers of VentureBeat Insight. “Fewer exclusives were made available in 2014. In this respect, the Wii U is on the wrong side of the bell curve and Nintendo appear to have been winding it down already.”

Hoewel het waar is dat er zoveel exclusives zijn voor de Wii U, zijn lang  niet al die titels games gemaakt door Nintendo. De analist heeft er geen rekening mee gehouden dat Nintendo geen grote invloed heeft op de exclusiviteit van eShop games. Dus als je kijkt naar pure Nintendo published titels zit er al een stuk minder verschil tussen 2013 en 2014.

Als je kijkt naar een lijst van exclusieve titels (zowel eShop als retail titels) die zijn gepubliceerd, gefinancierd en/of gemaakt zijn door Nintendo zie je al een verschil dat een stuk minder groot lijkt. In 2013 waren dat er 15 en in 2014 waren dat er 12 (Captain Toad meegerekend).

splatoon-screen-1Zo’n groot verschil is dat dus niet en voor dit jaar zijn er al negen games aangekondigd (sommigen zijn al uitgekomen) en zelfs 11 als je Project Guard en Giant Robot al meetelt. Daarnaast heeft Iwata meerdere malen al aangegeven nog verrassingen voor dit jaar in petto te hebben. De E3 gaat ook vooral over games die dit jaar uit gaan komen en verwacht dan ook maar niet dat ze het gaan hebben over Xenoblade Chronicles X of Fatal Frame. Deze games zijn tegen die tijd allang uit in Japan en daar is dus weinig nieuws over te melden.

Waar we wel sowieso wat over kunnen verwachten is de viering van 30 jaar Mario. Het lijkt me sterk dat ze dat alleen met Mario Maker gaan vieren gezien de 30ste verjaardag trailer van afgelopen Direct. Misschien wel een nieuwe 3D Mario aan het einde van het jaar.

the_legend_of_zelda_wii_u_4Veel mensen denken dat het uitstel van Zelda betekent dat de game niet meer op de Wii U verschijnt maar doorschuift naar NX. Dit terwijl iedereen al bijna sinds de aankondiging roept dat deze niet uitkomt in 2015, maar zal waarschijnlijk als iedere andere grote Zelda uitgesteld worden. Nu gebeurt dat vlak nadat Iwata  een zijdelingse opmerking heeft gemaakt dat ze bezig zijn met de NX  en iedereen denkt meteen dat de Wii U de eerste Nintendo console wordt zonder een originele Zelda. Ja, Twilight Princess is ook op de Wii verschenen, maar de Gamecube had al twee originele Zelda games en de Wii U geen als je Hyrule Warriors niet meetelt.

Daarnaast is het volgend jaar de 30ste verjaardag van de Zelda serie en je kan dat natuurlijk niet vieren zonder een nieuwe Zelda game in dat jaar en het lijkt me sterk dat er voor volgend jaar nog een 3DS Zelda in de planning staat.

Ook lijkt het me sterk dat de NX, als het al een home console of hybride wordt, in 2016 zal verschijnen. Nintendo heeft namelijk tot op heden nog nooit in één jaar een console onthuld en uitgebracht. Daarnaast zal de volgende generatie waarschijnlijk gaan werken met UHD en die technologie is nu aan de prijzige kant om die al in consoles te gaan verwerken. Dus als Nintendo beslist die technologie niet te gebruiken om de kostprijs lager te houden zal de NX in twee à drie jaar weer overweldigd worden door de PS5 en de nieuwe Xbox.

WiiU_ShinMegamiTensei_and_FireEmblem_01Voor dit jaar staan er al redelijk wat games in de planning en als we Iwata moeten geloven worden er nog meer aangekondigd.  Daarnaast komt Zelda in 2016 en Shin Megami Tensei x Fire Emblem staat ook nog steeds in de planning voor de Wii U.

Trouwens, hoe vaak hebben analisten Nintendo’s toekomst goed voorspeld? Als we hen hadden moeten geloven was Nintendo al  ruim tien jaar verdoemd.

Nintendo doomed meme