Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[Review] Untitled Goose Game

Gans.

Gans.

Wat begon als een grapje is uitgegroeid tot één van de meest gewilde spellen van 2019. In Untitled Goose Game speel je namelijk als een plagende gans. Door verschillende opdrachten te doen, speel je steeds meer gebieden vrij. Hoe bevalt dit unieke concept? Je leest het hier in onze review.

Honk Honk

In het spel kruip je in de huid van een gans. Niet zomaar een gansje, nee een hele eigenwijze, gemene gans. Zo’n ganzenleventje in het spel is net zoals in het echt. Ganzen lijken eenmaal aardig, maar zijn stiekem best gemeen. In het spel bestuur je dus een onaardige gans en zul je opdrachten krijgen welke je moet uitvoeren. Je krijgt namelijk per gebied een lijst met kwajongensstreken. Zulke opdrachten kunnen bestaan uit het nat maken van een tuinier, een man moeten laten schrikken die rustig geniet van zijn kopje thee of door een winkelier op te sluiten in de garage. Sommige missies zijn makkelijk, andere vragen echt om een out-of-the-box mentaliteit. De opdrachten zijn bizar, op een positieve manier. Bovendien is de game enorm lachwekkend. Mensen plagen was nog nooit zo leuk!

Steel voorwerpen…

G(l)ansrijke game

Om maar meteen met de gans in huis te vallen: het spel is helaas niet lang. In een paar uur heb je genoeg geplaagd en zul je de credits krijgen. Het spel kent namelijk vier gebieden waar je lekker mag ravotten. Deze gebieden zijn erg verschillend en schotelen allerlei unieke omgevingen aan. Gelukkig biedt het spel een soort NG+ aan. Zodra je het hebt uitgespeeld, kun je weer opnieuw de wereld in waggelen. Als je op de min-knop drukt krijg je nieuwe lijstjes met opdrachten te zien. Door deze toevoeging heb je gelukkig meer speeltijd en kan je weer lekker verder gaan met het heerlijke ganzenleven.

… laat mensen schrikken…

Als gans kun je ook een heleboel voorwerpen oppakken. Een heggenschaar, een appel, een pompoen, een vaas, een paar sokken en zelfs een BH. Deze voorwerpen wegen natuurlijk niet allemaal hetzelfde en dus zal je interactie anders zijn. Een appel kan je makkelijk in je mond vasthouden, maar een pompoen moet je bijvoorbeeld slepen. Zodoende kun je ook je snaveltje in een fles stoppen. Je raadt het misschien al; als je nu kwekt, komt er wel een snaterend geluid uit. House House weet goed gebruik te maken van allerlei voorwerpen.

… of knabbel lekker op een sok

Slapstick komedie

Untitled Goose Game biedt een unieke, simpele artstyle aan wat bijdraagt aan het komische aspect van het spel. Het spel draait namelijk om slapstick komedie. Slapstick komedies zijn te herkennen om de humor die draait om lichamelijke acties, zoals de welbekende bananenuitglij-grap. De muziek past ook goed bij het spel. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van pianodeuntjes. Deze deuntjes spelen alleen als je actief bezig bent met verplaatsen van objecten of bijvoorbeeld als je kranen aan zet. De rest van de tijd wordt er geen gebruik van muziek gemaakt. Dit zorgt voor een krachtig effect waarbij de plagerijtjes nog meer naar voren springen.

Maarja je kan ook de arme man laten zoeken naar zijn sleutels.

Conclusie

Untitled Goose Game is een van de meest lachwekkende games die ik dit jaar heb gespeeld. Bizar, maar op een hele goede manier. Je ganzenleventje bestaat uit niks meer dan mensen plagen. Je krijgt een notitielijstje met opdrachten welke allemaal erg leuk zijn. De missies vereisen soms een out-of-the-box mentaliteit, maar er zijn ook simpele missies. Er is een mooi balans in moeilijkheidsgraad. Helaas is het ganzenleventje in het spel niet heel lang. Met een paar uur op de teller heb je het einde gehaald, maar gelukkig biedt het spel extra opdrachten waarmee je de speelduur kan verlengen. De game kost 19,99 euro maar wat je speelt is écht kwaliteit. Untitled Goose Game is een aanrader voor elke Switch-bezitter!

Cijfer: 9,0