Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[Review] Puyo Puyo Champions

Twee jaar na Puyo Puyo Tetris is er nu Puyo Puyo Champions, is dit spel net zo leuk? Lees het hier.

Twee jaar na het verschijnen van Puyo Puyo Tetris is er nu opnieuw een Puyo game voor de Nintendo Switch. Puyo Puyo Champions pakt het iets competitiever aan. 

De Puyo Puyo serie was lang een grote onbekende in Europa. Deze tegenhanger van het immens populaire Tetris kwam je hier maar nauwelijks tegen. In Japan is dit echter een ongekend populaire serie die al decennia lang meegaat. 

Tegenwoordig lijkt de game ook in het westen wat beter aan te slaan en is dit dus al het tweede spel in de serie die hier verschijnt. Wat zijn de verschillende met het eerder verschenen spel en welke heeft nou de voorkeur? Dat lees je in deze review. 

Deze game is voor Champions

Zoals de titel van het spel al doet vermoeden gaat het hier om champions, kampioenen dus. Deze nieuwste telg focust zich met name op het competitief spelen van Puyo Puyo. Dit kan je tegen de computer doen of online tegen mensen uit de hele wereld. 

Door zo snel mogelijk vier Puyo’s van dezelfde kleur met elkaar te verbinden scoor je punten. Heb je genoeg punten dan komen er grijze Puyo’s op het scherm van je tegenstander. Deze maken het lastiger voor hem of haar om combinaties te maken. Deze grijze Puyo’s kan je weer wegspelen door een combinatie naast zo’n grijze Puyo te maken. 

Op zich klinkt dat concept natuurlijk niet heel erg lastig, iedereen kan dit spel dan ook meteen oppakken en spelen. De moeilijkheid zit hem echter in het vooruit plannen. Wanneer je met jouw Puyo’s een kettingreactie kan veroorzaken zal je score veel sneller oplopen. Hierdoor verschijnen er in één keer onwijs veel grijze Puyo’s op het scherm van je tegenstander en maak je een goede kans om te winnen. 

Net als bij het veel bekendere Tetris win je namelijk als de Puyo’s op het scherm van je tegenstander de bovenkant van het scherm bereikt hebben. Vanzelfsprekend verlies je wanneer jouw Puyo’s aan de top komen. 

Verschillen met Puyo Puyo Tetris

Het grootste verschil zit hem natuurlijk in het gebrek aan Tetris. Waarbij je bij het eerder verschenen spel kon kiezen tussen beide varianten (en zelfs een mix!) speel je hier alleen het klassieke Puyo Puyo… Hoewel, naast een klassieke modus zit er een ook Fever Mode in welke niet in het vorige spel zat. 

In Fever Mode zal je in sommige gevallen even uit je spel worden gehaald en kom je in een soort bonuswereld waarbij je standaardsituaties hebt en waar je dan met een Puyo een zo groot mogelijke kettingreactie moet veroorzaken. Een leuke toevoeging in ruil voor Tetris.

Een ander groot verschil is de prijs. Puyo Puyo Champions haal je in de Nintendo eShop voor nog geen tien euro. Dit terwijl Puyo Puyo Tetris nog regelmatig voor meer over de toonbank gaat. 

Tot slot kan je ook duidelijk merken dat deze uitgave zich veel meer richt op de ervaren (en competitieve) Puyo spelers. Dit uit zich het beste door een gebrek aan een tutorial. Wanneer je onbekend bent met het spel en voor het eerst begint zal het erg lastig te zijn om potjes te winnen. Gelukkig zijn er op YouTube onwijs veel video’s te vinden met tips over hoe je het beste kan spelen maar toch is het gek dat er niks in het spel zelf zit die je hier wat uitleg over geeft. 

We are the champions

Ja, je leest het goed ‘we’ are the champions. Samen spelen is ook een erg belangrijk aspect van deze game. Zo kan je offline met twee tot vier spelers op een Switch spelen. Ook kan je verschillende Switch systemen draadloos met elkaar koppelen om het zo tegen elkaar op te nemen in diverse speelstijlen. 

Dit is echter niet de focus van Puyo Puyo Champions. Uit alles wordt duidelijk dat dit spel zich met name op het online gedeelte richt. Wanneer je online gaat kan je kiezen uit twee opties. Je kan gaan voor de Puyo Puyo League waarin je score bijgehouden wordt en je tegen spelers van hetzelfde niveau speelt of je gaat voor Free Play. Bij die laatste zal je scoren niet zakken of stijgen na een potje en speel je ook tegen geheel willekeurige tegenstanders. Geen stress dus als je hier een potje verliest. 

Als nieuwkomer is dat laatste toch iets wat veel zal gaan gebeuren: verliezen. In Japan is dit spel beschikbaar onder de naam Puyo Puyo eSports en je ziet dat de spelers daar ook echt ontzettend fanatiek zijn. Sommige spelers oefenen al jaren met verschillende versies van het spel en lijken nu onverslaanbaar. Zelf heb ik me dan ook het meest vermaakt met de offline modus waarbij je tegen de computer speelt en zelf de moeilijkheidsgraad in kan stellen. Wanneer je wat vertrouwd raakt met het concept van het spel kan je daarna de machtige online wereld gaan betreden. 

Conclusie

Uit alles blijkt dat Puyo Puyo Champions zich richt op de fanatieke spelers. Er is weinig diversiteit in de speelstijlen en er zit geen tutorial of verhaalmodus in waarbij je het spel uitgelegd krijgt. 

Toch is het erg vermakelijk, zeker als je bekend bent met eerdere Puyo spellen. Ook als je het nog nooit gespeeld hebt is het snel op te pakken voor een paar potjes. Zeker met vrienden zorgt het al snel voor gezellige en intense situaties. 

Voor nog geen tien euro is dit spel zeker een aanrader voor iedereen die van Tetris en vergelijkbare puzzelspellen houdt. 

Cijfer: 6,7