Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] Okami HD

Met Okami HD is er wederom een heruitgave op de Switch te vinden. Een goede zaak?

Met Okami HD is er wederom een heruitgave op de Switch te vinden. Een goede zaak?

De artistieke game Okami kent in zijn bestaan verschillende uitvoeringen. Zo werd het origineel in de nadagen van de Playstation 2 uitgebracht en kreeg het niet veel later een Wii-versie. Beide uitvoeringen werden goed ontvangen door recensenten, waarbij de unieke presentatie en verhaal tot de sterkte punten van de game werden beschouwd. Recentelijk kreeg de de game een HD-uitvoering en werd uitgebracht op de concurrenten van de Nintendo Switch. Een heruitgave voor de hybride console bleef uit, maar niet veel later werd een releasedatum onthuld en werd de Switch-versie afgelopen week uitgebracht. Weet Okami HD ruim tien jaar later na het origineel nog altijd te overtuigen of heeft het de tand des tijds niet weten te doorstaan?

Verhaal

Het verhaal van Okami neemt je mee naar het land van de rijzende zon en laat je kennis maken met de Japanse mythologie. Hoewel de setting in een fictief Japans dorpje afspeelt, is er weinig sprake van een rijzende zon en is het gebied overgenomen door het donkere kwaad onder leiding van een achtkoppige draak genaamd Orochi. Dit houdt in dat er geen zonlicht is, dat de natuur is verschrompeld en dat de bewoners in steen zijn veranderd. Een soortgelijke situatie speelde honderd jaar eerder ook af, maar door een moedig mens en een witte wolf met goddelijke krachten werd het kwaad overwonnen. Echter, door de zelfzuchtigheid van een mens keert het kwaad na honderd jaar terug en is het aan de speler om de wereld te herstellen door het kwaad te verslaan.

Als speler krijg je controle over een witte wolf genaamd Amaterasu. In de Japanse mythologie is Amaterasu de godin van het zonlicht. Hoewel de godin in de mythologie vaak is afgebeeld in vorm van een vrouw, neemt zij in Okami (betekent wolf in het Japans) het gedaante van een witte wolf aan. De goddelijke uiting krijgt vorm door middel van een kwast waarmee je veranderingen in de wereld kan aanbrengen. Dit klinkt echter eenvoudig, maar doordat honderd jaar zijn verstreken zijn de unieke vaardigheden zijn verspreid over de wereld en zal je op zoek moeten gaan naar vaardigheden om het verhaal tot een goede einde te leiden.

Gameplay

Om met de deur in huis te vallen, de gameplay staat als een huis. Okami biedt een avontuur aan dat meer dan dertig uur aan content bevat en laat spelers zijn eigen gang gaan. Dit houdt in dat je de naast het hoofdverhaal verschillende sidequests kan uitvoeren, die je naar eigen inzicht kan afhandelen. Dit geldt eveneens voor de tempo waarin jij het verhaal wil volgen, want als je eerst sidequests wil uitvoeren of omgevingen wil verkennen, dan is dat geen enkele probleem.

Tijdens het avontuur kan je Amaterasu voorzien van verschillende upgrades. Dit is mogelijk nadat je een aantal opdrachten hebt volbracht en waarderingspunten hebt gekregen. De upgrades hebben betrekking op het groter maken van bijvoorbeeld een levensmeter en inktpotjes. De laatst genoemde upgrade is overigens welkom, want je zal hier regelmatig gebruik van maken.

Zoals eerder werd aangegeven zal je met een kwast veranderingen kunnen aanbrengen in de bijzondere wereld die Okami aanbiedt, maar dit is eveneens afhankelijk van de hoeveelheid inkt die je tot beschikking hebt. Voor veranderingen in de wereld zal dit niet gelijk leiden tot moeilijkheden, maar tijdens gevechten kan je ervaren dat je zuinig om moet gaan met inkt. Zo raak je regelmatig in een gevecht die door een grote groep vijanden wat hectisch kunnen zijn, waarin je naast fysieke aanvallen ook gebruik kan maken van de kwast. Een zuinige speler, zal zegevieren.

Het besturen van de kwast is overigens een uniek onderdeel van de gameplay. Bij het activeren van het magische penceel staat de tijd even stil zodat je de juiste beweging kan maken. Dit is mogelijk het de analoge besturing, maar ook met motion controls. Met een eenvoudige beweging met de hand tover je de juiste patroon op het scherm om de gewenste verandering in de wereld aan te brengen. Indien je in handheld modus speelt is het ook mogelijk om met touchscreen controls te werken, waardoor de unieke beleving in elke variant tot zijn recht komt.

Een Oosters sfeertje

De game wordt ondersteund met een sterke soundtrack die grotendeels op de achtergrond aanwezig is. Net als de game richt de soundtrack op karakteristieke deuntjes die je meenemen in een Oosters sfeertje. Dit gevoel zal dan ook bekrachtigd worden bij het doorlopen van mooie omgevingen die zijn gebaseerd op kenmerkende natuureigenschappen van Japan, waarbij ook de hand van de mens is vertegenwoordigd. Hierbij kan gedacht worden aan de rode poorten en typisch Japanse huisjes die in bergachtige landschappen zijn geplaatst.

Al dit moois is neergezet in Cel-Shaded-graphics. Een grafische mogelijkheid die cartoon-achtig oogt en destijds aardig in was. Hierbij kan gedacht worden aan games als The Legend of Zelda: The Wind Waker, Viewtiful Joe en Sly Cooper. Een voordeel aan deze vorm van graphics is dat deze tijdloos zijn. Met de grafisch poetsbeurt oogt dit ook zelden gedateerd aan, waardoor je niet snel het gevoel krijgt dat je van oorsprong met een PS2-game te maken heeft. Een klein minpuntje aan de HD-poetsbeurt is dat soms wat wazig oogt en dat pop-ins voorkomen had kunnen worden. Maar dit heeft het speelplezier niet beïnvloed.

Conclusie

Okami is een tijdloze klassieker die met de HD-port meer glans heeft gekregen. Het voelt dan ook alles behalve gedateerd aan. Het verhaal is uniek, de game heeft meer dan voldoende content en onderscheidt zich door de karakteristieke gameplay. De game bevat geen noemenswaardige minpunten en verdient het om in de kast staan bij Switch-eigenaren. Met Okami HD bewijst Capcom dat nog altijd een van de beste games ooit hebben uitgebracht. Hulde!

Cijfer: 9,3