Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

Avonturiers opgelet! Lees hier de review van World to the West.

De makers van Teslagrad komen met een gloednieuwe titel naar de Nintendo Switch. Onder de naam World to the West kunnen spelers een actievolle avontuur beleven in een cartooneske wereld vol geheimen. Dit klinkt als een leuk concept, maar geldt dit ook voor de uiteindelijke versie? Je leest het in de review!

Eerder werd World to the West aangekondigd voor de vorige console van Nintendo, maar net als andere games hebben zij gewacht op de overstap naar de Nintendo Switch. Inmiddels is de release een feit en kunnen wij eindelijk aan de slag om te ontdekken in hoeverre de beloftes worden ingelost.

Samen sta je sterk

Het verhaal van World to the West krijgt vorm door vier hoofdpersonages die elkaar door puur toeval ontmoeten. Hoewel het voor de personages een toeval lijkt, is de ontmoeting jaren geleden al voorspeld. Als speler volg je de verschillende verhaallijnen en leer je de unieke personages beter kennen. Hierbij kan gedacht worden aan Knaus, een klein jongetje, die aan het werk is gezet door grotere kinderen die denken dat ze op de maan zijn beland. Echter ontdekt hij dat dit niet het geval is, maar wordt verstoten, omdat zijn ontdekking tot problemen kan leiden. De verhaallijnen zijn dan ook soms wat absurdistisch en komisch tegelijk, maar nodigen wel uit om gehoord te worden.

Hetzelfde geldt voor de uiteenlopende hoofdpersonages. Elk personage heeft zijn eigen sterktes en zwaktes. Hierbij kan gedacht worden aan een krachtpatser die vertrouwt op zijn spieren, maar niet kan springen. Het is daardoor interessant om sommige personages aan elkaar te koppelen om zo sterk mogelijk voor de dag te komen en puzzels op te lossen.

De wereld nodigt uit

De gameplay van World to the West kent zijn oorsprong in actie-avonturengames waarin puzzel- en platformelementen sterk aanwezig zijn. Het accent ligt dan ook op het exploreren van omgevingen en het ontdekken van geheimen. Dit is dan ook mogelijk door de unieke vaardigheden die de personages kennen. Zo zijn sommige passages alleen toegankelijk voor een enkele personage. Zo kan Lumina teleporteren en gebruikt Teri een stuk lint om zichzelf te verplaatsen. Doordat je verschillende mogelijkheden zal tegenkomen zal backtracken een onderdeel vormen van het geheel.

En dat is niet erg, want de wereld is uitnodigend en zeer sfeervol ontworpen. De omgevingen ogen zeer kleurrijk, zijn variërend en zijn te bewonderen in een “top-down-view”, vergelijkbaar met titels uit The Legend of Zelda-serie. Hierdoor is niet alles zichtbaar, waardoor het uitnodigend wordt gemaakt om verder te kijken. De beleving komt al helemaal ten goede door de sterke soundtrack. De muzikale stukken kunnen wisselen van komische geluidjes tot aan zeer sfeervolle en bijna ambient-achtige muziek die de juiste toon weet aan te slaan.

Niet geheel vlekkeloos

Helaas ontkomt de game niet aan wat grafische oneffenheden wat invloed kan hebben op het speelplezier. Hierbij kan gedacht worden aan framedrops en framerate-probleempjes tijdens het verplaatsen van personages. Soms lijken de bewegingen schokkerig over te komen en dat lijkt mij niet de bedoeling. Een ander minpunt is dat de game veel laadtijden kent. De duur van laadtijden verschillen, maar de mate waarin ze aanwezig zijn, is bovengemiddeld te noemen. Dit is soms wat frustrerend en nam bij mij wel de interesse weg om lange speelsessies te hebben.

Wat een ander nadeel kan zijn, is dat het verhaal snel uitgespeeld kan worden. Binnen tien uur kan je het einde hebben gezien. Verwacht dan ook geen episch avontuur waar je lang mee bezig zal zijn.

Conclusie

World to the West is een komisch avontuur geworden die er bovenal zeer sfeervol uitziet. De soundtrack versterkt de beleving door zowel mooie muziekstukken alsmede grappige deuntjes te leveren. De gameplay is variërend en leuk in elkaar gezet, maar weet zich niet te onderscheiden van soortgenoten en is in vele opzichten niet exceptioneel. Daarbij komt dat de Switch-versie hier en daar framerate-probleempjes kent en dat de game veel laadtijden heeft. Dit verstoort de beleving. Wie daar doorheen kan kijken heeft met World to the West een vermakelijke game om uurtjes in te spenderen.

+ Humorvolle conversaties
+ Sfeervolle omgevingen
+ De soundtrack versterkt de beleving

– Framerate-problemen
– Flinke aanwezigheid van laadtijden

Cijfer: 7,0