Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

Het heeft even mogen duren, maar eindelijk kunnen ook Switch bezitters aan de slag met RiME. Of de port ook zo goed is als de andere versies, lees je hier.

Het heeft even mogen duren, maar eindelijk kunnen ook Switch bezitters aan de slag met RiME. Of de port ook zo goed is als de andere versies, lees je hier.

RiME laat je in de schoenen staan van een jongetje die is aangespoeld op een mysterieus, onbekend eiland. Zonder echte vorm van uitleg moet je zelf maar op ontdekking gaan op het eiland. Doordat er geen vorm van tekst of spraak in het spel zit, zal je enorm goed moeten opletten op hints in de spelwereld om verschillende puzzels op te lossen. Zo zijn er anders gekleurde beelden, lichtstralen en noem maar op. Even later komt daar nog een beetje hulp bij van een vosje die je enigszins de goede richting op wijst, maar niet op een manier dat je exact weet wat je moet doen.

De gameplay van de puzzels baseert zich op drie basiselementen. Zo heb je perspectief puzzels, waarbij je goed op een bepaalde manier moet kijken, schuifpuzzels, waarbij je blokken moet verplaatsen, en roeppuzzels, waarbij je op een exacte plek moet roepen om schakelaars aan te zetten. Soms hoef je maar één van deze elementen te gebruiken, maar soms worden ze ook gecombineerd voor wat extra uitdaging.

Het verhaal, wat er goed in verwerkt zit, kan je in ongeveer vijf uur uitgespeeld hebben. Dat is echter wel wanneer je  alleen maar op het verhaal uitspelen focust. Ga je ook voor de talloze verzamelobjecten, dan kan je de speeltijd minimaal verdubbelen en kan je echt genieten van de wereld van RiME.

RiME is een game die al sinds de onthulling lof kreeg over de graphics. De Switch heeft hiermee helaas wat problemen. Docked ziet de game er mooi uit, de cel-shaded stijl heeft iets weg van The Wind Waker en geeft een fijne sfeer. De stijl heeft dan geen ruimte voor hele grote details, maar toch ziet de game er uit als één van de mooiste games die ik in lange tijd heb gespeeld. De Switch-versie heeft echter zelfs na de langere optimalisatietijd verschillende problemen. Niet vanwege de graphics zelf, maar doordat de framerate geregeld omlaag gaat waardoor de game enigszins hapert. In de handheldmodus is dit nog erger doordat de graphics ook een stuk omlaag gaan en zelfs een beetje wazig worden.

Gelukkig heeft muziek van RiME genoeg magie om je toch in de game te houden. De muziek is een combinatie van hele rustige en relaxte klanken die bij de sfeer van het eiland passen. Toch heeft de muziek ook wat mysterieus, zodat het gevoel van ontdekking en mysterie op het onbekende eiland goed tot uiting komt.

Conclusie

RiME blijft in de tv-stijl prachtig om te zien qua graphics, de soundtrack is heerlijk om naar te luisteren en lekker rustgevend. De puzzels zijn enorm goed uitgedacht en de game geeft je het gevoel op ontdekking te zijn in een open wereld, terwijl het toch best linear is. Het verhaal mag dan wel kort zijn, maar met alle objecten om te verzamelen in de wereld is dat zeker niet erg. Tel bij de stijl en de muziek bij op en je hebt een game waar je uren in kan ronddolen.

Helaas werkt de game na de extra optimalisatie nog steeds niet helemaal soepel. In zowel de handheld- als de tv-modus hapert de game geregeld door frameratedips, waardoor soms echt het plezier in de game verpest wordt. In handheldmodus komen daar nog eens de slechtere graphics bij. De game stond bij mij op een lijstje van meest gewilde games, maar hoewel de kern goed is, verpest de kwaliteit van de port toch enigszins het plezier.

+ Geweldige stijl en soundtrack
+ Goed verhaal
+ Goede puzzels

– Grafisch in handheld gewoon niet acceptabel
– Framedrops verpesten de ervaring enigzins

Cijfer: 7,5