Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[Special] Randy checkt The Ancient Gods DLC 1 voor DOOM Eternal

De eerste DLC voor DOOM Eternal is nu ook op de Switch beschikbaar! Wij namen de nieuwe content onder de loep.

Inmiddels is het alweer een half jaar geleden dat DOOM Eternal naar de Nintendo Switch kwam. Switch-bezitters moesten behoorlijk lang wachten om met de game aan de slag te gaan, maar dat wachten was het wél waard. In mijn review van de game kon je al lezen dat de Switch-versie eigenlijk net een wonder is. Panic Button heeft ongetwijfeld bloed, zweet én tranen in deze versie gestopt. Het resultaat: een zeer acceptabele versie van een top spel op Nintendo’s aanzienlijk minder krachtige console. Heb je de campaign mode inmiddels uit? Dan kun je nu aan de slag met nieuwe content!

Wat biedt de DLC eigenlijk?

Daar kunnen we eigenlijk heel kort over zijn. Het is in feite een nieuwe campaign die zich ook meteen afspeelt nadat je de originele campaign hebt uitgespeeld. Nadat je Eternal afsluit met het verslaan van een bi-zar grote demoon, is het alles behalve koek en ei. In de The Ancient Gods DLC neem je het namelijk op tegen nog hogere krachten. De basis is in feite gelijk aan de hoofdgame: je gaat van area naar area en telkens zul je moeten zien te overleven tussen veel vijanden, heel veel vijanden. Voor net geen 20 euro kun je aan de slag met deze compleet nieuwe campagne. Een tweede deel volgt later en beide zijn onderdeel van één expansion pass.

Goed om te weten: je hoeft de originele campaign niet uit te spelen om aan de slag te kunnen gaan met de DLC.

Klaar? Actie!

Of misschien toch eerst even een opfriscursusje? Het is alweer even terug dat Eternal uitkwam en ik moet bekennen dat ik de game al een paar maanden niet heb aangeraakt. Iets met te weinig tijd en té veel games, in elk geval niet omdat DOOM Eternal zelf niet leuk is. En deze pauze merk je meteen. In navolging op de hoofdgame word je op een boorplatform gezet en moet je het direct opnemen tegen vijanden en tegelijk de nodige puzzels oplossen. Geen tutorial of iets en van ‘even weer erin komen’ is al helemaal geen sprake. En ondanks dat je de main campaign niet eerst uit hoeft te spelen voor deze DLC, kun je dat beter wél doen. The Ancient Gods mag in hoofdlijnen wel op de maingame lijken, het is allemaal nog net wat pittiger! Daarnaast valt al snel op dat de levels aanzienlijk groter zijn dan de originele levels. Sommige levels zijn dusdanig groot en indrukwekkend, dat het dan toch écht niet meer gaat op de Switch. Beelden worden in de verte dan wel héél wazig. Gelukkig zijn dit maar korte momenten en blijft de game alsnog prima draaien. Maar na even spelen krijg je toch een beetje het gevoel dat je dit al eens eerder hebt meegemaakt…

Goed om te weten: Net als in de maingame is er flink ingeleverd op grafisch gebied, met name bij de textures merk je dit enorm. Daar krijg je echter wél een stabiel lopende versie voor terug.

De DLC bevat namelijk totaal geen nieuwe wapens en mechanics. Gevechten lijken daardoor best veel op die in de hoofdgame. Dat is jammer, want iets meer vernieuwing had het allemaal nét een tikkeltje boeiender gemaakt. Daarnaast begin je deze nieuwe campaign met alle upgrades op maximum, dus echt veel nieuws valt er niet te behalen. Het zijn deze kleine dingen die de DLC op den duur toch wat minder boeiend maken. Wél zijn er wat nieuwe vijandjes te vinden, maar die maken de vrijwel identieke ervaring vooral wat lastiger. De Spirit zal je met name hoofdpijn geven! Ook een ander fenomeen keert terug: eindbazen komen later in de game terug als normale vijanden tijdens de velen gevechten. En hoe verder je komt, hoe lastiger het wordt. Telkens komen er gewoon één of twee waves met vijanden bij.

Al met al…

Je bent ongeveer vijf uur bezig met deze DLC, en dat is rond een derde van DOOM Eternal. Qua prijs dus een prima deal. En eerlijk is eerlijk, het zijn gewoon 5 extra uurtjes van een ijzersterke game. Veel nieuws biedt het echter niet, wél aanzienlijk meer uitdaging. Kun je niet genoeg krijgen van Eternal? Dan is de DLC zeker het overwegen waard! Kan de moeilijkheidsgraad bovendien niet hoog genoeg zijn voor je? Ook dan zit je met deze DLC meer dan goed. Verwacht alleen niet té veel nieuwigheden.