Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[Review] BioShock: The Collection

Hoe pakt de collectie van de drie BioShock-titels uit op de Switch?

Eind mei kwam 2K met een aantal sterke titels naar de Nintendo Switch. Zowel Borderlands: The Handsome Collection, XCOM 2 Collection als BioShock: The Collection zijn inmiddels te spelen op onze geliefde hybride spelcomputer. De BioShock collectie testte ik voor jullie uit. In deze games reis je naar de prachtige fictieve steden Rapture en Columbia. Zijn het nog steeds ijzersterke spellen of kan je deze beter overslaan?

Omdat alle drie de delen los verkrijgbaar zijn, is deze review in 3 stukken opgedeeld. De games krijgen los één deelcijfer en de collectie zelf krijgt de gebruikelijke eindscore.

BioShock_Remastered

BioShock Remastered | Nintendo Switch | Games | Nintendo

In het eerste spel van de trilogie, BioShock Remastered, ontdek je de stad Rapture. Deze stad ligt onderwater en is ontstaan door een man genaamd Andrew Ryan die een nieuwe wereld voor zijn ogen had, een utopie waar geen buitenstaanders welkom zijn. Echter is er net een burgeroorlog gaande geweest, omdat Atlas het niet eens was met Ryan en tegen deze ideologie in is gegaan. Doordat je kennis maakt met de verloren radiofragmenten van Atlas, denkt Ryan dat je een spion voor Atlas bent. Hierdoor begint Ryan er alles aan te doen om je uit te schakelen.

Little Sisters oogsten voor meer kracht

Het meest typische aan BioShock zijn de ‘Big Daddies’ en ‘Little Sisters’, die regelmatig te vinden zijn. Monsters genaamd Splicers jagen op Little Sisters, omdat ze daar krachten van kunnen krijgen. Deze Little Sisters worden beschermd door Big Daddies. Wanneer deze zijn uitgeschakeld zijn de kleine zusjes te ‘oogsten’.

Wanneer je de monsters wilt kunnen verslaan, is het een noodzaak om zelf ook Little Sisters te oogsten en om jezelf te muteren zodat je bepaalde krachten bezit. Zo kan je ijs laten smelten door middel van jouw vuur-krachten. Ook kun je camera’s van de tegenstanders voor jou laten werken wanneer je de juiste kracht gebruikt.

Verschillende moeilijkheidsgraden

Wanneer je hem hebt uitgespeeld na gemiddeld 8 tot 12 uur, is het natuurlijk een uitdaging om hem op een zwaardere moeilijkheidsgraad te zetten waardoor de replay value stijgt. BioShock is te spelen op easy, normal, hard en survivor.

De spanning die los komt bij de remastered versie is nog steeds aanwezig, af en toe moeten nadenken hoe je nu verder moet, maar lekker kunnen knallen. Als je van actie, horror of shooters houdt is dit een spel voor jou!

Deelcijfer: 7,8

BioShock_2_Remastered

BioShock 2 Remastered | Nintendo Switch | Games | Nintendo

Het verhaal van het tweede deel speelt zich af in de stad Rapture en vindt acht jaar na de gebeurtenissen in het eerste deel plaats. De speler is een Big Daddy, genaamd Subject Delta. Hij gaat op zoek naar zijn verloren Little Sister, Elanor Lamb, waar hij als Big Daddy kunstmatig mee verbonden is. 

Het vertrouwde schimmige sfeertje

Tijdens dit avontuur in de onderzeese stad kom je elementen tegen die je ook gewend bent van het eerste deel: het vinden van bepaalde krachten zoals met vuur gooien en het oogsten van de ‘Little Sisters’. Qua sfeer lijkt BioShock 2 Remastered op zijn voorganger, enkel is er nu meer te zien van de onderwaterwereld.

Iets meer variatie

De besturing is bijna hetzelfde als bij het eerste spel, voor een enkele actie hebben ze dit keer een andere knop gekozen. Dit is absoluut niet storend en went erg snel. Wat leuker is vergeleken met zijn voorganger, is dat Bioshock 2 Remastered wat meer afwisseling heeft qua omgeving en doordat je een Big Daddy bent lijkt het alsof je meer onderdeel bent van het verhaal. Het spel is ongeveer net zo lang als Bioshock Remastered.

Deelcijfer: 7,8

BioShock_Infinite:_The_Complete_Edition

BioShock Infinite: The Complete Edition | Nintendo Switch | Games ...

In BioShock Infinite neem je de rol aan van Booker De Witt. Hij wordt door iemand ingehuurd om een meisje te redden en daarmee zijn schulden af te betalen. Booker komt terecht in de tussen de wolken zwevende stad Columbia. Tijdens dit avontuur gaat hij op zoek naar een jonge vrouw genaamd Elizabeth, maar meteen bij aankomst krijgt hij al problemen met de ordediensten. 

Een heel andere omgeving

Dat BioShock Infinite: The Complete Edition een hele andere naam en uiterlijk heeft dan zijn twee voorgangers is niet vreemd, je merkt al snel genoeg in het spel waarom. De omgeving is lichter doordat je dit keer niet onderwater bent, maar in de wolken op onderzoek uit gaat. De grimmige sfeer is daarmee een stuk minder, maar niet verdwenen, want ook in dit deel wordt er op je gejaagd en moet je een heleboel tegenstanders uit de weg gaan.

Een beetje anders, maar steengoed!

Dat BioShock Infinite: The Complete Edition qua omgeving niet op zijn voorgangers lijkt is duidelijk, maar ook de besturing wijkt af. Zo pak je bijvoorbeeld voorwerpen op met de X-knop in plaats van de A-knop en zijn er nog een aantal verschillen in besturing. Dat je opeens in een heel andere wereld bent dan bij de vorige twee delen is een verassing, maar een heel aangename!

Deelcijfer: 8,3

Nog steeds een juweeltje

BioShock heeft een grimmige sfeer en wanneer je deze serie al eens op een andere console of PC hebt gespeeld zal het als vanouds aanvoelen: de vreselijke kreten die je af en toe hoort en de omgeving die prachtig is, maar tegelijk spannend omdat je in een wereld bent beland waar monsters de overhand hebben genomen. Het is iets anders dan een typische shooter vanwege de elementen die horen bij een RPG. De Remastered versie ziet er zeker wel iets scherper uit, maar alle drie de spellen spelen wel in 30 frames per seconde.

Conclusie

Het is leuk om de klassieke BioShock-titels weer eens te beleven, ook wanneer je ze al eens hebt gespeeld. Je bent ongeveer zo’n 10 tot 12 uur per spel zoet, dus met de collectie kan je bijna 40 uur vooruit. De geluiden van de tegenstanders voel je tot in je botten, het grafische design is wéér een stukje beter en de games spelen lekker weg. Nooit gespeeld, maar hou je van een goed verhaal, actie, horror, shooters en spannende RPG’s? Dan is het zéker een aanrader om deze game een keer te spelen.

Eindcijfer: 8,0