[Review] Assassin’s Creed – The Rebel Collection

Overal en altijd het Caraïbisch gebied onveilig maken?

Ubisoft pakt dit jaar flink uit met de Assassin’s Creed-serie op de Nintendo Switch. Eerder dit jaar werd een remaster van Assassin’s Creed III uitgebracht voor alle grote platforms. Nu krijgt de Nintendo Switch een exclusieve titel, bestaande uit twee legendarische games uit de serie: Assassin’s Creed XI: Black Flag en Assassin’s Creed Rogue. Black Flag is lang geprezen als een van de beste titels in de serie en Rogue bouwde hier voorzichtig op voort. Weten deze titels nog steeds net zo te vermaken als zes jaar geleden?

De schrik van de Caraïbische Zee

Assassin’s Creed zou Assassin’s Creed niet zijn als het zich niet zou afspelen in een bekende periode uit onze wereldgeschiedenis. Black Flag en Rogue spelen zich af rondom de Caraïbische eilanden in de achttiende eeuw. De speler kruipt in de huid van Edward, een piraat/beginnend Assassin en voorouders van Desmond Miles, bekend uit Assassin’s Creed I t/m III. Naarmate het verhaal vordert, ontdek je een samenzwering tussen hooggeplaatste Tempeliers binnen de Britse en Spaanse overheersers in de eilandengroep. Zij gebruiken hun hoge posities om de Sage op te sporen. Deze Sage is de enige die hen naar de Observatory kan leiden, een apparaat van een eeuwenoude beschaving die met bloedmonsters mensen van over de hele wereld kan opsporen.

Het plot wordt aan de hand van missies verteld aan de speler. Tussendoor ben je vrij om de wijde wereld te ontdekken, want er is veel te doen. Zo zijn er verschillende zijmissies om te ondernemen, voorwerpen om te verzamelen en geheimen om te ontdekken. Alle eilanden die je bezoekt zitten vol met activiteiten om te ondernemen, waardoor je naast het hoofdverhaal makkelijk nog tientallen extra uren in de game kan stoppen. Even geen zin om een hoofdmissie te doen? Pak je schip en ga op zoek naar schatten op onbewoonde eilanden. Wat extra geld en voorraad nodig? Beroof dan een van de Spaanse opslagplaatsen.

Barstensvol content

Als Edward speel je zowel op land als op het ruime sop. Op land maak je gebruik van de bekende parcour-bewegingen uit de Assassin’s Creed-serie. Dat betekent dat je veel mogelijkheden hebt om overal op te klimmen en overheen te rennen, maar ook dat de besturing niet altijd even soepel is. Zo ben ik verschillende keren van gebouwen afgedonderd, omdat de game dacht dat ik helemaal naar beneden wilde springen. Je kan hier uiteindelijk wel aan wennen, maar het blijft soms een beetje klungelig aanvoelen. De besturing van het schip voelt anderzijds erg fijn en natuurlijk. Het grote gevaarte heeft verschillende wapens aan boord die met beweging van de camera erg makkelijk in gebruik zijn. Dat is zeker handig als je verstrikt raakt in een gevecht met een handjevol vijandelijke schepen of probeert een zeefort over te nemen. Bij lange, vredige reizen zingt je bemanning vrolijk mee terwijl je de zee verkent. Als je geen zin hebt om steeds de zee op te gaan, kun je naar reeds bezochte locaties fast travelen.

De Rebel Collection bevat naast Black Flag en Rogue ook alle DLC die is uitgekomen voor de games. Dat betekent dat je nog een paar extra uur kan steken in Aveline en Freedom Cry. Hoewel Rogue een van de kortere titels is in de serie – oorspronkelijk diende het als een soort vaarwel voor de PlayStation 3- en Xbox 360-era aan games – is de ervaring zeker vermakelijk. Qua gameplay verschilt het niet dermate veel van Black Flag, alles is alleen wat kleiner van schaal. Het verhaal duurt tevens maar half zo lang als dat van Black Flag, maar is wel bijzonder omdat het een volledig andere kijk op de serie geeft. Op het gebied van verhaal zal ik niet al te veel verklappen, naast dat het zich tussen Assassin’s Creed III en Black Flag afspeelt.

Een aantal vernieuwingen die de Switch-versie brengt is touchscreen besturing voor het interface, HD Rumble, bewegingsbesturing en een vernieuwde HUD. De bewegingsbesturing is een fijne toevoeging en kan net dat beetje extra precieze geven als je een schot wil lossen. De HD Rumble werkt daarnaast verrassend goed in deze game, vooral in stealth-secties. Besturing van de menu’s met het touchscreen is fijn, maar ik heb het eigenlijk nauwelijks gebruikt omdat de knoppen bijna net zo snel gaan.

Enkel goud dat blinkt?

Grafisch pakt de game erg goed uit, vooral Black Flag. De game loopt op een stabiele 1080p in tv-modus en 720p in de handheldstand. De framerate van 30fps is over het algemeen erg stabiel, met hier en daar wat kleine dipjes. Dit is echter maar zeer zelden, de algehele ervaring is erg soepel. De game runt in beide speelstanden even goed. Het bleef me verbazen hoe goed de Switch de grote, open wereld goed kon blijven weergeven in handheldstijl. Anderzijds heeft de game hier en daar last van vreemde grafische glitches, zoals verkeerde schaduwen en lichteffecten. Vooral het water heeft hier erg last van als je vanaf een hoog punt richting de zee kijkt. Tevens is er hier en daar wat pop-in te bekennen, maar dit mag de pret absoluut niet drukken.

Assassin’s Creed Rogue heeft het echter wat zwaarder dan Black Flag. Het is te merken dat de game niet van origine ontwikkeld is voor de next-generation consoles, maar voor de toen al oudere PlayStation 3 en Xbox 360. De game gebruikt models en textures van lagere kwaliteit dan in Black Flag, waardoor personages en omgevingen wat minder mooi kunnen ogen. Daarnaast zijn hier wat vaker framedips te merken, wat waarschijnlijk het gevolg is van onvoldoende optimalisatie aan de kant van Ubisoft. De game is absoluut niet onspeelbaar of van slechte kwaliteit, maar het verschil tussen beide titels is wel te merken.

Op het gebied van audio doet de game het ook erg goed. Aangezien het werk van een Assassin vaak draait om het beheerst benaderen van je doelwit, is de muziek in het spel vaak meer aan de atmosferische kant. De steden hebben echter ook bijpassende achtergrondmuziek, die vaak de persoonlijkheid van de gebieden extra benadrukken. Tijdens zeereizen zingt je bemanning verschillende bekende piratendeuntjes, die je kan vrijspelen door shanty’s te verzamelen. Het stemacteerwerk in de game is ook van goede kwaliteit, waarbij de verschillende Europese talen en accenten goed naar voren komen.

Conclusie

Assassin’s Creed – The Rebel Collection is de perfecte aankoop voor spelers die de originele klassiekers nooit gespeeld hebben, of slechts één van de twee. De games bevatten samen ontzettend veel content, zodat je zeker een tijd zoet zal zijn. Op grafisch gebied heeft vooral Black Flag me behoorlijk verrast, want de game loopt erg goed op de Switch, op een paar kleine foutjes na. Rogue heeft het soms wat moeilijker en is minder verfijnd als zijn oudere broertje, maar is nog zeker fijn om te spelen. Al met al heb ik me flink vermaakt met Assassin’s Creed – The Rebel Collection en kan ik hem zeker aanraden.

Cijfer: 8

Ruben

Ik ben 23 jaar en van jongs af aan al een groot fan van Nintendo en hun games. Het is moeilijk om tussen de geweldige series favorieten te kiezen, maar de Mario-games hebben sinds jongs af aan een speciale plek in mijn hart.

3 gedachten over “[Review] Assassin’s Creed – The Rebel Collection

Geef een reactie