Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[Special] Hands-on met de Pokémon TCG Cosmic Eclipse set.

Cosmic Eclipse art
Cosmic Eclipse is uit en tijdens een speciale middag kregen wij uitleg over deze set van een echte Pokémon Professor.

De laatste Pokémon Sun & Moon-uitbreiding, Cosmic Eclipse, is begin deze maand verschenen. Tijdens een speciale middag kreeg ik uitleg over deze set van een echte Pokémon Professor.

Begin deze maand kreeg het populaire ruilkaartspel een nieuwe uitbreiding genaamd Cosmic Eclipse. Deze nieuwe set kaarten bevat onder andere nieuwe Pokémon GX-kaarten, nieuwe supporters, maar ook oudere kaarten met nieuwe tekeningen erop. Om eens aan de slag te gaan met deze nieuwe uitbreiding was ik uitgenodigd in Hilversum om, onder begeleiding van een Pokémon Professor, het spel te proberen.

De middag begon met een uitgebreide uitleg van de Pokémon Professor, Elsa Wagner. Elsa is al sinds Mewtwo Strikes Back bezig met het spel en is ondertussen de hoogst geplaatste professor in Europa. Niet alleen dat, ze beheert ook nog eens de oudste lokale league wereldwijd. In lokale leagues kunnen beginnende spelers het spel leren en kunnen gevorderden punten verdienen om kans te maken voor de grotere toernooien.

Onze Pokémon Professor Elsa Wagner

Nu heb je al enkele keren voorbij zien komen dat Elsa een Pokémon Professor is, maar wat is dat nu eigenlijk? Een Pokémon Professor is iemand die op de officiële Pokémon-website een examen heeft afgelegd om te assisteren bij wedstrijden. Je hebt drie verschillende basis examens die je kan afleggen. Een om te jureren bij de video games, één om wedstrijden te organiseren en ten slotte degene om te jureren bij het kaartspel. Deze examens zijn gratis online te vinden.

Na de uitgebreide uitleg over alle regels van het spel en over de taken van een Pokémon Professor, mochten de aanwezigen eindelijk aan de slag met een test-deck. Een test-deck is iets wat voornamelijk tijdens pre-releases van nieuwe uitbreidingen gebruikt wordt. Het bestaat uit de minimale veertig kaarten die nodig zijn voor een deck. Daarnaast bevatten ze geen krachtige GX- en geen Tag Team-kaarten. Dat komt omdat er in plaats van de gebruikelijke zeven prijskaarten er in dit geval maar vier zijn. Met GX- en Tag Team-kaarten in het spel zou een ronde enorm snel voorbij zijn. Dit komt omdat je normaal bij het verslaan van een Pokémon één prijskaart mag pakken. Bij GX-kaarten zijn dat er twee en bij Tag Team-kaarten zelfs drie.

Pokemon Cosmic Eclipse

De test-decks die we kregen waren al volledig samengesteld en konden niet meer aangepast worden. Dit was erg fijn om te leren spelen aangezien het lastig is om zelf meteen een goed deck te maken. Het is namelijk belangrijk dat je een goede combinatie van Trainer-, Pokémon- en Energy-kaarten hebt. Verder moet je tijdens de strijd strategisch nadenken over wat de tegenstander zou kunnen gaan doen. Zo maakte ik in mijn tweede pot een denkfout wat ervoor zorgde dat het spel eigenlijk al meteen verloren was. Het is dus niet een alleen een kinderspel, maar juist voor iedereen.

Mocht je willen beginnen met spelen dan zou ik zelf een themadeck kopen. Deze zijn al gebalanceerd om makkelijk mee te beginnen, daarna kun je dit uitbreiden met boosters. Kijk ook zeker eens op de Pokémon-website als je eens een lokaal toernooi wilt bezoeken. Op deze toernooien worden bovendien speciale kaarten uitgedeeld.

Pokémon League cards
Enkele van de speciale League kaarten

Afgelopen mei was Daily Nintendo ook al uitgenodigd om een eerdere set te testen. Het artikel daarvan kun je hier vinden.