Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

Sfeerimpressie Syndicate: 36 uur Smash in drie dagen

Syndicate banner
Eind oktober was in de Jaarbeurs in Utrecht het Syndicate-evenement, een groot Smash Bros.-evenement met spelers uit de hele wereld.

Eind oktober was in de Jaarbeurs in Utrecht het Syndicate-evenement, een groot Smash Bros.-evenement met spelers uit de hele wereld.

Misschien heb je Syndicate al eerder voorbij zien komen in een bericht van Nintendo. Syndicate was namelijk de eerste stop voor de European Circuit-toernooi. Daarnaast was het ook de eerste kwalificatieronde voor het Nederlands Kampioenschap van de Smash Ball Team Cup. Bekende Nederlandse spelers zoals Mister R, Space en Supahsemmie waren aanwezig, maar ook de grote spelers uit het VK, Frankrijk, Duitsland en zelfs de Amerikaanse Fatality kwamen helemaal naar Utrecht om te vechten.

Wij waren aanwezig en in deze special probeer ik een beetje het gevoel van een groot toernooi mee te geven. Aangezien elke dag een net wat andere sfeer had, zijn de tabbladen ook onderverdeeld in de verschillende dagen.

Mr R

vrijdag

De eerste dag van Syndicate was redelijk rustig. De zaal ging later open dan op de andere dagen (11:00 uur in plaats van 09:00 uur). Terwijl op andere dagen ook evenementen waren voor andere games zoals Tekken 7 en Melee, was de eerste dag alleen maar voor Ultimate. Je kon deze andere spellen gewoon vrij met elkaar spelen, maar qua toernooien was vrijdag de dag van de voorronde van de Smash Ball Cup en de poulefase van de teams.

Mr. R

De Smash Ball Cup herken je misschien wel nog van vorig jaar. Toen won in Nederland het team Triple S, bestaande uit Space, Supahsemmie en Skipper.Hoewel ze favoriet waren op het EK, dat op 4 en 5 mei in Amsterdam gehouden werd, werden ze al redelijk snel uitgeschakeld. Dit jaar hebben Space en Semmie een nieuwe teamgenoot, Meru, een Peach-main en tevens één van de beste Nederlandse spelers. Iets wat te zien was door de resultaten die ze boekten. Het team ‘TeamNoNameYet’ was al meteen de favoriet om deze voorrondes te winnen en dat hebben ze ook zeker gedaan door geen elke game te verliezen. Er is dus ook een goede kans dat dit team de Nederlandse finale gaat winnen. Mogelijk wordt die net als vorig jaar op Dutch Comic Con komend voorjaar gehouden. Het zijn in elk geval alle drie geweldige spelers die top zijn om naar te kijken. Ik verheug me in elk geval al om Space zijn Inkling, Semmie’s Young Link en Meru’s  Peach weer in actie te zien komen.

Van de poulefase van teams heb ik zelf weinig meegekregen. Dit had te maken met het feit dat de Team Cup grotendeels simultaan liep met de teams poulefases. Het waren in elk geval interessante potjes, wat goed te merken was door het gejoel in de zaal en de gespannen gezichten van toeschouwers. Het waren dan ook grote namen die meededen aan de teams. Niet alleen Fatality, maar ook een aantal van de beste Europese Smash-spelers zoals Light en RobinGG, winnaars van het EK van vorig jaar. Daarnaast probeerden ook Mr.R, de bekendste Nederlandse Smash-speler, en de nummer één van Europa, Glutonny de titel te behalen. Het niveau was immens hoog en sommige clutches van spelers waren ongelooflijk. Een clutch houdt in dat terwijl je erg ver achter staat, je het toch voor elkaar krijgt de winst te behalen. Op zaterdag vond de top acht van dit toernooi plaats, maar ook de poulefases van Singles tot en met de top 64.

Glutonny

zaterdag

Op zaterdag ging het European Circuit van start door middel van het Singles-toernooi. Het European Circuit is een nieuw internationaal toernooi van Nintendo, waarbij in verschillende voorrondes punten gegeven worden aan de top 32 deelnemers. De top zestien wordt aan het einde uitgenodigd om in Zweden tijdens Dreamhack Summer een grote finale te spelen.

Smash European Circuit

Het grootste gedeelte van de dag stond dan ook in het teken van de poulefases, de top 128 en de top 64. Vandaag besloot ik één speler de hele dag te volgen tijdens zijn gevechten. Ik koos voor de Greninja-speler Shuc. Shuc is één van de beste Nederlandse spelers en kreeg de seed voor plek 29. Seeds zijn in Smash Bros.-toernooien voorspellingen op welke plek een persoon eindigt, hierdoor eindigt iedereen in de poulefase met een tegenstander van ongeveer dezelfde sterkte.

Shuc

Shuc ging redelijk soepel door zijn poule heen. In deze potjes, die een beste uit drie regelset hadden, eindigde Shuc aan de winnende kant, wat betekende dat hij van al zijn tegenstanders had gewonnen. Toch betekende dat niet dat alles gemakkelijk ging. Zijn eerste pot verloor hij één van de drie rondes en de andere twee won die met nog één leven over.

Zijn tweede gevecht ging een stuk beter en hier won hij twee rondes achter elkaar met nog drie levens over. In zijn derde potje werd het hem weer een stuk lastiger gemaakt en werd het weer 2-1, waarbij elke ronde weer afhing van het laatste leven. Hij was echter door naar de top 128, vanaf dit punt werden de potjes beste van de vijf.

Shuc 2
Uiterste concentratie vooraf aan de top 128

Helaas stopte de winning streak voor Shuc daar. Tegen de Franse Ogey in de top 128 verloor hij met 0-3, wel weer elke ronde met één leven verschil. De laatste ronde wisselde hij zelfs de kikker in om een ronde met Palutena te proberen.

Dit resulteerde erin dat Shuc naar het verliezers bracket werd gestuurd voor een tweede kans om naar de top 64 te komen. Hier moest hij vechten tegen de speler Felker en zijn Young Link. In eerste instantie leek het weer goed te gaan, maar na een 1-0 en een 2-0 winst veranderde Felker zijn tactiek en ging hij over tot een hele vervelende spam combinatie met zijn Young Link. Dit resulteerde in drie 0-1 potjes voor Felker, waardoor Shuc helaas uit het toernooi lag.

Niet alleen bij Shuc lag de spanning hoog, ook verschillende andere gevechten hadden flink wat bloedstollende momenten en onverwachte uitkomsten. Een voorbeeld hiervan is de strijd tussen de Zero Suit Samus van ZHT tegen Crim’s Ridley. Hun volledige gevecht zie je hieronder.

Als afsluiter van de zaterdag was het tijd voor de top acht van het teams toernooi. Niet alleen moest de Europese nummer één Glutonny in actie komen, ook de Amerikaan Fatality en een aantal van de beste spelers van onze rechterburen waren van de partij. Eén van de meest intense rondes was de winners finals, waarin Light en Quik het opnamen tegen Glutonny en Leon.

zondag

De laatste dag van Syndicate was er één waar emoties hoog op liepen. De top 64 van Singles had alle aandacht van de spelers en het was tijd voor de beste spelers van deze Europese Major om het tegen elkaar op te nemen.

Het was een verrassende dag. Fatality verloor al de eerste ronde van de top 64, waardoor hij in de losers bracket terecht kwam. Hij kwam hier niet meer uit en eindigde op een gedeelde negende plek, vijf plekken onder de verwachte plek die hij zou behalen.

Fatality
Fatality in de losers bracket tegen Supahsemmie

Het boeiendste voor ons Nederlanders deze dag was om te kijken hoe het de Inkling van Space zou afgaan. Begin oktober was Space namelijk net de winst misgelopen op de UFA, nadat hij de ongeslagen kampioen Glutonny één ronde had verslagen om vervolgens in de Grand Finals van hem te verliezen. Het leek erop dat er een rematch aan kwam tijdens Syndicate en iedereen keek er naar uit. Deze heeft Space gekregen, maar zijn inkt was niet opgewassen tegen de zware Wario. Helaas eindigde het voor hem met een zeer verdiende derde plek. Glutonny eindigde weer op de eerste plaats na het verslaan van quiK.

Wat elke dag vooral opviel, was hoe vriendelijk iedereen is. Bijna altijd staan de aanwezigen wel open voor een vriendschappelijk potje, ook al ben je echt verreweg niet van hun niveau. Ze zijn gepassioneerd door het spel en willen dat dus vooral delen met anderen.

  • Crim won
  • crim won
  • crim won
  • Crim won

Het is lastig echt de sfeer neer te zetten van een toernooi als Syndicate, maar geregeld zat mijn hart echt in mijn keel door de spanning. Het niveau, de combo’s en sommige comebacks waren zo indrukwekkend dat het ook als toeschouwer geen moment verveelde.

Zou je zelf ook wat beter willen worden in Super Smash Bros. Ultimate? Of denk je wel kans te maken op zo’n toernooi? Wordt dan lid van de Nederlandse Smash Community Discord. Dat kan je hier doen. Wil je weten welke toernooien eraan komen? Dan is er hier een overzicht van toernooien en hoe je je moet opgeven.

Syndicate Group pic