Jouw online Nintendo Magazine

[Review] Disgaea 4 Complete+

Een vampier die trek heeft in een.... sardientje?

Een vampier die trek heeft in een…. sardientje?

Disgaea 4 Complete+ is de ultieme versie van Disgaea 4 en bevat alle content van de vorige Disgaea 4-versies. Zo bevat het spel alle karakters, Engelse en Japanse audio/tekst, nieuwe spells en meer. Ook bevat het spel functies van Disgaea 5 zoals de Cheat Shop en de Event Viewer. Naast de toegevoegde content is de resolutie van Disgaea 4 Complete+ verhoogd naar 1920 x 1080p voor een heldere visuele vertoning en kun je de afspeelsnelheid aanpassen van de gevechten. Voor de mensen die soms vergeten te saven is er een handige auto-save nadat je uit een gevecht komt. Het spel noemt zich de ”Ultieme” Disgaea-beleving, maar is dit ook echt zo? Lees het in deze review!

Niet zomaar een RPG

De Disgaea-serie is een nogal aparte serie in het opzicht dat het zich vooral focust op het grinden van EXP om zo nieuwe classes / functies / skills vrij te spelen totdat je uiteindelijk op een punt komt waar je 999999 schade kan toebrengen aan een vijand. De serie focust zich dan ook niet zo zeer op het verhaal en neemt zichzelf niet al te serieus in de verschillende dialogen. Betekent dit dat het verhaal niet goed is? Absoluut niet! Het spel neemt juist een heleboel standaard RPG’s in de maling met een reeks van ontzettende grappige en droge dialogen.

Sardientjes, Sardientjes, SARDIENTJES

Het verhaal van Disgaea 4 richt zich op onze ”bloeddorstige” protagonist, Valvatorez, die gek is op… sardientjes. Hij is een vampier die altijd zijn beloftes nakomt en durft deze beloftes dan ook onder geen omstandigheden te verbreken. 400 jaar geleden had Valvatorez met een meisje afgesproken om geen bloed meer te drinken totdat hij het meisje bang had gemaakt. Helaas overleed het meisje al snel en kon Valvatorez nooit zijn belofte waarmaken, wat er toe leidde dat hij ruim 400 jaar geen druppeltje bloed wilde drinken. Tegenwoordig heeft Valvatorez een van de baantjes die eigenlijk niemand wilt: in Hades zorgt hij ervoor dat de Prinnies, menselijke zielen die zijn veranderd in pinguïn-achtige monstertjes, begeleid worden tot goede werknemers voor in de Netherworld. Dit doet Valvatorez met de hulp van zijn loyale partner Fenrich.

Wanneer de overheid van de Netherworld oftewel de “Corrupternment” de taak geeft aan zijn werknemers om alle Prinnies uit te roeien, steken Valvatorez en Fenrich hier een stokje voor. Ze zijn de corrupte boel van de overheid zat en beginnen een opstand. Zo reizen Valvatorez en zijn handlanger, Fenrich, door de hele Netherworld om zo mensen te werven voor een opstand en zo uiteindelijk de overheid van de troon te kunnen stoten.

Het verhaal en de karakters zijn, ondanks het feit dat het verhaal zichzelf niet serieus neemt, toch voldoende uitgewerkt. Zo zijn zowel de designs als de inhoud van de karakters op een dusdanige manier uitgewerkt dat je ze makkelijk uit elkaar kunt houden en ze makkelijk kunt herkennen.

Gooien maar!

Het gevechtssysteem van Disgaea 4 is erg flexibel in de manier waarop je de karakters in je team kunt laten vechten tegen de vijanden. Zo kun je bondgenoten door het level heen gooien, Prinnies gooien die vervolgens ontploffen en combo’s maken met bondgenoten die bij je in de buurt staan. Het spel maakt gebruik van een 2.5D gridbased vechtsysteem die je misschien wel kent van de meeste tactische RPG’s op de markt. Toch weet het spel door middel van nieuwe mechanics het speelbord interessant te maken en biedt hierbij genoeg mogelijkheden om het level op een creatieve manier te voltooien.

Verder moet je in een level rekening houden met verschillende gekleurde stukjes grond en de blokken die erop staan. Deze kunnen voor zowel je vijand als je eigen team heel handig zijn. De blokken bevatten namelijk verschillende buffs/debuffs die worden toegevoegd aan alle gekleurde vakjes van de kleur waar het blok opstaat. Deze blokken kunnen je teamgenoten optillen en vervolgens naar een ander gekleurd veld gooien om zo de buffs/debuffs in een ander veld actief te maken. Wanneer je dezelfde gekleurde blokken naast elkaar gooit, verdwijnen beide van het speelveld. Je kunt uiteraard ook een blok vernielen waarbij de buffs/debuffs helemaal weg zijn uit het level.

Monsters zijn niet altijd je vijanden

Naast je menselijke bondgenoten kun je ook nog monsters als bondgenoten hebben waarmee je weer andere tactieken in een gevecht kunt volgen. Zo kun je twee monsters van hetzelfde type naar één groot monster maken met de hulp van fusie. Naast deze optie heb je ook nog een optie om je monsterlijke bondgenoot in een wapen te veranderen en te laten gebruiken door een menselijke bondgenoot.

Deze mechanics voegen naast de normale TRPG-mechanics een hele nieuwe laag aan tactische mogelijkheden toe, wat elk level veel interessanter maakt. Naast het verslaan van monsters op het speelveld door middel van gewone aanvallen en een grote reeks speciale vaardigheden, moet je rekening houden met de plaatsing van je personages en je acties. Zelfs als je denkt de oplossing van het level te hebben gevonden, zijn er waarschijnlijk talloze snellere manieren om het level te behalen.

Het einde is … het begin?

Vreemd genoeg begint het spel pas echt als je de verhaalmodus van het spel hebt uitgespeeld. Dit komt omdat Disgaea een type spel is waarbij je door middel van het grinden van levels dingen kunt vrijspelen en als je het einde van het 40 uur durende verhaal bereikt, zit je in Disgaea- termen niet op een heel hoog ”level”. Je kunt namelijk als je het maximale level haalt met een personage deze “Rebirthen”. Hierbij start het karakter weer vanaf level 1 maar bevat deze nog steeds dezelfde stats en skills als toen hij level 99 was. Naast exp heb je in het spel ook iets genaamd Mana, hiermee kun je een karakter nieuwe vaardigheden leren, bestaande vaardigheden verbeteren of een heel nieuw karakter maken die je vervolgens in je party kunt gebruiken.

Het spel heeft naast de verhaalmodus ook nog verschillende andere modi waarin de kern van Disgaea pas echt zichtbaar wordt : grinden tot je erbij neervalt. Zo heb je een modus genaamd de “Item World” waarbij je items kunt upgraden door middel van het behalen van het level die in dat specifieke item zit. Dit is dan ook meteen waar een heel groot deel van de post-game content zich bevind. De eindeloos gegenereerde levels bevatten talloze vijanden om te verslaan die je vervolgens helpen om exp en mana te verdienen. Zo kun je jouw personages krachtiger en krachtiger maken met hogere stats, meer skills en veel meer. Dankzij een nieuwe toevoeging genaamd de Cheat Shop, kun je verschillende dingen in een level aanpassen. Zo kun je de vijanden zwakker maken, sterker maken en nog veel meer. Dit opent wederom talloze mogelijkheden om je team te versterken.

Door de bomen het bos niet meer zien

Disgaea 4 heeft dankzij deze modi een gigantische post-game, waardoor je als speler pas aan het topje van de ijsberg zit qua content als je het verhaal hebt uitgespeeld.

Door de hoeveelheid content is het makkelijk voor spelers om de draad kwijt te raken. Uiteraard biedt het spel wel de nodige tutorials aan, maar deze waren vaak zo kort dat ik het meeste zelf op het internet moest gaan uitzoeken. Dit vind ik jammer omdat het spel zich kenmerkt door het gebruik van zoveel functies en mogelijkheden waar vervolgens bijna niks van uitgelegd wordt. Dit heeft tot gevolg dat een nieuwkomer van de Disgaea-series het enorm krijgt te verduren als hij niet de nodige informatie opzoekt op het internet.

Grafisch

Disgaea 4 Complete + gebruikt een 2.5D grafische stijl waar de karakters 2D zijn en de omgeving 3D. Dankzij de cartoon-achtige tekenstijl wekte het spel al snel een pop-up boek gevoel bij mij op die op een creatieve wijze wordt neergezet. De achtergronden en levels zijn goed uitgewerkt en bevatten kleine details en de designs van de karakters en vijanden zijn gemaakt in de traditionele cartoony Disgaea-stijl. Naast de goede smaak in stijl heeft deze versie van Disgaea 4 ook nog eens een resolutie van 1920 x 1080p en runt deze perfect op de Nintendo Switch zonder enige haperingen. Het hoogtepunt van de grafische kant van het spel zijn de animaties van de grote reeks aan speciale skills die je kunt uitvoeren, alleen of met bondgenoten.

Muziek

De muziek van de Disgaea-reeks is altijd een beetje Halloween- Circus-achtig. Dit past enorm goed bij de setting van het spel (de Netherworld) en verbindt de komische basis met het duistere gevoel van de onderwereld. Het deuntje van gevechten verveeld ook niet snel en is perfect voor mensen die eventjes een level willen grinden voor wat EXP/Mana voor hun karakters.

Ik heb zelf het spel met de Engelse voice-acting gespeeld en vond deze stemmen heel goed passen bij de karakters. Ook kwamen bij mij de grappen van het spel extra goed aan in het Engels. Dit vond ik omdat het toch wat anders is als je de personages direct de grap hoort vertellen in plaats van de grap te lezen in de ondertiteling bij de Japanse voice-acting.

Conclusie

Disgaea 4 Complete + is een aanrader voor fans van de Disgaea-serie en spant de kroon als een van de beste Disgaea-games op de markt. Het nadeel is dat je er als nieuwkomer even in moet komen en het een en al moet uitzoeken om optimaal van het spel te genieten. Verder is Disgaea een spellen reeks die je of haat of helemaal geweldig vindt omdat het juist draait om het grinden en het supersterk maken van je personages. Dit is niet voor iedereen weggelegd. Je kunt natuurlijk het hoofdverhaal spelen en ermee ophouden (ongeveer 40 uur) maar om het meeste uit het spel te halen ben je wel een aardige 100 uur+ bezig.

Eindcijfer 8,8