Jouw online Nintendo Magazine

[Preview] Super Monkey Ball Banana Blitz HD

Kruip in de huid van je favoriete aap om bananen te scoren.

Kruip in de huid van je favoriete aap om bananen te scoren.

Super Monkey Ball Banana Blitz HD komt eind deze maand naar de Nintendo Switch en hiermee kunnen we de oorspronkelijke Wii-titel opnieuw beleven, geheel in HD. Wij konden alvast aan de slag met het spel en onze eerste indruk lees je hier!

Super Monkey Ball Banana Blitz verscheen inmiddels alweer zo’n 13 jaar terug op de Nintendo Wii. De serie zagen we voor het eerst in het GameCube-tijdperk en kan in het kort beschreven worden als simpel, maar ook erg verslavend. Je speelt in het spel als de aap AiAi of een van zijn vriendjes in een bal. Aan jou de taak om verschillende parcoursen te behalen door de finish te bereiken, zonder van de baan te vallen. Niet geheel onbelangrijk zijn ook de bananen die je kunt verzamelen. Ze leveren je een hogere score en extra levens op. Deze simpele gameplay was destijds erg verslavend en ik moet bekennen dat ik opnieuw best wel moeite had om de controller neer te leggen na het spelen van een aantal levels. De simpliciteit is dan ook de game’s sterkste punt en weet ook in 2019 nog zeer vermakelijk te zijn. Iets nieuws doet het allemaal natuurlijk niet.

Oud en nieuw

De game is qua content vrijwel gelijk aan de Wii-versie, en dat betekent dat je in de main game aan de slag kan met ruim 100 levels, verdeeld over verschillende werelden. De besturing op de Nintendo Switch werkt fijn, waarbij de motion controls plaats hebben gemaakt voor besturing met knoppen. Persoonlijk vind ik dit een stuk fijner werken omdat het simpelweg nauwkeuriger is. In de eerste twee werelden die ik heb gespeeld, is een extreem nauwkeurige besturing nog niet noodzakelijk omdat de levels nog vrij makkelijk zijn. Van wat ik me herinneren kan, worden die later een stuk lastiger en dan is een nauwkeurige besturing wel zo fijn! Natuurlijk zijn de baasgevechten weer aanwezig en ook hier kan gezegd worden dat ze fijner spelen door met knoppen te besturen.

Naast de main game zijn ook de minigames weer van de partij. Deze zijn natuurlijk vooral leuk om samen te spelen. Dit keer kun je ook online de strijd aangaan om de beste score te behalen in de nieuwe Decathlon mode. Er zitten zeker enkele leuke minigames tussen, maar niet allemaal lijken ze even sterk. Zo zijn Seesaw Ball en Whack-a-mole erg vermakelijk, maar valt Space Monkey Attack juist weer wat tegen. Door beide een Joy-Con te gebruiken, heb je dit keer in elk geval geen ‘extra controller’ nodig om van de multiplayer te genieten.

Grafische upgrade

Super Monkey Ball Banana Blitz HD ziet er grafisch niet verkeerd uit op de Nintendo Switch, maar zal je ook niet omver blazen met grafische pracht. Tijdens het spelen oogt alles gewoon prima en redelijk scherp, maar niet al te bijzonder. Waar de graphics tijdens het spelen gewoon hun ding doen, vallen de filmpjes wél wat tegen. Hier is duidelijk te zien dat we met een wat oudere titel te maken hebben. Textures zijn niet altijd even scherp en personages kunnen dan veelal meer detail gebruiken. Gelukkig is de muziek tot nu toe wel lekker vrolijk!

Voorlopige conclusie

De eerste indrukken van Super Monkey Ball Banana Blitz HD zijn best positief, maar het spel lijkt vooral erg leuk voor diegene die de game nooit eerder hebben gespeeld. De gameplay blijft sterk overeind staan en de besturing werkt prettiger dan voorheen. De game leent zich daarnaast perfect voor korte speelsessies en de minigames kunnen zomaar eens voor flink wat plezier gaan zorgen. Of dit alles zo’n 40 euro waard is? Dat lees je binnenkort in onze review.