Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] Plantronics RIG 300HS Headset

Is de RIG 300HS een goede keuze wanneer je op zoek bent naar een betaalbare headset?

Als je ooit opzoek bent gegaan naar een gaming-headset, ben je ongetwijfeld het merk Plantronics tegengekomen. Ze maken namelijk voor elke grote spelcomputer accessoires en koptelefoons, welke variëren in verschillende prijsklassen. Buiten de high-end modellen om, welke zelfs dolby atmos ondersteunen, zijn er ook goedkopere modellen beschikbaar. In deze review nemen wij de Plantronics RIG 300 voor de Nintendo Switch onder de loep. Weet dit budgetmodel zich staande te houden?

Het ontwerp

Als je de koptelefoon voor het eerst uit de verpakking haalt, valt al meteen op dat de oorschelpen niet vast zitten aan de hoofdband. Deze moet je er dus zelf aanklikken en tot op de dag van vandaag weet ik nog steeds niet of ze er goed om op zitten. Dit komt mede doordat de microfoon super flexibel is en je die helemaal naar achter kunt draaien.

Als je de koptelefoon op wilt zetten, dan moet je wel enigzins oppassen. De hoofdband, welke van plastic gemaakt is, is namelijk wat scherp. Maar als deze eenmaal op je hoofd zit, heb je daar totaal geen last van. Het gedeelte wat je hoofd raakt is namelijk bedekt met superzacht materiaal. Dit zorgt ervoor dat je heel wat uren achter elkaar ongestoord kunt gamen.

Bij dit model is er voor gekozen om gaten in de oordschelpen te plaatsen. Dit kun je zien als een voor- of nadeel. Aan de ene kant kan het prettig zijn dat je iedereen kunt horen en zo bijvoorbeeld tips kunt ontvangen van een vriend, maar aan de andere kant kun je last krijgen van omgevingsgeluiden. Wat ik zelf had verwacht bij dit ontwerp is dat er veel geluid naar de buitenwereld zou gaan, maar gelukkig valt dat best mee. Als je de koptelefoon afdoet of harder zet, zul je merken dat het geluid net iets makkelijker verdwijnt dan normaal.

Hoe meer functionaliteiten, hoe beter

In het draad is een volumeregeling aanwezig en een schuifknop waarmee je de microfoon aan en uit kunt zetten. Dit werkt erg soepel en hiermee kun je gemakkelijk het volume aanpassen naar jouw eigen smaak. Let hierbij wel op dat je hiermee alleen het geluid van de koptelefoon aanpast en niet die van de Switch zelf.

Helaas zijn er op het moment niet veel titels waarin je kunt praten met andere spelers en dus de microfoon kunt gebruiken. Toch heb ik via een geluidsopname de microfoon kunnen testen. Het geluid wat geproduceerd wordt is niet het allerbeste, maar je bent duidelijk te verstaan wat natuurlijk de bedoeling is.

Doordat deze headset gebruikt maakt van de 3,5mm jack-aansluiting, is het ook mogelijk om deze op andere apparaten te gebruiken. Ik heb ‘m uitgeprobeerd op een tablet en een smartphone, maar ook op een laptop. Dit werkt gewoon goed en het is fijn dat de koptelefoon op meerdere apparaten te gebruiken is.

De geluidskwaliteit

Dan zijn we nu bij het belangrijkste aangekomen; de geluidskwaliteit. Voor een gaming-headset van 40 euro ben ik zeker tevreden. Op de verpakking staat dat de toonhoogten vrij gebalanceerd zijn, wat via een grafiekje op de doos is aangegeven.

Wat aangegeven stond op de verpakking, is in de praktijk ook zo. Toen ik voor het eerst met deze koptelefoon ging gamen, wilde ik het geluid uitproberen bij Mario Kart 8 Deluxe, een game waar vooral muziek speelt, en The Legend of Zelda: Breath of the Wild, een game met wat hogere tonen. De tonen zijn zuiver en absoluut niet krakerig. Wat ik wel miste was de bass, wat vooral bij Mario Kart 8 Deluxe te merken was. Als er net wat meer lage tonen in zouden zitten, zou het geluid namelijk al meteen een stuk voller klinken. Toch ben ik zeker tevreden met de geluidskwaliteit van deze gaming-headset.

Conclusie

De Plantronics RIG 300 is een headset die zijn geld zeker waard is. Voor ongeveer 40 euro heb je een prima koptelefoon met een zeer acceptabele geluidskwaliteit en een microfoon die doet waarvoor het bestemd is. Verwacht niet het beste van het beste, we hebben hier immers wél te maken met een budgetmodel.

Eindcijfer: 8.0