Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[Hands-on] Ary and the Secret of Seasons

Verander de seizoenen in deze unieke indie game!

Verander de seizoenen in deze unieke indie game!

Ary and the Secret of Seasons is een game die nog uit moet komen, maar nu al verschillende Awards achter zijn naam heeft staan. Voor iedereen die zich afvraagt waarom (inclusief onszelf) zijn wij de game alvast even gaan testen.

Ary and the Secret of Seasons speelt zich af in de wereld van Valdi, welke verdeeld is in vier regio’s. Elke van deze vier regio’s heeft een speciaal klimaat, gekoppeld aan één van de vier seizoenen. Valdi is over het algemeen een rustige en vredige plaats, maar zo’n 1000 jaar geleden was dit wel anders. Toen werd het land bedreigd door een kwade tovenaar. Een heldhaftige ridder heeft hem uiteindelijk verslagen, en om ervoor te zorgen dat de tovenaar nooit meer terugkwam is hij opgesloten in een tombe midden in het hart van de vier seizoenen. Om deze tombe te beschermen werden de Guardians of Seasons in het leven geroepen, elke welke een medaillon kreeg met de kracht van dat seizoen. Generaties lang wordt deze medaillon doorgegeven van vader op zoon, tot de zoon van de huidige Guardian of Winter gruwelijk om het leven kwam. De enige die nu overblijft om het medaillon te erven is Aryelle, de dochter van de huidige guardian. Zij neemt de plaats van haar broer in en raakt hierdoor al snel verwikkelt in een avontuur dat groter is dan ze ooit had kunnen dromen. Voor het eerst is een vrouw de nieuwe Guardian of Winter.

De game speelt als een 3rd person action adventure game, met veel heldere kleuren en een cartoonachtige stijl. Het gebruiken van seizoenen wordt daarbij op een unieke manier gebruikt, waardoor er af en toe ook behoorlijke puzzelelementen in de game zitten. Het gedeelte wat wij speelden speelde zich wat later in de game af, waardoor Ary in plaats van alleen haar seizoen ook de krachten van de andere seizoenen had verzameld. De ontwikkelaar wou niet precies vertellen hoe ze daar aan gekomen was (hij wou het verhaal niet te veel weggeven) maar het was interessant om te zien of de seizoenen hun omgeving aanpassen. Je gebruikt de seizoenen namelijk door bollen neer te gooien met het door jouw gekozen seizoen. In deze bol veranderd het seizoen dan. Als je bijvoorbeeld een winterbol op het water gooit zal het water bevriezen en kun je er overheen lopen. Als het water echter al bevroren is en je moet iets hebben dat in het water ligt zul je een bol met de lente of zomer moeten gooien. Het interessante hieraan is dat je de bollen overal kan gooien. Er zitten geen beperkingen aan waar ze mogen of niet, waardoor je echt mag gaan puzzelen met je omgeving. Puzzels zijn hierdoor op meerdere manieren op te lossen. Zo waren er bijvoorbeeld een paar vijanden met winterjassen aan. je kon deze verslaan door gewoon op ze in te slaan, of door een zomerbol te gooien. Hierdoor kregen ze het veel te warm in deze jassen, waardoor ze zo afgeleid waren dat ze jou niet meer wilden aanvallen!

De game ziet er daarnaast prima uit op de Switch. De omgevingen zijn prachtig en de cartoonstijl die wordt gebruikt doet het eigenlijk altijd wel goed op de Switch. Ik was daarnaast verbaasd over de vele heldere effecten die in beeld kwamen. Sneeuw, regen, onweer en de vele particle effects die verschijnen als je een bol neergooit, het deed de Switch niets. Het enige wat er een beetje vreemd uitzag waren de gevechten zelf. Naast het puzzelen met je omgeving zullen er in de game ook gewoon monsters rondlopen. Deze versla je met je zwaard, maar het vechten kwam wat onhandig op me over. Meerdere keren werd ik geraakt omdat de timing van het slaan en ontwijken wat vreemd op me over kwam. Maar goed, misschien wen je daaraan als je de game langer speelt.

Al met al is het een game met een interessant gegeven. De manier waarop de seizoenen gebruikt worden zijn creatief, en zorgen voor leuke speelmomenten en creatief denken. Meerdere keren stond ik stil bij de vraag “Maar wacht, wat zou het doen als ik het hier lente/zomer/herfst/winter maakte?” en was ik blij verrast als de puzzel op mijn manier op te lossen viel. Voor mensen die van unieke en creatieve games houden is de game dan ook zeker iets om in de gaten te houden! Ary and the Secret of Seasons komt op 2020 naar de Switch.