[Hands-on] One Hand Clapping

Overwin je angsten en zing gezellig mee in deze unieke indie game.

One hand Clapping is een 2D platformer met nogal een unieke twist. Je zult moeten zingen om puzzels op te lossen. En dan bedoel ik niet dat je in-game character zingt, nee, JIJ moet zingen. Gelukkig geeft de game niet zo zeer om de zuiverheid waarmee je zingt, dus pak een microfoon en zing lekker luidkeels mee!

In One Hand Clapping speel jij het enige kleurrijke personage in een nogal kleurloze stad dat op zoek gaat naar zijn eigen stem. Onderweg kom je vele hindernissen tegen, die je op zult moeten lossen door te zingen, neuriën, of op andere manieren je toonhoogtes aan te passen. Zo zijn er bijvoorbeeld platforms die gaan zweven door je zang (welke je zult moeten aanhouden terwijl je eroverheen springt) of bruggen die verschijnen wanneer je verschillende tonen achtereen zingt. Meer dan dat is het letterlijk niet, je beweegt je personage door een 2D wereld, kunt springen en zingen. Dat is het.

Maar dat wil niet zeggen dat het niet goed in elkaar zit. Tijdens het spelen viel het me bijvoorbeeld op hoeveel verschillende manieren er waren om je stem te gebruiken. De ontwikkelaar zei dat dit is omdat hij graag wil dat mensen zich meer bewust worden van hun stem. Iedereen gebruikt zijn stem natuurlijk wel, maar zingen of neuriën waar anderen bij zijn vinden veel mensen toch eng. Hij wil een game maken waardoor mensen zich daar beter bij gaan voelen, en dat doe je toch door het veel te doen en langzaam maar zeker de moeilijkheid op te bouwen. Waar de eerste puzzels je vooral geluid laten maken ( hoog of laag maakt niet zoveel uit) moest je in latere puzzels andere wezens nazingen en zelfs een compleet koor maken met je eigen stem!

Wel had ik natuurlijk één vraag: Hoe gaat dit werken op de Switch? Om dit te kunnen spelen heb je een microfoon nodig, en deze zijn moeilijker te gebruiken op de Switch dan op de PC. De ontwikkelaar gaf aan dat je op de Switch het best een koptelefoon met microfoon kunt gebruiken. Bij de vraag of die bij de game geleverd worden gaf hij aan dat hij dit nog niet wist. Hij wil mensen niet dwingen een microfoon aan te schaffen, vooral niet als je er een hebt. Maar je zult er wel één nodig hebben om het spel te spelen. Er zit geen functie in de game om het op een andere manier te doen, je moet je stem gebruiken.

One Hand Clapping is een interessante game met een interessant gegeven. Hoewel ik zeer genoten heb van de demo vraag ik me wel af hoe lang dit interessant blijft. De demo had veel creatieve manieren om je stem in te zetten, maar blijft dat wel leuk? Hoeveel manieren kun je voor zoiets verzinnen? Daarnaast is het gebruik van je stem als gameplay mechaniek nog behoorlijk intensief! Na een half uurtje was ik bijvoorbeeld wel buiten adem. Nu heb ik niet zo’n goede conditie, maar ik vraag me af hoelang mensen deze game achtereen kunnen spelen. Voor iedereen die geïntegreerd is geraakt door deze hands-on heb ik echter wel slecht nieuws: het gaat nog even duren voordat de game op de markt komt. Een release staat gepland voor 2021. Tot die tijd zul je dus nog zelf je zang moeten oefenen, of natuurlijk gewoon los gaan onder de douche. Schaam je niet!

Patricia

Hallo daar! Mijn naam is Patricia en ik ben alweer 29 jaar oud. Ik hou van verhalen en ben een groot gedeelte van mijn tijd bezig deze te maken als zijnde tekeningen, tekst en games. Ik ben groot Nintendo fan sinds ik Pokémon Silver kreeg op mijn 11e verjaardag, en je kunt mij wakker maken voor games met unieke of excentrieke verhalen. Hoe gekker hoe beter!

Geef een reactie