[Review] Gato Roboto

Metroid met katten!

Gato Roboto is een metroidvania ontwikkeld door Doinksoft en uitgebracht door Devolver Digital. In deze game speel je als een kat en moet je je een weg banen door een ondergronds labyrint. Is dit de purrfecte meowtroidvania of wellicht een catastrofe? In deze review kom je er achter.

In het spel kruip je in de huid van Kiki, de kat van Gary. Tijdens een rit door de ruimte ontvangt Gary een signaal van een kleine planeet. Gary besluit een kijkje te nemen, maar de kat drukt op een knop waardoor ze samen crashen. Je gaat te kat de planeet ontdekken, maar wel met de hulp van Gary’s stem.

Meowtroid

Je bent geland met je schip en nu is het tijd om de boel te gaan verkennen. Gelukkig staat er een robotpak voor je klaar en kun je nu echt aan de slag. Door het spel heen liggen upgrades verspreidt die je kunnen helpen om bij eerdere geheime locaties te komen. Zo heb je bijvoorbeeld de draaisprong die dient als een tweede sprong. Je krijgt ook de mogelijkheid om raketten af te schieten, waarmee je bepaalde muren kan opblazen. Naast een robotpak zul je onderwater gebruik moeten maken van een onderzeeër. Je robotpak op water kost je namelijk levenspunten. Met de onderzeeër verken je gebieden die onderwater staan en los je puzzels op om de boel te dehydreren.

Knal je weg door verschillende gebieden.

In het spel wissel je van robotpak en onderzeeër, maar je kan er ook voor kiezen om geen extra bescherming te hebben. Zonder bescherming kun je door nauwe wegen rennen en tegen muren opklimmen. Er is echter een nadeel om als Kiki zelf op avontuur te gaan: je bent erg kwetsbaar. Als vijanden je van katoen geven ben je ook direct dood en ga je terug naar de laatste save-locatie. Dit maakt het spel wat uitdagender en pakt goed uit.

Audiovisueel

De pixelstijl van Gato Roboto is erg leuk en ziet er mooi uit. Het spel bevat in het begin enkel zwart en wit, maar naarmate je verder speelt zul je verschillende kleurpaletten vinden. Deze kleurpaletten zitten verstopt in cartridges, verzamelbare objecten in het spel. Elk cartridge bevat een nieuw kleurenpalet. Er zitten echt leuke paletten bij, maar meestal hield ik het bij zwart-wit, omdat de sfeer dan goed uitblinkt. De muziek is niet heel spectaculair, maar weet wel een goede sfeer te zetten. Het past dus wel bij de situaties, maar is niet memorabel.

Kiki moet zonder bescherming op avontuur. Zijn pak past er niet tussen.

Helaas is het spel erg kort en had ik het spel 100% uitgespeeld vlak voordat ik drie uur op de teller had. Als je een beginner bent van dit genre games zul je er wat langer over doen. De gemiddelde speeltijd ligt tussen de drie en zes uur. Aangezien het avontuur niet zo lang is, heeft het spel moeite om echt uit te blinken. De basis-upgrades zijn er en doen hun werk ook goed, maar ik mis originele upgrades.

Conclusie

Gato Roboto speelt lekker op de Switch en is leuk bedacht. Je hebt drie verschillende manieren om te verkennen: je robotpak, de onderzeeër en als kat zelf zonder speciale bescherming. De afwisseling tussen de drie verkenmogelijkheden zijn goed uitgevoerd en voegt uitdaging toe. De pixelstijl is erg mooi en het gebruik van kleurschema’s is een leuke toevoeging. Het spel heeft helaas moeite om uit te blinken, maar weet wel verder een solide titel te zijn. Voor kattenliefhebbers en metroidvania-fanaten is de titel een goede aanrader.

Eindcijfer: 7,4

Robin

Hey, ik ben Robin en ben 19 jaar. Mijn favoriete genres zijn metroidvania's, RPG's en games met een goede mysterieuze sfeer. Mijn favoriete games zijn de Phoenix Wright-games, Ghost Trick en de Mother-serie.

2 gedachten over “[Review] Gato Roboto

Geef een reactie