Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[Direct] Alle nieuwtjes over Super Mario Maker 2

Nieuwe onderdelen, verhaalmodus en multiplayer.

Nieuwe onderdelen, verhaalmodus en multiplayer.

Tijdens de Super Mario Maker 2 Direct van vannacht heeft Nintendo een boel nieuwe dingen aangekondigd voor de aankomende game. Heb je de Direct gemist of wil je alles rustig teruglezen? Lees dan snel verder!

Nieuwe onderdelen

Super Mario Maker 2 zit barstensvol nieuwe onderdelen. We zagen eerder al dat hellingen, nieuwe vijanden en een grotere variatie level thema’s zijn toegevoegd, maar Nintendo heeft nog veel meer in petto.

De bekende Angry Sun uit Super Mario Bros. 3 heeft een gloednieuwe functie, waardoor hij in een maan kan veranderen en het level een nachtthema kan geven. Als je de maan aanraakt, verdwijnen alle vijanden die op dat moment op het scherm staan. Afhankelijk van het gebruikte thema, zullen er ’s nachts vreemde dingen gebeuren, zoals drijvende Goomba’s, gedimde verlichting in spookhhuizen en zandstormen in de woestijn. Ook power-ups kunnen aangetast worden, wat zorgt voor nog meer gameplayopties. Zodra je een level hebt gemaakt met de maan erin, kan je altijd vrij wisselen tussen de dag- en nachtstand, zonder een maan in het level te hoeven plaatsen.

Levels kunnen nu speciale uitdagingen bevatten om ze te voltooien. Zo kun je levels maken waar je een bepaald aantal vijanden moet verslaan, geen schade mag oplopen of een hoeveelheid munten moet verzamelen. Niet alle mogelijkheden werden getoond tijdens de Direct, maar er werd beloofd dat er veel variatie in uitdagingen zal zijn. Daarnaast kunnen sublevels nu verticaal scrollen in plaats van horizontaal, waardoor je veel hogere hindernissen kan maken.

Een boel nieuwe levelthema’s zijn toegevoegd aan de game. Je kunt nu ook levels maken in woestijn-, sneeuw-, lucht- en bosgebieden. Al deze thema’s hebben ook nieuwe muziek gekregen – gecomponeerd door Koji Kondo – als ze in hun originele game geen speciale muziek hadden voor dat thema. Zoals eerder aangegeven zullen alle thema’s zowel een dag- als nachtversie krijgen.

Een aantal andere nieuwe voorwerpen zijn de schommelende platforms, diagonale loopbanden, nieuwe vijandvariaties en de nieuwe waterstand voor boslevels. Ook de hoogte van lava in kastelen kan worden aangepast. Autoscrollevels hebben nu een extra functionaliteit gekregen in dat je zelf volledig de route van de autoscroller kan aanpassen.

Super Mario 3D World-stijl

De Super Mario 3D World-stijl wordt door de game beschouwd als ‘extra’ stijl, los van de vier hoofdstijlen. Dit komt omdat levels gemaakt in 3D World andere vijanden, levelelementen en mogelijkheden bevat dan in de andere stijlen. Hoewel dit in eerste instantie misschien klinkt als een beperking, heeft Nintendo beloofd dat de stijl genoeg nieuwigheden biedt om dat goed te maken.

De 3D World stijl heeft een aantal exclusieve vijanden, zoals Creeper Piranha’s, Skipsqueaks en Bullies. De gamestijl heeft ook exclusieve baasgevechten, zoals Pom Pom en Meowser. Compleet nieuw is de Koopa Troopa Car, die je kan stelen van vijanden om razendsnel door levels te crossen.

Ook de Warp Boxen uit 3D World keren terug en teleporteren Mario naar nieuwe delen van het level. Hier kun je valstrikken zetten door veel vijanden bij elkaar te proppen en nietsvermoedende spelers te verrassen.

Verhaalmodus

Super Mario Maker 2 heeft een uitgebreidere verhaalstand dan zijn voorganger. Nadat het kasteel van prinses Peach is vernield, is het aan jou om munten te verzamelen om het kasteel opnieuw op te bouwen. Munten verzamel je door levels te voltooien. De meer dan honderd levels die in verhaalmodus te vinden zijn, zijn allemaal gecreëerd door Nintendo en beloven allerlei mogelijkheden van de level editor te showen.

Multiplayer

Niet één, niet twee, niet drie, maar vier spelers kunnen samen levels spelen in Super Mario Maker 2. Je kunt met tot wel vier mensen online creaties spelen in elke gamestijl. Nintendo biedt daarnaast een aantal gloednieuwe multiplayermodi aan, zoals Vs. Race of Co-Op. Uit de Direct kwam niet helemaal duidelijk naar voren of deze vier spelerstand ook offline beschikbaar zal zijn op één Nintendo Switch-systeem. Wat wel zeker is, is dat je offline met twee spelers levels kan bouwen. Dit is helemaal tegelijkertijd op maar één scherm.

Levelwereld

Levelwereld is de online hub waar spelers levels kunnen spelen en delen, en samen spelen. Levelwereld is beschikbaar voor spelers over de hele wereld die lid zijn van Nintendo Switch Online. Spelers kunnen bladeren door populaire levels, nieuwe levels of zelfs zoeken naar specifieke tags zoals “puzzels oplossen” of “autoscroll” met behulp van een set filters. Zodra een level is gedownload, kan deze ook offline worden gespeeld. Spelers kunnen het uiterlijk van hun Mii-personage personaliseren met voorwerpen zoals overhemden en hoeden die na het voltooien van verschillende doelen worden ontgrendeld. In Endless Challenge proberen spelers zoveel mogelijk Levelwereld-levels te voltooien totdat ze een “Game Over” hebben.