Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[Review] VA-11 HALL-A

Time to mix drinks and change lives.

Time to mix drinks and change lives.

VA-11 HALL-A is een cyberpunk visual novel ontwikkeld door Sukeban Games. Visual novels bevatten veel tekst en leeswerk. Ook dit spel is geen uitzondering, het grootste gedeelte van de game bestaat uit gesprekken lezen en hier en daar een drankje maken er serveren. Je speelt als Jill in de fictieve stad Glitch City. Let op: dit spel bevat redelijk vaak seksueel getinte uitingen en is dus niet geschikt voor iedereen. Ben je benieuwd hoe het spel uitpakt? Lees dan onze review.

Allereerst een korte uitleg hoe de gameplay in elkaar zit. VA-11 HALL-A is opgebouwd uit verschillende hoofdstukken. De hoofdstukken zelf zijn weer verdeeld over een aantal dagen. Op deze dagen zul je in de middag kunnen winkelen met je verdiende geld. Naast winkelen kan je ook op je telefoon het een en het ander lezen. Er is bijvoorbeeld de mogelijkheid berichten te lezen op het populaire danger/u/ , een fictief tekstbord waar je anoniem kan reageren op je laatste nieuwtjes. Je kan er ook voor kiezen om de krant, The Augmented Eye, te lezen. In de avond werkt Jill in de bar VA-11 HALL-A. Maar hoe werkt dat nou precies?

Stella is een van je klanten. Je ziet haar vaak met Sei, een van haar vriendinnen.

Shake it!

Zoals ik al zei kruip je in de huid van Jill. Ze werkt bij de bar VA-11 HALL-A, ook wel bekend als Valhalla in de volksmond. In het spel kom je allerlei klanten tegen en ze zullen jou hun verhalen vertellen. Jij bent immers maar een bij-personage in het leven van je klanten. Als barvrouw luister je aandachtig naar alle verhalen die ze te vertellen hebben. Dit natuurlijk onder het genot van een (alcoholisch) drankje. Op de menukaart staan 24 drankjes waaruit gekozen kan worden. Gelukkig kan je bij elke bestelling je receptenboek er bij pakken en de juiste ingrediënten mixen.

Hoe meer je dit spel speelt, hoe leuker het wordt. In het begin ken je nog vrijwel niemand, maar later merk je dat gasten vaker terug komen bij jou. Jill is namelijk een goed luisterend oor waar boze, maar ook verdrietige en blije mensen hun ei kwijt kunnen. De variatie in klanten is enorm varierend en super leuk. Zo heb je bijvoorbeeld Sei, een meisje dat lid is van de White Knights. Deze organisatie dient als overheid en zullen streng handhaven. Al snel kom je er achter dat Sei niet zo gemeen van karakter is, maar juist warmhartig. Naast Sei heb je ook Donovan D. Dawson, de eigenaar van internetkrant The Augmented Eye. Je leert dus allerlei personages kennen, maar ook alle relaties tussen die mensen. Dit alles lees je in een heerlijke schrijfstijl.

De Rad Shiba is een nieuwe werknemer. Een hond met een zonnebril en een typisch shirtje uit Hawaii.

Uitgespeeld en nu?

Je zal na zo’n twaalf tot vijftien uur klaar zijn met je eerste uitgespeelde sessie. Ja, dat lees je goed, de eerste sessie. Het spel bevat namelijk in totaal zes einden. Bij je eerste volledige speelsessie zal je een goed of een slecht eind krijgen. Zodra je het een keer hebt uitgespeeld krijg je hints hoe je de andere eindes kan krijgen. Door middel van New Game+ zal je je geld en gekochte spullen behouden. Een kleine tip: een van de eindes kan je krijgen door op tijd je huur te betalen. Erg handig als je dit einde hebt gemist, aangezien je geld dus wordt overgezet. De andere eindes zijn leuk om mee te maken en bieden nog wat content. Natuurlijk kan je ook andere keuzes in New Game+ zodat je achter allerlei nieuwe dialogen komt.

Een drankje mixen is heel simpel. Stop de juiste ingrediënten in de schudbeker en schud het maar. Let wel goed op de juiste hoeveelheden.

Audiovisueel

Dit cyberpunk verhaal is in retrostijl gemaakt. Niet zomaar pixelachtig, maar in de stijl van de oude Japanse PC-98 spellen. Deze stijl pakt erg goed uit een oogt zowel in tv-modus als handheldmodus prachtig. De soundtrack is daarnaast ook een genot om naar te luisteren. VA-11 HALL-A biedt een jukebox-systeem aan waar je zelf kan kiezen welke plaatjes er draaien. Er is een grote selectie aan muziek, maar toch bleef ik vijf verschillende in totaal draaien. Deze muziek is een groot genot om naar te luisteren.

Conclusie

VA-11 HALL-A is een interessante visual novel en biedt vermakelijk content. Het gaat er nog redelijk seksueel aan toe, dus je moet hier wel tegen kunnen. Het spel speel je voornamelijk door gesprekken te voeren met je gasten en ze van tijd tot tijd een drankje te serveren. Alle klanten hebben elk hun eigen karakter en zijn stuk voor stuk leuk. Zodra je het spel voor de eerste keer hebt uitgespeeld biedt de game je nog meer content aan door verschillende eindes. VA-11 HALL-A is een heerlijke visual novel met een goed verhaal.

Cijfer: 9.0