Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] BOXBOY! + BOXGIRL!

Lost de nieuwste titel in de serie de verwachtingen in? Je leest het in deze review van BOXBOY! + BOXGIRL!

Qbby maakt de overstap naar HD en laat de Nintendo 3DS ver achter zich. In een gloednieuwe game gaat de vierkante held talloze puzzels oplossen, maar ditmaal is hij niet alleen. Lost de nieuwste titel in de serie de hoge verwachtingen in? Je leest het in deze review van BOXBOY! + BOXGIRL!

BOXBOY kent zijn oorsprong op de Nintendo 3DS en wist snel harten te veroveren. Dit komt mede door de minimalistische uitstraling en toegankelijke puzzels die op zijn tijd best uitdagend kunnen zijn. Het bleef dan ook niet bij één game. Kort na de eerste game, volgde een sequel en sloot af met BYEBYEBOXBOY!, inclusief amiibo. Velen dachten dat dit het einde was van de serie, maar Nintendo liet iedereen verrassen door een gloednieuw avontuur aan te kondigen voor de Nintendo Switch.

Samen sta je sterker

Het doel van BOXBOY! + BOXGIRL! is om de wereld te herstellen door middel van puzzels oplossen. Gelukkig staat onze vierkante held er niet alleen voor, want ditmaal krijgt Qbby gezelschap van een vrouwelijk vierkantje. Dit blijkt ook nodig, want de puzzels vragen om meer blokjes dan dat onze held kan ophoesten, letterlijk!

Qbby en zijn soortgenoot kunnen namelijk blokjes produceren om bruggen en trappen te bouwen, of juist net dat ene blokje gebruiken om een schakelaar aan te zetten. Dit klinkt vrij eenvoudig en vaak is dat ook het geval, maar naar mate je verder komt neemt de moeilijkheidsgraad langzaam toe en worden puzzels moeilijker en creatiever. Dit verloopt vrij progressief en is daardoor zeer toegankelijk voor nieuwkomers en jonge spelers.

Gelukkig kan je het hersenkraken delen met een medespeler, want de game biedt voor het eerst een multiplayerfunctie aan. Hierdoor kan je samen de levels verkennen, elkaar helpen en talloze puzzels oplossen. Dit werkt uitstekend en is bovendien leuk om te doen. Daarnaast biedt de game ook om levels wat uitdagender te maken doordat je kroontjes kan verzamelen. Dit vraagt soms om een creatieve aanpak, waarbij je samen net wat verder kan komen dan er alleen voor te staan.

Audiovisueel

BOXBOY! + BOXGIRL! zal niet de boeken in gaan als de game die spelers zal doen verpletteren met zijn grafische presentatie. Zoals eerder benoemd, schittert de serie door minimalistische vormgevingen en soundtrack, en dat is niet anders voor de Nintendo Switch. Dit houdt in dat je voornamelijk zwart-wit schermen zal zien, aangevuld met een kleurtje. Hoewel dit niet bijzonder klinkt, is het uiterst functioneel en passend binnen de setting.

De game oogt trouwens mooier, of beter gezegd, meer vertrouwd in handheldmodus in vergelijking met docked modus. Op de televisiescherm ogen de veelvoorkomende zwart-wit vlakken groots. Daardoor lijkt het soms wat kaal, terwijl dit beter oogt op de scherm van de Switch. Indien je voor multiplayer kiest, dient docked modus wel de voorkeur te krijgen om overzicht te behouden.

De soundtrack is eveneens minimalistisch met vrolijke en ambient-achtige deuntjes. Net als bij de grafische presentatie is dit zeer passend binnen de setting en is allesbehalve storend.

Conclusie

BOXBOY! + BOXGIRL! is een zeer vermakelijke puzzelgame die nieuwe elementen in de serie weet te introduceren en meer dan voldoende content weet aan te bieden. Hierbij kun je denken aan multiplayer, nieuwe personages en meer dan 200 levels om op te lossen. Hoewel de game niet ergens in weet te excelleren heb je voor een klein bedrag een grote game in huis. Een aanrader voor wie op zoek is naar een luchtige (multiplayer)game waar je zo in kan stappen.

Cijfer: 7,8