[Review] Final Fantasy X/X-2 HD

Een van de meest geprezen delen in de Final Fantasy-reeks komt naar de Switch. Komt de magie ook goed over op Nintendo’s hybride console?

Volgens velen fans kan Final Fantasy X/X-2 beter Final Fantastic genoemd worden. Dit deel wordt gezien als het laatste succesvolle deel in de serie. Final Fantasy X kwam voor het eerst uit in 2001 op de PlayStation 2. Het werd zo’n groot succes dat er voor het eerst een direct vervolg op gemaakt werd in de vorm van Final Fantasy X-2. Deze spellen zijn vervolgens verschillende keren geremastered en komen nu ook opgepoetst naar de Switch.

Wat is het?

Mocht je niet bekend zijn met de Final Fantasy-reeks volgt hier een korte uitleg. De eerste Final Fantasy-game verscheen in 1987 voor de NES. Daarna verschenen vele vervolgen. Tot en met Final Fantasy VI kwamen alle delen enkel uit op Nintendo-consoles. Daarna maakte de spellen de overstap naar Sony’s PlayStation en de PC. De laatste tijd zien we echter verschillende remasters voor diverse consoles.

Het genre van deze spellen is (J)RPG wat staat voor Japanese Role Playing Game. Samen met een groep medereizigers ga je op pad om het kwaad te verslaan. Dit doe je op verschillende manieren. Ieder teamlid heeft een eigen specialiteit. Dit kan bijvoorbeeld het vechten met zwaarden zijn maar ook magie speelt een belangrijke rol. Gevechten gaan net als je gewend bent van Pokémon turn-based. Dat wil zeggen dat jij en je tegenstander om beurten een actie (aanvallen of een item gebruiken) kunnen doen.

Win je het gevecht dan krijg je, ook net als bij Pokémon, ervaringspunten die je karakter(s) sterker maken. Zo zal je het op kunnen nemen tegen de steeds sterker worden vijanden. Het levelen van je karakters is wel iets uitgebreider dan bij bijvoorbeeld Pokémon. Je kan heel veel keuzes maken waarin je je karakter wil ontwikkelen. Zo kan je er een echte magiër van maken of juist een zwaardmeester.

In ieder deel van deze serie speelt het verhaal een heel belangrijke rol. In deel X en X-2 is dat niet anders. Niet alleen het gevecht tegen het kwade staat centraal, ook de ontwikkelingen tussen de karakters binnen je groep is erg interessant om te volgen. Waarover het verhaal van FFX en FFX-2 gaat zal ik hier niet verklappen.

Zijn er vernieuwingen ten opzichte van de eerdere remasters?

Heb je deze spellen al gespeeld op bijvoorbeeld de PlayStation 4 dan biedt deze uitgave niet heel veel nieuws. Is dat erg? Zeker niet! In de basis zijn het twee ijzersterke spellen waaraan niet veel veranderd hoefde te worden om ook op de Switch een succes te zijn. Het grote voordeel is natuurlijk dat je ze met de Switch zowel op de tv als ook onderweg kan spelen.

Overigens is het niet zo dat deze versie helemaal geen vernieuwingen meer brengt. Zo zijn er verschillende touchscreen commando’s die je in de eerdere console versies (vanzelfsprekend) niet kon gebruiken.

Vernieuwingen ten opzichte van het origineel?

Vergelijk je deze spellen met de originele uitgave op de PlayStation 2 dan zal het als een verademing aanvoelen. Beide spellen zijn helemaal afgestoft en opgepoetst. Inmiddels wordt gebruik gemaakt van breedbeeld beelden en ook de grafische kwaliteit van de gameplay en cutscenes is flink omhoog gegaan.

Niet alleen zijn er verbeteringen op grafisch gebied, ook zijn er verschillende extra’s te vinden die niet bij het origineel zaten. Zo kan je tijdens het spelen kiezen voor de originele soundtrack of een geremasterde soundtrack. Beide klinken fantastisch!

Ook krijg je niet alleen de twee spellen maar ook verschillende extra’s waaronder Final Fantasy X Eternal Calm. Een mini film die een brug vormt tussen het eerste en tweede deel van deze spellen. Daarnaast zal je ook Final Fantasy X-2 Last Mission vinden in deze editie. Een extra level wat het echte einde van deze twee spellen is.

Twee voor de prijs van één!

Zoals de titel van deze game(s) al doet vermoeden krijg je hier bij aankoop gelijk twee spellen. Wanneer je de fysieke versie koopt zal je deel twee wel moeten downloaden, enkel in Japan staan beide versies op een cartridge. Ga je helemaal voor digitaal dan zal je bijna 30GB vrije ruimte moeten hebben, iets om rekening mee te houden.

Voor de prijs van één spel krijg je dus twee volwaardige spellen met nog wat extra’s. In beide spellen kan je makkelijk tientallen, zo niet honderden, uren kwijt. En ieder uur wat je in dit spel steekt is een genot. Zowel grafisch, muzikaal als verhaal technisch is dit een van de beste role playing-games die de Switch op dit moment heeft.

Conclusie

Wanneer je deze spellen nog nooit gespeeld hebt of je ze voor het laatste op de PlayStation 2 gespeeld hebt, is dit een absolute aanrader. Je krijgt ontzettend veel gameplay voor je geld. Ten opzichte van het origineel krijg je ook een flinke grafische en muzikale verbetering.

Ben je al bekend met de remastered-versie van deze game dan is de noodzaak om de Switch-versie te kopen iets minder groot. Al blijft het natuurlijk ontzettend fijn om met één aankoop zowel de console als handheld versie in huis te hebben! Voor iedere RPG-fan is dit een absolute aanrader!

Eindcijfer: 8,5

Jop

Een 24 jarige Nintendo fan. Op het moment volg ik een IT-Traineeship bij Calco. In mijn vrije tijd vaak aan het gamen op mijn Switch of Pokémon aan het vangen in Pokémon Go. Zin in een potje Splatoon 2? Stuur me een berichtje!

2 gedachten over “[Review] Final Fantasy X/X-2 HD

  • 26/04/2019 om 09:39
    Permalink

    Ik weet dat deze game al heel wat jaren mee gaat en veel remakes heeft gekregen, twijfel nog of ik deze remake een keer probeer. Heb hem op de Playstation 2 en Playstation 4 al gespeeld.

  • 26/04/2019 om 17:10
    Permalink

    Heb ze allemaal gespeeld, ook alle remasters ( PS3/4) en blijf dit echt één van de beste FF delen allertijden vinden! Geweldig verhaal, lekkere gameplay, hele goede soundtrack en vele extras die je naast de ”gewone” game kan doen! Wie weet dat ik deze nog een x in huis haal. Best wel tof om deze game overal te spelen waar je maar wilt 😉

Geef een reactie