Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] Swords & Soldiers II Shawarmageddon

Weet deze game je het gevoel te geven alsof je midden in het Viking-tijdperk terecht bent gekomen?

Weet deze game je het gevoel te geven alsof je midden in het Viking-tijdperk terecht bent gekomen?

De naam ‘Swords & Soldiers’ zegt je misschien wel iets? Deze RTS-game die in 2009 al verscheen op de Wii, werd ontwikkeld door Ronimo Games. Het spel werd goed ontvangen en kent ondertussen een port op verschillende platformen waaronder de Nintendo Switch. In de tussentijd is er een tweede deel van de serie in 2015 uitgekomen en sinds begin deze maand kun je Swords & Soldiers II ook op je Nintendo Switch spelen.

Een Real-time strategie game met humor

Swords & Soldiers II Shawarmageddon is een side-scrolling real-time strategy game, waarin je met een leger van soldaten de vijand moet verslaan en het einddoel moet behalen. Dit klinkt makkelijk, maar dat mag je zeker niet onderschatten. Tijdens de strijd moet je goud en mana verzamelen om je leger op te bouwen en de strijd tegen de vijand aan te gaan. Maar het is ook belangrijk om te investeren in verdedigingsmateriaal en spreuken zoals een wachttoren en een meteoor. Je moet dus goed opletten en zuinig zijn met wat je hebt, en op een tactische manier de vijand uitschakelen. Dit vraagt enige concentratie maar dat wil niet zeggen dat je er geen plezier aan beleeft.


Het verhaal

De game start wanneer een zekere Brokkenbaard je het verhaal begint uit te leggen. Het verhaal begint in een vochtige grot in een land ver weg. Dit is niet zomaar een grot maar een schattengrot, gevuld met goud, edelstenen en waardevolle relikwiën van Sultan Al’Baard. Maar nu blijkt dat er al een horde in de schattengrot bevind. Namelijk de horde van El Lende! En jij wilt die zeldzame lamp bemachtigen, maar dat wil Mevrouw Lende ook…

En voor dat je het weet start het eerste missie in het spel. In de eerste levels leer je de basis-mechanieken van de game zoals hoe je soldaten, objecten en spreuken moet gebruiken en wat hun functies zijn. Naarmate je meer progressie in het spel maakt heb je toegang tot meerdere keuzes in soldaten en spreuken.

Gameplay

De verhaalmodus bestaat uit 30 levels, en in totaal kan je 90 medailles verzamelen. Elk level bestaat dus uit 3 medailles die je kan verdienen. De eerste medaille is een weggevertje, hiervoor moet je meestal gewoon het einddoel behalen. De tweede mediale is een bonus, hierin krijg je een bepaalde opdracht zoals alle bewakers in één keer op te blazen met een meteoriet of een level behalen zonder dat één van je soldaten ter plekke sterft. De derde en laatste medaille verdien je pas wanneer je een level in een bepaalde tijd behaald.

In Swords & Soldiers 2 Shwarmageddon begin je in bijna elke level met een groep Olga’s die goud verzamelen van nabije goudmijnen. Hiermee moet je meteen tactisch gaan denken of je met al dat gespaarde goud nou meer Olga’s wilt inzetten of meteen begint aan te vallen door soldaten te plaatsen voordat de vijand dichter komt. In de eerste levels is dit verdacht makkelijk maar naarmate je progressie maakt in het spel word het stilletjes aan uitdagender, en dit maakt het zo leuk. Naarmate je vordert in een level kan je een rustpunt bereiken, mocht je niet zo slim zijn geweest met je tactiek en de vijand verslaat je, hoef je niet je level vanaf het begin te spelen. Handig voor je huidige stressniveau.

Je kan ook in sommige levels een gunst aan thor vragen, dat wil zeggen dat al je soldaten en spreuken goedkoper en sneller klaar zijn voor gebruik. Hierdoor is er bijna geen uitdaging en is het voltooien van een level vele makkelijker. Langs de andere kant moet je wel een offer maken dat je alle medailles en rustpunten niet kunt behalen in dat level.


Prima Besturing

Swords & Soldiers II is prima te besturen. Door met je joystick horizontaal te bewegen, zal de camera naar één van beide kanten opgaan. Om de camera sneller te laten bewegen gebruik je de thumbstick. Terwijl de strijd bezig is moet je verschillende objecten, teamgenoten en spreuken oproepen. Op de bovenhoeken van het scherm roep je deze op door met zL of zR te drukken. De besturing vraagt dus niet zoveel denkwerk en dat is goed want dat heb je nodig om te winnen.

Audiovisueel

Op het gebied van geluid is alles in orde. Door de levels heen vertelt Brokkenbaard het hele verhaal in het Engels op een rustig tempo zodat je dit makkelijk kan volgen. En mocht Engels je sterkste taal niet zijn, dan is Nederlandse ondertiteling ook een optie. De onderlinge gesprekken die de personages met elkaar hebben laten duidelijk zien dat deze game humor kent. De muziek die je hoort komt vanuit een symfonie orkest, en dat past goed met het spel aangezien het zich afspeelt in de Vikingtijd. Deze game focust zich niet op realistische graphics, maar dankzij de opgepoetste 2d-cartoonachtige graphics, blijft Swords & Soldiers II een mooi spel om naar te kijken.

Conclusie 

Swords & Soldiers II Shawarmageddon is al met al een zeer vermakelijke RTS-game geworden die fans van het genre veel speelplezier zal geven. De onderlinge gesprekken die de hoofdpersonages met elkaar hebben zijn echt leuk en de humor mag er ook zeker zijn. Het spel vraagt enige focus van je, maar dat wil niet zeggen dat je er geen plezier aan beleeft. Voor 15 euro is de game zeker aan te raden voor mensen die nieuw zijn met de RTS genre of gamen met een klein budget.

Eindcijfer: 8.0