Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] Final Fantasy 9

Is dit spel de "fantasy" van elke gamer?

Is dit spel de “fantasy” van elke gamer?

Final Fantasy 9 is het negende deel in de Final Fantasy-reeks en is een best oud spel. Het spel kwam namelijk in het jaar 2000 uit voor de Playstation 1 en bestond uit maar liefst 4 cd-roms. Final Fantasy 9 doet dingen iets anders dan we gewend zijn van zijn voorgangers (Final Fantasy 7 en 8) en houdt zich meer aan de stijl van de vroegere titels in de reeks.

Hierdoor duikt dit spel al snel in een wereld boordevol sprookjes en fantasie, en laat dit deel de ”Machina” en andere soorten machines grotendeels achterwegen. Nu is de vraag, is een spel dat 19 jaar oud is, het nog waard om te spelen op je Nintendo Switch? Natuurlijk zijn er in deze versie enkele verbeteringen op het grafische gebied, maar zijn deze verbeteringen genoeg?

De wereld van Gaia

Het spel vindt plaats in de wereld van Gaia, wat verdeeld is over vier continenten. Er is echter maar een continent met een grote bevolking, dit continent heet het Mist continent. Het Mist continent bestaat uit vier koninkrijken: Alexandria, Lindblum, Burmecia en het mysterieuze Cleyra waarvan niet veel bekend is.

Zoals de naam al zegt, is het Mist continent bedolven onder een soort mist. Deze mist muteert zowel flora en fauna tot gevaarlijke monsters, daarom leven de meeste bewoners van het continent in dorpen en schepen die zich boven deze mist bevinden.

Er was eens….

Het verhaal focust zich op de protagonist Zidane Tribal die deel is van een bende en zijn pijlen op de prinses van het koninkrijk, Alexandria, heeft gezet. Alleen door bepaalde omstandigheden wilt Garnet JUIST ontvoerd worden door de bende. Zidane Tribal en zijn groep merken al snel dat er iets niet helemaal pluis is in Alexandria. Queen Brahne, de koningin van het Koninkrijk, lijkt deel te zijn van een veel groter kwaad die zich langzaam verspreidt over de wereld van Gaia.

Final Fantasy 9 bevat een van de beste verhalen van de hele reeks. Samen met de geweldige dialogen, de groei van verschillende karakters en mooie 3D filmpjes wordt er steeds een stukje van het verhaal aan de speler gegeven. Met behulp van deze prachtige aspecten werd het verhaal op een prachtige manier weergeven en maakte het voor mij moeilijk om te stoppen met het verkennen van de wereld Gaia.

Naast het hoofdverhaal krijg je vaker events die verschillende gebeurtenissen toelichten of het verhaal van een bepaald gebied alleen maar uitbreiden met grappige of serieuze filmpjes. Op deze manier krijg je alle informatie die je nodig hebt om de gebieden te begrijpen en wordt je nog meer in de wereld van Final Fantasy 9 getrokken.

Het oude vertrouwde gevechtssysteem met een twist

Terwijl je de wereld van Gaia aan het verkennen bent, zul je vaker besprongen worden door een groep monsters die niet het beste met je voorhebben. Final Fantasy 9 maakt gebruik van een turn-based gevechtssysteem, zoals de meeste tactische RPG’s, waarbij je op een strategische manier je vijanden moet verslaan met een selectie van acties/abilities.

Naast het oude vertrouwde Final Fantasy gevechtsmenu waarbij je uit aanvallen, items, summons en abilities kunt kiezen is er deze keer ook een Trance gedeelte te vinden. Met Trance transformeert een personage, door middel van krachtige emoties, voor een tijdelijke periode in een sterkere vorm en krijgt dit personage toegang tot enkele krachtige aanvallen.

Met dit wapen kun je de skill “Luna” vrijspelen.

Een andere toevoeging is het verkrijgen van abilities door middel van het dragen van bepaalde uitrustingen. Sommige stukjes uitrusting hebben bepaalde abilities eraan verbonden. Elke ability heeft een balkje die je moet vullen met experience points, die je verkrijgt door het verslaan van monsters. Het balkje vult echter wel alleen als je de uitrusting draagt tijdens gevechten.

Het gevechtssysteem voelde voor mij heel vertrouwd, en de toevoegingen maakte het vechten tegen monsters een leuke belevenis. Het enige minpunt dat ik moet benoemen is het lage aantal framerates tijdens gevechten. Dit vond ik in het begon storend maar daar wende ik uiteindelijk wel aan. Nu snap ik dat dit een oud spel is, maar ik had dit probleem wel graag verholpen gezien in deze port.

Het bekende RPG vechtsysteem

Grafisch in orde…?

Voor een spel dat 19 jaar oud is, moet ik het meegeven dat het best mooi is verouderd. In deze heruitgave hebben de models van de personages een poetsbeurt gekregen en zien er redelijk goed uit. Verder was ik ook tevreden met de animaties van het spel, en voelde alle cutscenes niet heel stijfjes aan. Verder zorgde de getekende achtergronden voor een passende atmosfeer bij elke omgeving en vond ik ook dit gedeelte redelijk goed verouderd.

Omdat het een oud spel is was er natuurlijk ook een ding waar ik tegenop liep. Zo waren de achtergronden in het spel soms wat wazig als ik het spel op mijn tv speelde. Daarom ging mijn voorkeur vooral uit om het spel in handheld modus te spelen, omdat het spel naar mijn mening beter uitzag in deze modus. Ook was ik niet een fan van het algemene interface design van het spel.

De muziek is prachtig maar…

De muziek in Final Fantasy 9 is echt prachtig en verreweg een van de beste OSTs die ik ooit heb mogen beluisteren. Van de gierende muziek in gevechten tot een rustgevend deuntje in dorpen genoot ik van elk muziekje die ik tegen het lijf liep. Alleen was er een irritant dingetje die al een tijdje rondspookt in het spel; een bug die ervoor zorgt dat na elk gevecht het deuntje van de omgeving weer opnieuw begint. Dit vond ik echt heel zonde omdat de kwaliteit van muziek zó goed is in Final Fantasy 9, en het laatste dat je wil horen is steeds de eerste 20 seconden van een liedje.

Is dit spel mijn “Fantasy”?

Final Fantasy 9 is altijd een spel geweest die gemaakt was voor de mensen die houden van tactische RPG’s en fantasie. Ondanks het feit dat het spel maar liefst 19 jaar oud is moet ik zeggen dat ik er heel veel plezier aan beleef. Ik ben zelf een grote RPG fan en had zelf nog nooit Final Fantasy 9 gespeeld, en ondanks de enkele tekortkomingen door ouderdom raad ik dit spel aan iedereen aan. Het verhaal en de dingen die je kunt doen in het spel is al een reden om dit meesterwerk een kans te geven.

Eindcijfer : 8,6

Eindcijfer : 8,6