Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[Review] Evoland Legendary Edition

Een reis door de geschiedenis van gaming.

Een reis door de geschiedenis van gaming.

De gamingindustrie heeft de afgelopen 40 jaar enorme sprongen gemaakt in zijn ontwikkeling. Op het gebied van gameplay, audio, visuals en verhaal zijn ontwikkelaars ontzettend ver gekomen. Evoland draait volledig om deze ontwikkeling en Evoland 2 breidt de formule nog wat verder uit. Het idee klinkt in ieder geval veelbelovend, maar maakt de uitvoering de verwachtingen waar?

Demo en game in één

Evoland Legendary Edition bestaat uit twee games: Evoland uit 2013 en Evoland 2 uit 2015. De games verschenen oorspronkelijk voor pc, maar maken nu hun opwachting op Nintendo Switch. De games zijn echter niet gelijkwaardig. Waar Evoland 2 een uitgebreide RPG is waar je wel een uur of twintig zoet mee bent, is de originele Evoland meer een ‘ervaring’ van minder dan twee uur. Het is duidelijk dat de eerste Evoland een grove uitwerking is van een goed idee dat pas goed werd uitgevoerd in het tweede deel. Dat wil echter niet zeggen dat de eerste game niet vermakelijk is.

De eerste Evoland evolueert van een klassieke top-down Zelda tot een actie-RPG

Evoland maakt de chronologische ontwikkeling van de gamesindustrie door. Door schatkisten te openen worden nieuwe ontwikkelingen vrijgespeeld. Zo begin je in een simpele zwart-wit wereld, vergelijkbaar met The Legend of Zelda: Link’s Awakening, maar evolueer je snel naar een 16-bit omgeving met een overworld en dorpen. Je speelt redelijk snel nieuwe elementen vrij, waardoor de game evolueert van een Zelda-titel tot iets dat doet denken aan Final Fantasy VII/Diablo. De hele gameplay verandert dan ook mee. Zo heb je eerst een zwaard voor simpele Zelda-achtige gevechten, maar neem je uiteindelijk deel in turn-based gevechten à la Final Fantasy. Ik was altijd benieuwd welke ontwikkelingen ik nu zou vrijspelen en het hield de gameplay steeds fris. Helaas gaat Evoland gepaard met een zeer simpel verhaal en is alles van korte duur, want binnen twee uur kun je de eindbaas verslagen hebben en de aftiteling bekijken.

Evolutie van evolutie

Evoland 2 heeft een hele andere aanpak. Deze game is wat conventioneler en volgt een wat uitgebreider, maar alsnog simpel, verhaal. Het hele ‘evoluerende’ aspect zit ‘m hier in het reizen door de tijd, waardoor ook de artstyle, muziek en vijanden zich aanpassen. Zo begin je in een 32-bit wereld, kun je naar het verleden reizen voor een 16-bit stijl en naar de toekomst voor 3D-omgevingen en personages. De gameplay doet voor het grootste gedeelte denken aan de top-down The Legend of Zelda-titels, met simpele zwaardaanvallen, afgewisseld met speciale vaardigheden van bondgenoten. Zo nu en dan gooit Evoland 2 even alles om en verandert het in een volledig andere game. Beland je ondergronds? Dan wordt het een Super Mario Bros./The Legend of Zelda: Link’s Awakening ervaring. Moet je een puzzel oplossen van een visser? Dat doe je in Professor Layton-stijl. Zo zijn er nog een boel referenties naar andere games als Street Fighter, Fire Emblem en bullet hell-spellen. Deze afwisselingen komen gelukkig vaak genoeg, want de hoofdgameplay begint snel te vervelen door de beperkte opties die je hebt.

Evoland 2 ziet er grafisch een stuk gelikter uit dan zijn voorganger, maar doet niets buitengewoons. De 8-, 16- en 32-bit omgevingen zijn wat uitgebreider dan die van zijn voorganger, maar de 3D-werelden hebben misschien wel de grootste upgrade gehad. Helaas loopt de game niet heel goed – vooral in handheld-modus – in de 3D-secties. Vaak dropt de fps onder de 30 en soms glitchen hele gebieden, waardoor je niet eens meer ziet waar je loopt.

Parodie of eigen game?

Evoland Legendary Edition is een bijzondere game omdat het niet een vaststaande grafische stijl heeft. Elke stijl is goed uitgewerkt en brengt de originele games waar ze op gebaseerd zijn echt tot leven. Toch voelt het geheel soms erg gewoontjes aan. De games zijn in wezen parodieën op de bekendste games aller tijden, maar het mist vaak een eigen identiteit, vooral in de eerste game. De tweede game doet dit al beter door meer persoonlijkheid toe te voegen aan de wereld en de personages. Gameplay is eigenlijk hetzelfde. De eerste game houdt het bij de meest basale versies van Zelda- en Final Fantasy-gameplay. Evoland 2 breidt dit uit met nog meer gameplaystijlen, maar het mist de nodige diepgang die je van de games die worden geparodieerd zou verwachten. Beide games hebben zo hun momenten – zeker als je de referenties naar oude games snapt – maar over het algemeen zijn de games niet innemend genoeg om het verhaal heel interessant te vinden.

Conclusie

Zoals een van de koppen al aangaf koop je met Evoland Legendary Edition eigenlijk een demo en een echt spel. De eerste Evoland kun je beter zien als een interactieve geschiedenisles langs verschillende gamestijlen, terwijl Evoland 2 een aardige RPG is. Beide games worden verkocht voor een prijs van €19,99, een redelijke prijs voor dit pakket. Ben je een fan van old-school games en enigszins benieuwd naar deze titels, dan kan ik Evoland Legendary Edition zeker aanraden. Qua gameplay en diversiteit zit het wel snor; verwacht echter geen diepe verhalen.

Cijfer: 7,8