[Review] Evoland Legendary Edition

Een reis door de geschiedenis van gaming.

De gamingindustrie heeft de afgelopen 40 jaar enorme sprongen gemaakt in zijn ontwikkeling. Op het gebied van gameplay, audio, visuals en verhaal zijn ontwikkelaars ontzettend ver gekomen. Evoland draait volledig om deze ontwikkeling en Evoland 2 breidt de formule nog wat verder uit. Het idee klinkt in ieder geval veelbelovend, maar maakt de uitvoering de verwachtingen waar?

Demo en game in één

Evoland Legendary Edition bestaat uit twee games: Evoland uit 2013 en Evoland 2 uit 2015. De games verschenen oorspronkelijk voor pc, maar maken nu hun opwachting op Nintendo Switch. De games zijn echter niet gelijkwaardig. Waar Evoland 2 een uitgebreide RPG is waar je wel een uur of twintig zoet mee bent, is de originele Evoland meer een ‘ervaring’ van minder dan twee uur. Het is duidelijk dat de eerste Evoland een grove uitwerking is van een goed idee dat pas goed werd uitgevoerd in het tweede deel. Dat wil echter niet zeggen dat de eerste game niet vermakelijk is.

De eerste Evoland evolueert van een klassieke top-down Zelda tot een actie-RPG

Evoland maakt de chronologische ontwikkeling van de gamesindustrie door. Door schatkisten te openen worden nieuwe ontwikkelingen vrijgespeeld. Zo begin je in een simpele zwart-wit wereld, vergelijkbaar met The Legend of Zelda: Link’s Awakening, maar evolueer je snel naar een 16-bit omgeving met een overworld en dorpen. Je speelt redelijk snel nieuwe elementen vrij, waardoor de game evolueert van een Zelda-titel tot iets dat doet denken aan Final Fantasy VII/Diablo. De hele gameplay verandert dan ook mee. Zo heb je eerst een zwaard voor simpele Zelda-achtige gevechten, maar neem je uiteindelijk deel in turn-based gevechten à la Final Fantasy. Ik was altijd benieuwd welke ontwikkelingen ik nu zou vrijspelen en het hield de gameplay steeds fris. Helaas gaat Evoland gepaard met een zeer simpel verhaal en is alles van korte duur, want binnen twee uur kun je de eindbaas verslagen hebben en de aftiteling bekijken.

Evolutie van evolutie

Evoland 2 heeft een hele andere aanpak. Deze game is wat conventioneler en volgt een wat uitgebreider, maar alsnog simpel, verhaal. Het hele ‘evoluerende’ aspect zit ‘m hier in het reizen door de tijd, waardoor ook de artstyle, muziek en vijanden zich aanpassen. Zo begin je in een 32-bit wereld, kun je naar het verleden reizen voor een 16-bit stijl en naar de toekomst voor 3D-omgevingen en personages. De gameplay doet voor het grootste gedeelte denken aan de top-down The Legend of Zelda-titels, met simpele zwaardaanvallen, afgewisseld met speciale vaardigheden van bondgenoten. Zo nu en dan gooit Evoland 2 even alles om en verandert het in een volledig andere game. Beland je ondergronds? Dan wordt het een Super Mario Bros./The Legend of Zelda: Link’s Awakening ervaring. Moet je een puzzel oplossen van een visser? Dat doe je in Professor Layton-stijl. Zo zijn er nog een boel referenties naar andere games als Street Fighter, Fire Emblem en bullet hell-spellen. Deze afwisselingen komen gelukkig vaak genoeg, want de hoofdgameplay begint snel te vervelen door de beperkte opties die je hebt.

Evoland 2 ziet er grafisch een stuk gelikter uit dan zijn voorganger, maar doet niets buitengewoons. De 8-, 16- en 32-bit omgevingen zijn wat uitgebreider dan die van zijn voorganger, maar de 3D-werelden hebben misschien wel de grootste upgrade gehad. Helaas loopt de game niet heel goed – vooral in handheld-modus – in de 3D-secties. Vaak dropt de fps onder de 30 en soms glitchen hele gebieden, waardoor je niet eens meer ziet waar je loopt.

Parodie of eigen game?

Evoland Legendary Edition is een bijzondere game omdat het niet een vaststaande grafische stijl heeft. Elke stijl is goed uitgewerkt en brengt de originele games waar ze op gebaseerd zijn echt tot leven. Toch voelt het geheel soms erg gewoontjes aan. De games zijn in wezen parodieën op de bekendste games aller tijden, maar het mist vaak een eigen identiteit, vooral in de eerste game. De tweede game doet dit al beter door meer persoonlijkheid toe te voegen aan de wereld en de personages. Gameplay is eigenlijk hetzelfde. De eerste game houdt het bij de meest basale versies van Zelda- en Final Fantasy-gameplay. Evoland 2 breidt dit uit met nog meer gameplaystijlen, maar het mist de nodige diepgang die je van de games die worden geparodieerd zou verwachten. Beide games hebben zo hun momenten – zeker als je de referenties naar oude games snapt – maar over het algemeen zijn de games niet innemend genoeg om het verhaal heel interessant te vinden.

Conclusie

Zoals een van de koppen al aangaf koop je met Evoland Legendary Edition eigenlijk een demo en een echt spel. De eerste Evoland kun je beter zien als een interactieve geschiedenisles langs verschillende gamestijlen, terwijl Evoland 2 een aardige RPG is. Beide games worden verkocht voor een prijs van €19,99, een redelijke prijs voor dit pakket. Ben je een fan van old-school games en enigszins benieuwd naar deze titels, dan kan ik Evoland Legendary Edition zeker aanraden. Qua gameplay en diversiteit zit het wel snor; verwacht echter geen diepe verhalen.

Cijfer: 7,8

Ruben

Ik ben 23 jaar en van jongs af aan al een groot fan van Nintendo en hun games. Het is moeilijk om tussen de geweldige series favorieten te kiezen, maar de Mario-games hebben sinds jongs af aan een speciale plek in mijn hart.

2 gedachten over “[Review] Evoland Legendary Edition

 • 14/02/2019 om 17:10
  Permalink

  Eigenlijk vind ik de eindscore heel mild. Ik heb deel 2 niet gespeeld, maar deel 1 heb ik op m’n mobiel voor €1 gekocht, een koopje dus. Om eerlijk te zijn vond ik dat al een spijtige aankoop.

  Alle kritiek punten die in deze review eveneens vermeld worden, wegen zwaarder door dan het origineel idee. Maar laten we eerlijk zijn: er is een reden dat niemand allerlei genres op een stapel gooit. Het kan immers snel ontaarden in een weinig spectaculaire brandstapel.
  Het zou anders zijn geweest als de verschillende ingrediënten vermengen zou leiden tot een heerlijke cocktail, vol toegevoegde waarde. Maar in Evoland 1 krijg je een heterogene soep, waarin de aparte brokken smakeloos ronddobberen. Zie je die soep voor je liggen? Mooi, neem dan een slokje. Het is meer dan terecht om het bord weg te schuiven, want als je toch een slok neemt, blijft alles pijnlijk in je keel steken.

  De ergste brokken: het verhaal en de gameplay. Het verhaal trekt werkelijk op niks. Het is een parodie dus je verwacht ook niks, maar je wilt tenminste nog geëntertaind worden. Dat is dus niet het geval. Het is alsof je Deadpool kijkt (een superheldenfilm parodie), maar dan zonder het 18+ aspect of de grappen. Een saai boeltje dus.
  De gameplay is misschien nog erger. Je zou verwachten dat de makers elk apart genre perfect beheersen voordat ze aan de moeilijke taak beginnen van het samen brengen van die aparte delen. Niet dus. Elke gameplayvorm dat geïntroduceerd wordt voelt heel oppervlakkig en saai. Het allerergste is de turn based combat. Jezus, begin me er niet over: het is ver-schrik-ke-lijk! Hoe kan een twee uur durende game zo’n slechte combat hebben dat het aanvoelt alsof je al 5 uur aan het grinden bent? Hoe?

  Al met al was ik redelijk teleurgesteld, vooral omdat ik in het algemeen relatief positieve dingen over deze game gehoord had. Maar het geheel blaast niet omver en de aparte delen zijn betrekkelijk pover. Het “origineel” idee voelt als een loos excuus om echte creativiteit binnen de industrie te dekken (tussen haakjes, laten we eerlijk wezen: de gaming industrie zit bomvol similaire games en de vernieuwing zit tegenwoordig in de details).

  Opnieuw, ik heb deel 2 niet gespeeld en deel 1 niet afgemaakt (ik kon het echt niet). Is het pakket dan €19,99 waard? Misschien als het tweede deel véél beter is (en uit Rubens review kan ik dit niet met zekerheid afleiden -het eerste deel wordt een demo genoemd, maar het voelt als een onvolmaakte prototype). Maar naar mijn mening moet je deze game opzij laten, of wachten op een serieuze aanbieding.

  Numerieke conclusie: 3/10

  • 19/02/2019 om 05:29
   Permalink

   Deel 1 stelt vrij weinig voor inderdaad. Hoewel het leuk is om te zien hoe de game ontwikkeld, mist het diep gang.
   Plots stopt de game halverwege met echte nieuwe ontwikkelingen en voor je het weet is het ineens afgelopen.

   Deel 2 heb ik nog niet uit maar al na 10 minuten kom je er achter dat dit veel beter is op alle aspecten. Deze game is leuk om te spelen…. totdat het 3d wordt.
   De frame rate dropt in 1 keer als een malle waardoor het gevecht systeem evolueert tot een gevecht met de besturing.
   Ook de bug op de 3d world map helpt hier niet aan mee. Mocht je dit krijgen dan raad ik aan om snel de vorige lokatie weer binnen te gaan en dan weer naar buiten te lopen in de hoop dat het deze keer wel werkt.
   Ik hoop dat dit met een patch gefixt wordt want ik vind het oprecht een vermakelijk spel.

Geef een reactie