[DN Classic] Super Mario World 2: Yoshi’s Island

Daily Nintendo blikt terug op spellen van vroeger die de moeite waard zijn nog eens te bekijken. Deze keer kijken we terug naar Super Mario World 2: Yoshi’s Island.

Nu de release van Yoshi’s Crafted World steeds dichterbij komt, is het een goed moment eens terug te kijken naar de eerste platform-game waarin Yoshi een hoofdrol speelde. Dit was in Super Mario World 2: Yoshi’s Island welke in de jaren negentig voor de Super Nintendo verscheen. Het verhaal van de game draait dit keer om de kleinere versie van Mario en Luigi. Baby Mario en Yoshi moeten in dit deel samen op avontuur om de kwade heks Kamek en Bowser te verslaan en hiermee baby Luigi te redden.

De boxart met de bekende tekst “Only for Nintendo”

Mooi voor zijn tijd

De game werd hier uitgebracht op 6 oktober 1995 en was een van de mooiste spellen van zijn tijd. Super Mario World 2: Yoshi’s Island was namelijk een van de eerste games die gebruik maakte van de Super FX 2 chip, wat redelijk geavanceerd is voor een SNES game.

Een nieuw type gameplay

Super Mario World 2: Yoshi’s Island wijkt qua gameplay af van de traditionele Nintendo-platformer uit die tijd. Dit keer speel je constant met Yoshi en Baby Mario op zijn rug. De game week als een van de eerste Mario-spellen af van het traditionele ‘springen op vijanden en vuurballen gooien’. Yoshi kan dan wel op vijanden springen,  maar hij kan ze ook opeten. Als Yoshi een vijand eet, kan hij deze meestal in een ei veranderen. Ook als Yoshi geraakt wordt door een vijand gaat hij niet meteen dood. Als hij geraakt wordt valt Mario van zijn rug en begint een tijd af te tellen. Yoshi moet op welke manier dan ook Mario terug zien te krijgen voordat hij geen tijd meer heeft.

De game kende voor zijn tijd een bijzondere art-stijl

Lineaire opzet met veel geheimen

De opzet van de game is vrij lineair. Super Mario World 2: Yoshi’s Island bestaat uit zes verschillende werelden, die ieder uit acht levels bestaan. Elke wereld heeft bovendien een bonuslevel welke alleen kan worden gespeeld als je in alle levels van die wereld alle honderd punten hebt gehaald, een flinke uitdaging! Elke wereld kent twee kastelen waarin uiteindelijk een baas moet worden verslagen.

Super Mario World 2: Yoshi’s Island kent ook ‘secret’ levels en ‘extra’ levels. De laatstgenoemde zijn extra moeilijke levels en vragen flink wat vaardigheden om uit te spelen. De secret levels bevatten juist puzzels en komen pas vrij na het uitspelen van de normale levels. Al met al biedt
Super Mario World 2: Yoshi’s Island flink wat vermaak, zeker wanneer je de game ‘helemaal’ wilt uitspelen.

Verleden en heden

Super Mario World 2: Yoshi’s Island was voor zijn tijd een game met veel charme. In 2002 is een remake van de game uitgekomen voor de Game Boy Advance.  In 1998 verscheen op de Nintendo 64 het vervolg Yoshi’s Story welke aanzienlijk minder succesvol was. Nintendo heeft Yoshi echter niet laten vallen want het nieuwste avontuur op de Nintendo Switch komt eraan. En natuurlijk mogen we ook Yoshi’s Woolly World niet vergeten, een ijzersterke platformer met een bijzondere ‘look’ op de Wii U. Ook Yoshi’s Crafted World belooft een geweldig avontuur te gaan worden en daar hoeven we niet lang meer op te wachten.

Een ‘special edition’ met gratis guide. Wie die nog heeft zal ongetwijfeld iets van flinke waarde in zijn bezit heben.

2 gedachten over “[DN Classic] Super Mario World 2: Yoshi’s Island

Geef een reactie