Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] Sphinx and the Cursed Mummy

Sphinx and the Cursed Mummy is een 3rd-person actie avontuur welke gebaseerd is op de mythologie van het oude Egypte. Deze game kwam in 2003 voor het eerst naar de Gamecube, Playstation 2 en naar de Xbox. Weet deze 16 jaar oude titel zich nu nog staande te houden?      

Het verhaal

Sphinx en zijn wat arrogante bondgenoot Horus krijgen de taak om het krachtige zwaard van Osiris op te halen. Wanneer Horus naar het zwaard rent gaat het mis. Hij wordt aangevallen door een laser die het kasteel van Uruk beschermt. Door een andere weg te zoeken, kan Sphinx het zwaard uiteindelijk wel pakken. Ondertussen viert prins Tutankhamen zijn verjaardag. Zijn broer Akhenaten vangt hem echter en voert een nogal bizar ritueel uit wat prins Tutankhamen uiteindelijk in een mummie veranderd. Als Sphinx dan binnen komt lopen, onderbreekt hij het ritueel wat gaande is. Hierdoor worden Tutankhamen en Akhenaten geteleporteerd naar het kasteel van Uruk. Nu is het aan Sphinx de taak om de fragmenten van de ziel van (intussen de mummie) Tutankhamen te vinden.

Twee personages met verschillende soorten gameplay

In Sphinx and the Cursed Mummy kun je met twee verschillende personages spelen namelijk Sphinx en Tutankhamen. Beide personages hebben verschillende eigenschappen en dat zorgt voor de nodige afwisseling in gameplay. Als Sphinx zul je de wereld moeten verkennen, gaan vechten tegen verschillende vijanden en kleine puzzels moeten oplossen. Naarmate je verder komt, hoe meer vaardigheden je erbij leert. Zo kun je bijvoorbeeld op het ene moment ergens niet bovenop komen, en op het andere moment krijg je er een vaardigheid bij waardoor dit wel lukt. Bij het spelen als Tutankhamen ben je vooral aan het platformen en grotere puzzels aan het oplossen. Deze puzzels zijn niet al te voor de hand liggend, je zult dus vaak een paar keer moeten kijken voordat je de oplossing kunt vinden en dat zorgt voor de nodige uitdaging.

Leeftijd verraad zich soms

Tijdens het spelen merk je soms wel dat de game oorspronkelijk al wat ouder is. Zo kun je tussendoor niet zelf opslaan, dit gaat namelijk via een totum. Mocht je dus dood zijn gegaan, dan ben je al je progressie kwijt en kun je weer opnieuw beginnen vanaf het laatste opslagpunt. Ook de camera werkt niet altijd optimaal mee. In principe wordt je altijd goed gevolgd, maar als je in een kleine ruimte de camera zelf wilt besturen, wil dit niet altijd goed lukken.

Qua besturing is er wél het een en ander aangepast. Zo kun je bijvoorbeeld door gebruik van de Joy-Con een blaaspijp besturen door ermee te bewegen. Alhoewel dit een kleine toevoeging is, is het er zeker een die welkom is! Sphinx and the Cursed Mummy kent al met al een fijne besturing. De game biedt al met al een vrij groot avontuur waar je minstens zo’n 10 uur zoet mee bent om uit te spelen.

Audiovisueel:

Op het gebied van geluid is alles prima in orde. De muziek past goed bij de Egyptische omgeving waar jij je in bevindt en klinkt niet gedateerd. Tijdens het vechten hoor je ook geluiden als je de vijand raakt. Echter is er op visueel gebied wel wat aan te merken. Regelmatig zul je textures tegenkomen die aanzienlijk minder scherp zijn. Hier hadden ze duidelijk meer aandacht aan kunnen geven, maar dit is helaas niet gebeurt. De kleuren in dit spel zijn wel erg mooi en kleurrijk. Als je zelf aan een Egyptisch spel denkt, denk je al snel aan een grauwe omgeving, maar dit is zeker niet het geval. Sphinx and the Cursed Mummy ziet er zeker niet lelijk uit maar kent soms wel wat punten die de ware leeftijd van het origineel verraden

Conclusie:

Sphinx and the cursed mummy is zelfs 16 jaar later nog best een leuke titel wanneer je deze nog niet eerder hebt gespeeld. Het is jammer dat er geen andere oplossing is gekomen voor het tussendoor opslaan van de game, maar verder weet de gameplay nog goed te vermaken en is er veel te doen. De muziek past verder goed bij de Egyptische omgeving, maar de makers hebben aan de grafische kant echt wel wat steekjes laten vallen.

Eindcijfer 6,9