Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[PREVIEW] New Super Mario Bros. U Deluxe

In Engeland doet dit spel het beduidend beter dan het origineel.

Belooft het een goede start van het nieuwe jaar te worden?

Het nieuwe jaar gaat beginnen met een heruitgave van New Super Mario Bros. U voor de Nintendo Switch. In de preview kan je de eerste indrukken van deze versie lezen. Belooft het een goede start van het nieuwe jaar te worden?

Introductie
De formule van New Super Mario Bros. is gebouwd op het succes van de eerste delen waarin Mario te zien was. Back to the roots, maar dan in een moderner jasje. Dit houdt in dat spelers talloze levels kunnen spelen, hindernissen doorlopen en vijanden verslaan in een klassieke 2D-setting waarin je van links naar rechts kan lopen, maar met mooiere graphics en mogelijkheden dan dat vroeger het geval was. Dat leverde Nintendo geen windeieren, want de formule was een regelrechte succes. Dit heeft vervolgens dan ook geleid tot vervolgdelen, waaronder voor de Nintendo Wii, 3DS en Wii U.

De versie van de Nintendo Wii U ging een stapje verder. Zo was het mogelijk om de gehele kaart van het level te zien en kon je net als in Super Mario World naar verschillende levels lopen. Naast dat werd een uitbreiding uitgebracht waarin Luigi de hoofdrol op zich neemt. Hierbij waren de levels geremixed en had je slechts 99 seconden de tijd om de het level te halen. Een aardige toevoeging die de moeilijkheidsgraad en speelduur aanzienlijk deed toenemen. Helaas wist New Super Mario Bros. U niet de in de buurt te komen van de verkoopcijfers van zijn voorgangers, maar een tweede kans lonkt!

Terug naar Mushroom Kingdom
Na de avonturen in Super Mario Odyssey keert onze held terug naar zijn eigen Kingdom. Nadat je het spel hebt opgestart volgt een inleiding met een kort filmpje waarin Peach wederom ontvoerd wordt door Bowser en jij als nobele speler de noodzaak voelt om haar te redden. Het flinterdunne verhaal is echter geen voorbode voor wat je te wachten staat. In meer dan tachtig levels staan uitdagingen en verborgen routes te wachten om ontdekt te worden. Voor wie nieuwsgierig is, dit zijn identiek dezelfde levels als in het origineel die naar mijn mening strakker en vloeiender ogen dan voorheen.

Het exploreren van levels en verslaan van vijanden kan zowel solo als in de multiplayerstand die kan oplopen tot liefst vier spelers. De speelsessies die ik tot nu heb gespeeld waren in de laatst genoemde stand. Wat mij opviel bij het opstarten van New Super Mario Bros. U Deluxe in een multiplayersessie is dat de spelers vrije keuze hebben in wie ze zijn. In tegenstelling tot de originele versie kan ook de eerste speler een personage naar wens kiezen en wordt ook niet gedwongen om blokjes te plaatsen, wat destijds het geval was met de GamePad. Een hele verbetering!

En keuze zal je hebben! De speelbare personages zijn namelijk uitgebreid met Toadette en Nabbit. Deze personages zorgen voor een makkelijker speelervaring. Ideaal voor speelsessies met jeugdige spelers! De moeilijkheidsgraad wordt door Nabbit makkelijker gemaakt doordat hij niet geraakt kan worden door vijanden, waardoor je dus in één keer een level kan doorlopen of eenvoudig een baasgevecht kan winnen.

Bij Toadette schuilt een verrassing die naar buiten komt zodra je een power-up te pakken hebt. Nadat Toadette het kroontje heeft bemachtigd verandert zij in Peachette, een samensmelting tussen de prinses en de vrouwelijk Toad. Een bijzondere combinatie die op internet niet onbelicht is gebleven. Voor de speler betekent dit dat je langdurig kan zweven en een extra sprong kan maken als je dreigt te vallen in een put of in lava. Het spelen met Toadette/Peachette is net iets moeilijker dan Nabbit, maar biedt eveneens een makkelijkere speelervaring aan. Hoewel de personages niet zorgen voor uitdaging, maakt het wel toegankelijker voor minder ervaren spelers.

Voor wie wel uitdaging zoekt, kan zijn heil vinden in de bijgeleverde uitbreiding. New Super Mario Bros. U Deluxe wordt geleverd met de uitbreiding, waarin je met Luigi verschillende levels kan doorlopen. Dit zijn levels die een stuk moeilijker zijn. Dit komt mede door een tijdsdruk, maar ook door de hoeveelheid vijanden die op het scherm aanwezig zijn. Daarbij komt dat Luigi altijd wat onhandig aanvoelt.

Voorlopige conclusie
New Super Mario Bros. U Deluxe lijkt op weg om een ideale heruitgave te zijn voor de donkere dagen in het nieuwe jaar. Het is een ideale bundel waarin het origineel en de uitbreiding zijn verwerkt. Daar bovenop komt een nieuwe power-up die Peachette op het beeld laat verschijnen en lijkt het grafisch wat strakker te zijn. Op het eerste oog lijkt daarmee ook alles gezegd te zijn, want voor de rest oogt het identiek aan de originele versie. Dit hoeft dan ook geen slecht teken te zijn, maar het zal dan ook in de review moeten blijken hoe New Super Mario Bros. U Deluxe zich gaat verhouden met het origineel.