[REVIEW] Diablo III Eternal Collection

Hoe pakt de Nintendo Switch-versie van het populaire Diablo III uit?

Er waren al lange tijd geruchten en hints dat Diablo III naar de Switch zou komen. Toch kwam Blizzard pas half augustus met de officiële bevestiging. Afgelopen week was het dan zo ver, het spel ligt vanaf die dag in de schappen. De grote vraag is of dit spel ook zijn geld waard is en dat lees je in deze review.

Act I – Introductie

Diablo III is voor het eerst verschenen in 2012. Destijds was het spel alleen verkrijgbaar voor de pc. Zoals de naam al doet vermoeden is het de opvolger van Diablo II wat weer een opvolging van de originele Diablo was. Het spel valt in het ‘hack & slash’ genre waarbij je zo veel mogelijk monsters probeert te vernietigen. 

Het vechten tegen de velen monsters doe je met jouw karakter die je kiest uit een van de zeven klassen. Iedere klasse heeft zijn eigen kwaliteiten, met natuurlijk ook zijn eigen zwakheden. Met dit karakter trek je op pad door de verschillende gebieden die in Diablo III aan bod komen. Door veel kleine monsters te vernietigen word je sterker en krijg je ook steeds betere uitrusting. Uiteindelijk is het jouw doel om Diablo zelf te vernietigen in een baasgevecht. 

Het verzamelen van uitrusting is altijd een belangrijk aspect geweest van de Diablo-serie. Dit maakt het ook interessant om het spel te blijven spelen nadat je het al hebt uitgespeeld. Iedere keer zal je weer nieuwe (sterkere) uitrusting tegen komen. 

Act II – De Switch-versie 

Dit was de korte introductie van Diablo. Zoals gezegd is het spel al zes jaar oud. Inmiddels zijn er dan ook verschillende updates en DLC pakketen uitgebracht. Met de Switch-versie krijg je dat meteen allemaal in huis. Je speelt op de meest recente versie met alle eerder uitgebrachte extra content. Dit zorgt voor nog een extra ‘act’ nadat je Diablo hebt verslagen waardoor je nog meer speelplezier hebt.

Ook andere updates die het spel zag zitten verwerkt in de Switch-versie. Zo kan je naast de standaard vijf klassen kiezen voor nog twee extra klassen: Necromancer en Crusader. Verder zijn ook de speelmodi bijgewerkt zodat alles wat je op andere systemen kan spelen ook op de Switch kan spelen. Over deze verschillende modi volgt meer informatie in Act III. 

Om nog net een beetje extra te geven heeft Blizzard ook een aantal Switch exclusieve content aan het spel toegevoegd. Je kan bepaalde Ganondorf uitrusting verzamelen, een ‘Cucco’ als huisdier mee laten lopen en een Triforce embleem om je profiel hebben. 

Kortom, de Switch-versie van Diablo III is de meest complete ooit en zal zelfs voor spelers die het al op andere systemen gespeeld hebben nog wat nieuwe dingen bevatten.  

Act III – Verschillende modi 

Naast de verhaalmodus zijn er nog verschillende andere speelstijlen in het spel. Deze kan je op de Switch-versie vanaf het begin al spelen, je hoeft ze dus niet vrij te spelen door middel van de verhaalmodus. Dit in tegenstelling tot eerdere uitgaven van dit spel. De ‘adventure mode’ is de grootste van de speelstijlen. Hier kan je in dezelfde gebieden spelen als tijdens het verhaal maar dan met hele andere opdrachten. Zo zal je een bepaald aantal monsters moeten vernietigen of op zoek gaan naar een geheime baas die je tijdens het spelen anders helemaal niet tegen was gekomen.

Op deze manier kan je door alle acts heen spelen waarbij overal wisselende opdrachten verstopt zitten. De levels die je stijgt door het voltooien van deze opdrachten neem je ook gewoon mee naar de andere modi in het spel. Het is dus geen losstaande speelstijl. 

Een andere optie die je hebt tijdens het starten van een spel is de ‘season journey’. Dit is een speelstijl die maar een bepaalde tijd loopt. De switch-versie stapt in vanaf seizoen 15. Gemiddeld duurt een seizoen ongeveer 70 tot 100 dagen. Tijdens een seizoen kan je een nieuwe held maken waarmee je alleen kan spelen tijdens dat seizoen. Je kan dan de verhaalmodus nog eens doorlopen of speciale opdrachten doen. Door gebruik te maken van deze seizoenen zal je ook speciale uitrusting kunnen krijgen die je aan het einde van een seizoen ook mee zal nemen naar je andere karakters. 

Naast de verhaalmodus is er dus genoeg te doen in Diablo III. Ook is het interessant om de verhaalmodus meerdere keren te doorlopen. Wanneer je een spel begint kan je kiezen uit vier verschillende moeilijkheidsgraden maar wanneer je level 70 hebt bereikt kan je op nog veel meer moeilijkheden het verhaal doorlopen. Zo zal er ook voor de ervaren speler altijd een uitdaging zijn. 

Tot slot zullen ook alle verschillende speelstanden in co-op stand speelbaar zijn. Het spelen in een coöperatieve stand kan zowel lokaal als online. Online kan je simpel naar een lobby zoeken en daar met spelers van over de hele wereld het strijdveld betreden. Leuker is het echter om lokaal, samen op de bank, te spelen. Dit kan al met slechts één Joy-Con zodat je zonder extra controllers gebruik kan maken van deze leuke functie.

Act IV – Audiovisueel 

Qua inhoud doet het spel dus niet onder voor de eerder verschenen versies en ook audiovisueel kan de switch-versie prima meekomen. Zowel docked als in handheld heb je een vloeiende 60 beelden per seconden. Zelfs op situaties waarbij veel monsters tegelijk op je scherm staan. Dat Blizzard dit voor elkaar heeft gekregen is erg indrukwekkend omdat verschillende andere grote spellen hier toch vaak wel moeite mee hadden. 

Je zou misschien denken dat de grafische kwaliteit ver achteruit is gegaan om deze constante beeldverversing te bewerkstelligen maar ook dat is niet aan de orde. Tijdens het spelen in handheld speel je op een 720p resolutie. Stop je de Switch in je dock dan krijg je zelfs een 960p resolutie. Het is net geen FullHD maar de meeste zullen het verschil niet snel opmerken. Tijdens het spelen gebeurt er zo veel dat je de individuele pixels niet gaat bekijken. Ook de cinematische tussenfilmpjes spatten van je scherm af. 

Hoe zit het dan met het geluid, zal je denken. Het antwoord daarop is dat ook dit helemaal in orde is. De achtergrondgeluiden zorgen voor een complete beleving. Daarnaast zullen ze je waarschuwen bij bepaalde monsters, bijvoorbeeld wanneer er een treasure goblin in de buurt is. Alles bij elkaar is dit op audiovisueel gebied een van de beste spellen die ik gespeeld heb. 

Act V – Conclusie

Hoewel Diablo III een port is van een ruim zes jaar oud spel heb je dat tijdens het spelen nooit echt door. Ik zou het dan ook een van de beste ports op de Switch tot nu toe durven te noemen. Op audiovisueel gebied doet het spel absoluut niet onder voor spellen die vandaag de dag uitgegeven worden. 

De prijs van €60,- lijkt in eerste instantie misschien wat duur voor een port van meer dan vijf jaar oud maar vergeet niet dat je hierbij ook alle extra content krijgt die je anders los had moeten kopen. Je hebt voor dit geld meteen het complete pakket.

Als dit spel je aanspreekt kan je zonder problemen tientallen zo niet honderden uren vermaak uit dit spel halen. Door de extra adventure mode en de verschillende seizoenen blijft het spel altijd interessant, zelfs na het doorlopen van het verhaal. 

Eindcijfer: 9.3

Jop

Een 24 jarige Nintendo fan. Op het moment volg ik een IT-Traineeship bij Calco. In mijn vrije tijd vaak aan het gamen op mijn Switch of Pokémon aan het vangen in Pokémon Go. Zin in een potje Splatoon 2? Stuur me een berichtje!

3 gedachten over “[REVIEW] Diablo III Eternal Collection

Geef een reactie