Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] Scribblenauts Mega Pack

Maxwell keert terug om zijn wereld en die van DC te redden.

Maxwell keert terug om zijn wereld en die van DC te redden.

Wat zou jij doen als je een magisch notitieblok hebt waarmee je alles wat je daarin opschrijft tot leven kan laten komen? Dat is precies waar de Scribblenauts-serie om draait. Scribblenauts Mega Pack bestaat uit twee eerder verschenen titels: Scribblenauts Unlimited en Scribblenauts Unmasked. Voor ons Europeanen is die tweede titel gloednieuw, want voorheen was dit een Wii U-exclusive in Noord-Amerika. Nu kunnen wij ook eindelijk aan de slag met deze grote avonturen op de Nintendo Switch. Zijn ze nog steeds de moeite waard?

Denken in (creatieve) oplossingen

De Scribblenauts-serie heeft inmiddels al flink wat titels op z’n naam staan. Elke game heeft ongeveer hetzelfde doel: gebruik je creativiteit om problemen op te lossen met Maxwells magische notitieblok. Dit notitieblok laat elk woord tot leven komen wat je erin opschrijft, inclusief bijvoeglijke naamwoorden. Creatief denken wordt beloond, want elk probleem kan op verschillende manieren worden opgelost. Beide games in Scribblenauts Mega Pack volgen deze formule, maar de uitvoering is elke keer net iets anders.

In Scribblenauts Unlimited moet je mensen helpen in grote uitgestrekte werelden. Als je een persoon helpt, krijg je een deel of een hele Starite: de fysieke vorm van iemands dankbaarheid. Deze Starites heeft Maxwell nodig om zijn zusje te redden van een vloek waardoor ze langzaam in steen veranderd. De opdrachten zijn ontzettend uiteenlopend en van verschillende moeilijkheidsniveaus. Zo bescherm je een stad van een zombie-uitbraak, red je een schipper van een Sirene of help je een kok met het runnen van zijn restaurant. Er zijn ontzettend veel gebieden om te verkennen en ze zijn allemaal volgepropt met opdrachten om te voltooien, dus je bent wel even bezig voordat je door de game heen bent. De game heeft een sandbox-karakter, dus je kan ook gewoon plezier maken met de voorwerpen die je creëert.

De wereld redden met woorden

Scribblenauts Unmasked gooit het over een andere boeg. Deze game legt een grotere focus op het verhaal en de personages. De game speelt zich af na Unlimited en er wordt ook aangeraden deze game zo ver als mogelijk uit te spelen zodat je de basis van de besturing en mogelijkheden onder de knie hebt. Unmasked is een bijzondere titel in de serie, omdat het een crossover is tussen Scribblenauts en DCU. Maxwell en Lily gebruiken hun magische notitieblok en wereldbol om naar Gotham City af te reizen om te bepalen wie sterker is, Batman of Superman. Als ze daar aankomen, komen ze erachter dat ze per ongeluk een boosaardige dubbelganger van Maxwell hebben gecreëerd. Deze dubbelganger trommelt de grootste schurken uit het DC-universum op om Maxwell, Lily en de vele helden te dwarsbomen.

Anders dan in Unlimited zullen de kleine puzzels niet op vaste plaatsen in de wereld staan. De game kent een aantal grote missies die je moet volbrengen om Starites te verzamelen en het verhaal te vorderen. Deze missies zijn meestal conflicten tussen een bekende DC-held en schurk en duren langer dan de standaardmissies uit Unlimited. Het is ontzettend komisch – en een beetje onwerkelijk – om Maxwell allerlei helden uit het DC-universum op te laten roepen om aan zijn zijde te vechten. En het zijn niet zomaar een paar helden, maar echt honderden personages zijn in de game beschikbaar. Hieronder vallen ook meerdere vormen van bekende helden als Batman, Superman en Wonder Woman, bijvoorbeeld uit verschillende tijden. Naast de grote missies heb je kleine opdrachten die niet altijd specifiek betrekking hebben op DC. Deze opdrachten zijn willekeurig te vinden in de wereld en laten je punten verdienen die je kan gebruiken om krachten te kopen voor je eigen helden, maar hierover later meer. Hoewel de opdrachten nog steeds leuk zijn om uit te voeren, voelen deze minder uitgedacht dan die van Unlimited, wat jammer is. De grote missies zijn daarentegen wel een grote goedmaker, vooral door de verhaalelementen die ze incorporeren.

The sky is the limit

Scribblenauts Unlimited introduceerde een nieuw element voor de serie: de Object Creator. Met dit onderdeel kun je zelf objecten en personages ontwerpen en programmeren. Je begint met het kiezen van een bestaand object en bewerkt deze met verschillende vormen, kleuren en andere objecten. Als je ontwerp klaar is, kun je de Scripting-tool gebruiken om de eigenschappen van je personage te bepalen. Hiermee kun je dus geheel eigen voorwerpen en personages maken die niet in de game zitten. Zo heb ik verschillende power-ups uit andere games gemaakt, zoals een Super Mushroom die mensen laten groeien als ze hem aanraken. Je hebt ontzettend veel opties met deze tool en je kunt je creaties zelfs online delen. Door het sandbox-karakter van Unlimited zorgt deze tool zelfs na het voltooien van de game nog veel plezier.

Een vergelijkbaar stukje gereedschap is te vinden in Scribblenauts Unmasked, de Hero Creator genaamd. Deze tool is anders dan in Unlimited omdat het zich voornamelijk richt op het maken van je eigen superhelden. Nieuwe opties zijn het toevoegen van speciale superkrachten aan je creaties, die vrijgespeeld kunnen worden door de eerder genoemde punten. Hierdoor krijg je nog meer mogelijkheden om je fantasie helemaal los te laten.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik erg veel tijd heb gestoken in de Object/Hero Creator. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om nieuwe wapens, personages en wat je maar kan verzinnen te maken. Je kan je creaties zelfs gebruiken om puzzels op nieuwe manieren op te lossen, wat de replay value zeker ten goede komt.

Strakke beelden, kenmerkende muziek en klungelige besturing

De Scribblenauts-serie staat bekend om zijn kleurrijke graphics, zeer herkenbare muziek van David J. Franco en touchbesturing. Over de graphics en muziek kunnen we kort zijn, want dat zit allemaal erg goed in elkaar. Elk object is goed verzorgd en geanimeerd, wat zeker belangrijk is in een game die draait om zijn grote hoeveelheid aan oproepbare spullen, mensen, gebouwen en noem het maar op. De muziek in beide games zal zeer herkenbaar zijn voor fans van de serie door de stijl en gebruikte instrumenten. Op dit gebied zit alles gewoon mooi in elkaar.

De besturing heeft echter wat meer problemen. De Scribblenauts-games kwamen oorspronkelijk uit op de Nintendo DS en Wii U, welke beide gebruik maken van touchbesturing. Het voelt daarom toch raar om de game nu te spelen met een gewone controller. Tekst wordt ingevoerd met een zonnebloemsysteem, maar dit voelt verrassend goed. Het probleem zit in de interactie met de objecten, nu dit vaak erg klungelig verloopt. Je moet door verschillende menu’s scrollen om bijvoorbeeld een monster aan te vallen, want simpelweg op de aanvalsknop drukken kan ervoor zorgen dat je per ongeluk een onschuldige voorbijganger raakt. Gelukkig heeft de Nintendo Switch-versie in handheld-modus toegang tot de oude, vertrouwde touchbesturing en deze werkt helemaal goed. Ik raad je daarom ook aan om van deze manier van spelen gebruik te maken als je de oude besturing gewend bent.

Conclusie

Scribblenauts Mega Pack is een collectie van twee creatieve Wii U-games, waarvan we eentje zelfs niet in Europa hebben mogen ontvangen. De komst van deze collectie naar de Switch is daarom ook erg welkom, want het heeft iets voor zowel de veteranen als de nieuwkomers. Als je op zoek bent naar een game die je dwingt creatief te denken ben je hier aan het goede adres. Met de enorme hoeveelheid content voor een relatief lage prijs van €29,99 kan ik Scribblenauts Mega Pack aan iedereen die ook maar een beetje interesse in de serie heeft aanraden.

Cijfer: 8,8