Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[PREVIEW] Luigi’s Mansion

Nintendo brengt volgende maand het origineel van Luigi's Mansion naar de Nintendo 3DS. Wij mochten het spel bij Nintendo alvast uitproberen.

Nintendo brengt volgende maand het origineel van Luigi’s Mansion naar de Nintendo 3DS. Wij mochten het spel bij Nintendo alvast uitproberen.

Nintendo kondigde tijdens de afgelopen Nintendo Direct het derde deel van de Luigi’s Mansion-serie aan voor de Nintendo Switch. Dit spel moet in de loop van volgend jaar gaan verschijnen en tot die tijd kunnen fans eerst nog wat herinneringen ophalen met het origineel, welke naar de Nintendo 2DS/3DS komt. Luigi’s Mansion verscheen inmiddels alweer meer dan 15 jaar terug op de Nintendo GameCube. De wat jongere gamers hebben het origineel mogelijk gemist, maar kunnen dit avontuur straks alsnog beleven op de 2DS/3DS. In Luigi’s Mansion is Mario vermist en moet Luigi zijn angsten in een groot landhuis overwinnen om zijn geliefde broer terug te vinden. Klein detail: het landhuis zit vol met geesten. Luigi is gewapend met een Poltergust 3000 én een zaklamp.

Het origineel nu in handheld-formaat

Luigi’s Mansion moest met de release van de GameCube het alternatief zijn voor een Mario-titel bij de launch van een nieuwe console. Op het gebied van gameplay is het spel echter totaal niet vergelijkbaar met de standaard Mario-games. In het spookachtige landhuis waar de game zich afspeelt zul je kamer voor kamer moeten onderzoeken, geesten moeten opzuigen en bazen verslaan. De Nintendo 3DS-versie bijna hetzelfde als het origineel, maar dan met enkele nieuwe toevoegingen. De eerste daarvan is meteen erg welkom, want op de Nintendo 3DS wordt de map op het onderste scherm getoond. Dit is een toevoeging die erg handig is aangezien je constant een goed overzicht hebt van waar je bent en waar je juist al geweest bent. Wellicht klinkt dit alsof het avontuur dan té gemakkelijk wordt, maar je hoeft natuurlijk niet naar het onderste scherm te kijken!

Voordat ik aan de slag kon met het spel was ik ook erg benieuwd naar de hoe de besturing uit zou pakken in deze versie. Gelukkig speelt het spel erg fijn. Met de analoge controlstick bestuur je Luigi terwijl je de zaklamp en Poltergust met de L en R-knop gebruikt. Het richten gaat nu gemakkelijk door de 3DS te bewegen, wat fijn werkt.

Op audiovisueel gebied valt verder ook weinig te klagen. De Nintendo 3DS versie ziet er bijna net zo goed uit als het origineel, waarbij het aanzetten van het 3D-effect voor liefhebbers nog wat meer diepte geeft. Ondanks dat je het spel nu een klein scherm speelt is het nog steeds lekker creepy! Ook de geweldige en herkenbare uitdrukkingen op Luigi’s gezicht en die van de geesten komen op het kleinere scherm nog goed tot hun recht.

  

Samen uit, samen thuis

Nieuw in de 3DS-versie is ook een complete co-op modus. Wanneer beide spelers het spel in bezit hebben kun je het hele avontuur samen spelen. Indien slechts één iemand het spel in bezit heeft kun je alsnog samen spelen, maar dan beperkt dit zich tot de baasgevechten. In de uitgebreide co-op modus kruipt de ene speler in de huid van Luigi en neemt speler 2 de rol op zich van een gifgroen, mysterieus tweede personage. Het is een leuke extra toevoeging en doordat ieder op zijn eigen scherm speelt zul je goed met elkaar moeten communiceren.  Indien de een af gaat, geldt dat voor de ander namelijk ook! De co-op speelsessie verliep soepel en is makkelijk en snel te starten. Jammer is wel dat een groot deel van de puzzels door Luigi worden gedaan en speler 2 hierdoor wat beperkt is. De co-op modus waarbij je alleen baasgevechten samen aangaat hebben we niet gespeeld.

Met de komst van de 3DS-versie van Luigi’s Mansion wordt het origineel voor het eerst opnieuw uitgebracht. Deze remake laat zien dat het origineel nog steeds een zeer toffe titel is die je zeker eens moet hebben gespeeld als dat nog niet het geval is. Na al die jaren roept het opnieuw spelen van het spel ook mooie herinneringen op die je nu ook samen kunt herbeleven.