Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] Yo-Kai Watch Blasters: Red Cat Corps & White Dog Squad

Een geestige actie-RPG die je niet snel vergeet!

Een geestige actie-RPG die je niet snel vergeet!

De serie Yo-Kai Watch wordt in hoog tempo naar het Westen gebracht en heeft ons al twee hoofdtitels opgeleverd voor de Nintendo 3DS. Hoewel een vierde hoofdtitel al voor Japan is aangekondigd en eind dit jaar moet verschijnen, zullen wij het voorlopig moeten doen met gelokaliseerde versies die voor de inmiddels gedateerde handheld verschijnen. Ditmaal betreft het een spin-off variant in vorm van Yo-Kai Watch Blasters, een actie-RPG die zichzelf niet serieus neemt. Had deze 3DS-game beter achterwege kunnen blijven of is het een reden om toch nog een keer de handheld te pakken? Je leest het in deze review!

Doel

Yo-Kai Watch Blasters is een voorbeeld van hoe een experiment kan uitbouwen naar een volwaardige game. Het avontuur is namelijk gebaseerd op de minigame uit Yo-Kai Watch 2, waarin je met vrienden het kan opnemen tegen vijanden in Terror Time: een parallelle wereld waarin sterke Yo-Kai aanwezig zijn waaruit je kan ontsnappen door de deur te nemen of het gevecht aan te gaan. In Yo-Kai Watch Blasters gaat het een stapje verder. In de spin-off is het namelijk mogelijk om in verschillende omgevingen tegen grote eindbazen te strijden en bevriend te raken met nieuwe Yo-Kai. Dit wordt vorm gegeven door een verhaal dat er niet vies van is om te refereren naar grote filmseries, gekenmerkt door de typerende humor die je van Yo-Kai Watch mag verwachten.

In tegenstelling tot de hoofdtitels is het ditmaal mogelijk om in realtime het gevecht aan te gaan. Dit kan je doen met maximaal vier Yo-Kai, die je naar eigen inzicht kan samenstellen. Het advies is echter om elke rol te vervullen. Je hebt keuze uit een vechter, tank, healer en een ranger. Elke rol heeft zijn sterktes en zwaktes. Zo zal de laatst genoemde zijn krachten kennen door snelle, maar zwakkere aanvallen. Maar samen vullen zij elkaar aan en vormen een eenheid om kwaadaardige Yo-Kai te verslaan.

De gevechten verlopen dus anders dan in de hoofdtitels. Waar je in de hoofdgame met een stylus verschillende minigames moest oplossen, voordat je een aanval kon doen, is het ditmaal op de knoppen mashen. Het is echter ook mogelijk om tussendoor te wisselen van personage, zodat je bijvoorbeeld snel een medespeler kan helen. Het leidt vervolgens tot hectische gevechten die door de bizarre eindbazen memorabel zijn. Een mooie aanvulling is dat je de gevechten samen met vrienden kan delen, door gebruik te maken van zowel lokale als online multiplayer.

Red Cat Corps of White Dog Squad?

Maar voor welke variant ga jij? Yo-Kai Watch Blasters wordt geleverd in twee varianten, te kennen als Red Cat Corps en White Dog Squad. De mascotte van de eerste versie is Jibanyan, waar Komasan de White Dog Squad representeert. Het betreft met name een keuze die gebaseerd is op persoonlijk voorkeur voor personage, want de twee versies zijn nagenoeg identiek aan elkaar. Indien je iets dieper gaat kijken, zal je merken dat de versies zich onderscheiden door een handjevol exclusieve eindbazen, Yo-Kai en missies. Mocht je dan toch net een voorkeur hebben voor bepaalde Yo-Kai, dan is een keuze snel gemaakt. Echter, het is ook mogelijk om Yo-Kai te ruilen met medespelers, waardoor het niet nodig is om beide versies in bezit te hebben.

Audiovisueel

De game laat zich meer onderscheiden dan wat het tweede deel deed ten opzichte van het origineel. De game ziet er grafisch mooier uit dan zijn voorgangers en wordt ondersteund met een eigen soundtrack, die de geestige sfeer goed weet neer te zetten. De grafische verbeteringen krijgen vorm door een wat kleurrijker palet en geen framerate-problemen. Met name de problemen met framerate, die soms aanwezig waren tijdens de minigame in het tweede deel, is een fijne verbetering die de game en multiplayersessies ten goede komt.

Toekomst

Tijdens de Nintendo Direct die kort na de lancering plaats vond, liet Nintendo weten dat de game ondersteund zal worden met gratis updates. Dit kunnen voorwerpen, vijanden en nieuwe Yo-Kai zijn, maar daar blijft het niet bij. Een mooiere toevoeging is echter de derde variant van Yo-Kai Watch Blasters, Moon Rabbit Crew, die eind september gratis beschikbaar zal zijn. Dit is bijzonder te noemen, want het derde deel was oorspronkelijk een variant waarvoor geld neergelegd moest worden. Hoe dan ook, het derde deel richt zich op het team van Usapyon en zal nieuwe omgevingen, exclusieve bazen en Yo-Kai met zich meenemen, waardoor de speelduur van de spin-off verlengd wordt. Een mooie zet van Nintendo!

Conclusie

Yo-Kai Watch Blasters is een heerlijk avontuur geworden die vooral sterk leunt op de bizarre, droge en soms zwarte humor. Hoewel het verhaal flinterdun is, biedt de game een solide actie-RPG aan, waarin de nodige uren zitten en knotsgekke eindbazen het feestje afmaken. De game oogt voor een 3DS-titel mooi, kent een karakteristieke soundtrack en zal in de toekomst gratis updates krijgen. Het is nog even wachten voordat wij aan de slag mogen met een Yo-Kai Watch-game voor de Nintendo Switch, maar Yo-Kai Watch Blasters laat het wachten verzachten en is een reden om de 3Ds uit de mottenballen te halen.

Cijfer: 8,8