[REVIEW] Chiki Chiki Boxy Racers

Race en Battle, alleen of samen met vrienden, in Chiki Chiki Boxy Racers.

Zoals de titel al doet vermoeden is Chiki Chiki Boxy Racers een race-spel. De game werd ontwikkeld door UNTIES en kan je kopen voor jouw Nintendo Switch voor 9,99 euro. Het spel bestaat uit een race-modus en een battle-modus. Beide zijn te spelen via een singleplayer en multiplayer optie. Je kan zowel op een Switch samen spelen tot wel acht personen, via lokale multiplayer of online. Al heb ik deze laatste twee niet kunnen uittesten, omdat niet veel mensen het spel lijken te hebben en er dus niemand online was.

Besturing

In de singleplayer optie van het spel kan je alle racebanen en verschillende auto’s vrijspelen. Het is dus wel nodig om deze zeker eerst te bekijken. Echter werd al snel duidelijk dat deze optie niet veel uitdaging te bieden heeft. De grootste uitdaging is namelijk te vinden in de besturing van het spel. Er zijn twee verschillende besturingsopties: stick en handle. Bij stick moet je enkel met de analoge stick sturen en af en toe een boost toevoegen via de X-knop. Deze optie is vrij simpel en zal je over het algemeen snel onder de knie krijgen. Wanneer je echter even de controle over je auto kwijt geraakt, is het moeilijk deze snel terug te vinden.

De handle-optie is iets ingewikkelder, maar ook realistischer, hier moet je nog steeds sturen met de analoge stick, maar ook gas geven en remmen via de A-knop, deze optie maakt sturen in de bochten veel moeilijker en is niet aan mij besteed. Het lukte dan ook niet om deze manier van sturen helemaal onder de knie te krijgen.

Solo

Verder is de singleplayer optie (net als alle andere opties) opgedeeld in race en battle. In de race-modus zijn er drie soorten races, City, Jungle en Beach. Elke soort is opgedeeld in vier aparte races die vrijgespeeld moeten worden en een GP, waar alle races na elkaar te spelen zijn. Per race waar je als eerste eindigt krijg je een nieuw voertuig en een nieuwe race. Wat wel jammer is aan het spel, is dat de keuze van voertuig heel belangrijk is. Wanneer er namelijk een nieuwe auto vrijgespeeld wordt en je deze niet kiest om mee verder te racen, zal deze auto het jou heel moeilijk maken in de races. Wanneer je deze auto wel kiest, win je zonder al te veel moeite. Dit maakt het wel frustrerend omdat niet iedereen fan is van dezelfde auto’s en daarom graag met zijn favoriete wagen wil racen, maar hierdoor misschien niet kan winnen.

Zodra je eerste bent geworden in elke race en GP, heb je alles vrijgespeeld. De battle modus aan de andere kant heeft vier verschillende spelopties: Coins, Smash, Paint en Goal. Ook deze bieden weer weinig uitdaging en dit elk om hun eigen reden. Bij de Coins optie is het de bedoeling om zoveel mogelijk munten te verzamelen. Dit terwijl je bommen ontwijkt, maar wanneer je wel geraakt wordt door een bom, verlies je geen munten. De Smash league vervolgens laat je dozen van een platform gooien voor punten, maar wanneer je zelf van het platform valt, verlies je ook weer geen punten. In de Paint-optie zal je heel de vloer moeten kleuren door op elke plek gereden te hebben. Hier verschijnen af en toe verfbommen die een groot oppervlak zullen kleuren en deze vallen steeds net waar je ze nodig hebt. De Goal league tot slot laat je ballen in een goal mikken op een voetbalveld. Ook hier is het weer niet mogelijk om minpunten te halen, want een owngoal maken is zelfs geen optie omdat deze goal versperd is. Het lijkt mij dus dat er hier heel veel gemiste kansen zijn en dat de leagues niet enkel weinig uitdaging geeft, maar helaas ook niet erg origineel is.

Race samen, waar dan ook, wanneer dan ook

Als multiplayer-optie geven de battles wel leukere effecten. Hier moet je bij de Smash-optie ook geen blokken van het platform gooien, maar wel je tegenstanders. Het lijkt mij dan ook dat deze game meer bedoeld is als partygame voor met verschillende mensen samen te spelen. Ook de race-optie is iets anders met andere mensen. Er is namelijk geen split-screen waardoor de camera op de eerste persoon in de race focust. Wanneer iemand dan niet kan volgen, wordt die naar de eerste persoon in de race geteleporteerd, wat vaak chaos creëert. Het is dus geen spel voor fanatieke racers, maar is wel geschikt als leuke, chaotische game om te spelen met vrienden en familie. Ik wou graag uittesten of dit ook het geval zou zijn bij lokale of online multiplayer, maar dit kon helaas niet omdat niemand die ik ken het spel heeft en ik online niemand kon vinden.

BOXY

Wat je waarschijnlijk ook al uit de titel kon afleiden, is dat deze game niet het meest moderne uitzicht heeft. De auto’s zien er allemaal heel blokkerig uit, net als de racebanen en battle stadia. Dit in combinatie met de besturing geeft het spel een leuk retro gevoel en maakt het nog leuker als partygame. Ook kan je de auto’s verschillende kleuren geven. De muziek is leuk, maar niet erg variërend tussen de verschillende raceopties. Zo zal elke baan van het City-gedeelte dezelfde muziek hebben, de muziek van de Jungle-banen klinkt iets anders, net als deze van de Beach-banen, maar geeft wel steeds hetzelfde gevoel.

Conclusie

Als singleplayer heeft dit spel niet veel te bieden en deze optie ga ik ook niet meer gebruiken na het vrijspelen van alle voertuigen en racebanen. Als multiplayer aan de andere kant is het spel een leuke partygame die veel chaotische momenten zal creëren en je vaak zal doen lachen samen met vrienden of familie. Het spel is niet aan te raden voor fanatieke racers die een spel verwachten dat meer in de richting van Mario Kart is. Vooral het gebrek aan split-screen is een groot verschil een maakt het meer geschikt als partygame dan als een racespel. Al bij al is dit een leuke game voor 9,99 euro, maar had een iets meer uitdagende singleplayer optie het naar mijn mening nog een meerwaarde kunnen geven.

Cijfer: 6,7

Geef een reactie