Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] WarioWare Gold

Versla de microgames van Wario en ga lopen met het prijzengeld in WarioWare Gold.

Versla de microgames van Wario en ga lopen met het prijzengeld in WarioWare Gold.

De nieuwste toevoeging aan de WarioWare reeks, WarioWare Gold, is een verzameling van de beste microgames uit de vorige spellen, samen met een hele hoop nieuwe microgames en enkele nieuwe toevoegingen. Het is een spel van Nintendo in samenwerking met Intelligent Systems en kost 39,99 euro.

Blut

WarioWare Gold heeft verschillende modes, waaronder de Story Mode. Wario beseft dat hij blut is en gaat opzoek naar een manier om snel geld te verdienen. Videogames zijn hier de ideale oplossing. Hij vraagt enkele oude “vrienden” om een paar spellen te ontwikkelen voor hem, zodat hij het grootste gametoernooi ooit kan houden. De deelname van het toernooi kost tienduizend munten per deelnemer en de grote prijs die ermee te winnen valt is tien miljoen munten. Al wat je moet doen om dit geld te winnen, is alle microgames verslaan. Ook heeft Wario een waardevolle schat gestolen van iemand, die vastberaden is deze terug te krijgen.

Deze modus is echter niet heel lang, na een kleine twee uur heb je de Story Mode al uitgespeeld, wat erg kort is voor een spel van bijna 40 euro. Wel heb je via de missies een extra uitdaging om de verschillende levels opnieuw te spelen, je highscore te verbeteren en achievements te behalen.

Geld verdienen

De arcade is een ander onderdeel van het spel. Hier kan je via een capsule machine verschillende “toys” verzamen. Zo heb je onder andere minigames, kaarten, een Nintendo gerelateerde verzameling,…. Om de machine te gebruiken moet je wel 600 munten betalen per beurt. Deze munten kan je verzamelen door de levels van de Story Mode opnieuw te spelen, of door nog een andere modus te spelen, namelijk de Challenge Mode. Ook in deze laatste zal je microgames spelen, maar dan in verschillende moeilijkheidsgraden.

Microgames

Het spel bevat 316 microgames die in de Story Mode verspreid zijn over 15 levels. Deze levels zijn dan weer verdeeld over drie leagues, Mash, Twist en Touch. Per league zijn er dus vijf levels, welke elk zijn opgedeeld in een thema. Zo heb je onder andere sport, that’s life en Nintendo als thema.

In de Mash League speel je met de pijltjes of analoge stick en de A-knop. Een probleem dat ik hierbij ondervonden heb is dat de analoge stick niet altijd nauwkeurig genoeg is en je hierdoor soms fouten maakt in het spel, terwijl je het eigenlijk wel juist doet. Ik zou dus aanraden de pijltjes te gebruiken.

In de Twist League speel je door te bewegen met je 2DS / 3DS. Dit kan soms wat uitdagend zijn omdat het, zeker in het begin, even duurt voor je door hebt in welke richting je de handheld moet kantelen. De Touch League laat je dan weer gebruik maken van de stylus om zo de microgames op te lossen.

In elk level heb je da kans om, wanneer je levens op zijn, toch verdeel te speel in ruil voor munten, zo hoef je dus niet alles opnieuw te doen wanneer je vlak voor de baas uit het spel ligt. Hoewel dit een handige toevoeging is, neemt het ook wel wat van de uitdaging weg. Wanneer je deze 15 levels overwonnen hebt, komt er nog een extra league bij, de Ultra League. Hier komen alle voorgenoemde leagues aan bod, plus eentje waarbij je de microfoon moet gebruiken om te spelen. Je kan elke microgame ook oefenen in de Index. Hierdoor zal het makkelijker zijn om missies te behalen en challenges te overwinnen.

Graphics en geluid

De graphics van het spel zijn over het algemeen niet verbeterd tegenover vorige versies van het spel. De microgames zien er nog steeds hetzelfde uit. De karakters van het spel zien er wel mooi uit en de verhaallijnen spelen zich af in een mooi decor. De “spreekstijl” van de karakters, met andere woorden, hoe hun mond beweegt terwijl ze praten, is ook weer typerend voor de WarioWare-games. Elk thema en level is op zijn beurt een leuk geheel door het uitzicht en geluid samen. Zo heb je onder andere een retro uitziend level met retro game muziek en een level met rapmuziek en graffiti op de achtergrond.

Conclusie

Voor iemand die nog nooit eerder een WarioWare-spel gespeeld heeft, lijkt dit me een ideale starter. Je krijgt meteen alle beste microgames uit de voorafgaande spellen en nog een heleboel nieuwe microgames. Het is ook gewoon een leuk spel met veel grappige microgames, maar de zeer korte Story Mode is wel een tegenvaller voor een spel van 39,99 euro. De missies maken dit wel enigszins goed. Je wilt het spel verder spelen om deze te behalen. Al kan ik me voorstellen dat dit minder is wanneer je de andere WarioWare-spellen al wel gespeeld hebt, aangezien het veelal dezelfde games zijn. Buiten de enkele toegevoegde microgames en enkele kleine toevoegingen, is het spel dan ook niet erg origineel in de serie. Het feit dat je elke microgame apart kan oefenen helpt om de spellen die je niet goed kan beter te begrijpen. Verder is het handig dat je levels kan verder spelen, ook wanneer je levens op zijn, door munten te betalen. De graphics van het spel zijn acceptabel en de levels op zich vormen een mooi geheel door de combinatie met het geluid, maar veel is er niet verbeterd tegenover vorige edities op dit vlak.

Cijfer: 6,5