[REVIEW] Captain Toad: Treasure Tracker

De kleinste kapitein in een groots avontuur op de 3DS. Een goede combinatie?

Captain Toad kent zijn oorsprong in Super Mario Galaxy. Hoewel zijn rol beperkt bleef tot figurant kreeg de kleine, maar loyale vriend van Mario een grotere rol in Super Mario 3D World. In elke wereld van de Wii U-game kon je één level spelen met Captain Toad, welke gekenmerkt werd door de unieke eigenschappen van de GamePad. De levels bestonden uit diorama’s. Door het perspectief van de camera te veranderen middels motion controls kon je nieuwe paden zichtbaar maken om uiteindelijk sterren te verzamelen. Dit concept vormde de basis voor de spin-off game Captain Toad: Treasure Tracker, welke in 2016 is verschenen in Europa. Ruim twee jaar later kunnen we opnieuw aan de slag met een heruitgave voor de Nintendo 3DS. Een noemenswaardige overzetting?


Flinterdun verhaal, unieke gameplay

Het verhaal van Captain Toad: Treasure Tracker ontpopt zich bij de ontvoering van Toadette. Bij het vinden van een ster vieren Captain Toad en Toadette de ontdekking, maar al snel wordt de ster meegenomen door Wingo, een grote vogel. Toadette houdt zich vast aan de ster, waardoor onze helden van elkaar worden gescheiden. Het is dan ook aan Captain Toad om zijn vrouwelijke metgezel te bevrijden en jij mag daar een handje bij helpen.

Het flinterdunne verhaal is gelukkig geen voorbode voor wat je in dit spel gaat meemaken. In Captain Toad: Treasure Tracker ga je net als in Super Mario 3D World verschillende en unieke levels doorlopen die gebruik maken van unieke besturingsmogelijkheden om puzzels op te lossen. Hoewel de levels in de Wii U-game beperkt bleven tot diorama’s, kent de spin-off game meer variatie en zijn een aantal levels een stuk groter. Hoewel de meeste levels binnen een paar minuten tot een einde zijn te brengen, zit de uitdaging in het verzamelen van alle diamanten en het volbrengen van de uitdaging. Hierdoor neemt de speelduur aanzienlijk toe.

Switch versus 3DS

Captain Toad: Treasure Tracker voor de 3DS en Switch zijn betreft levels identiek aan elkaar. Toch zijn er een aantal verschillen. Nieuw aan de 3DS-uitvoering is dat de game, net als bij de Switch-versie, onderweg te spelen is en door gebruik van twee schermen zich weet te onderscheiden van zijn grote broer. Daarmee blijft deze versie het meest trouw aan de Wii U-game, want door gebruik van de touchscreen kan je eenvoudig de puzzels oplossen. Die zijn daardoor soms net wat gemakkelijker op te lossen dan bij de Switch-versie, waarbij je over een cursor beschikt. Dit komt doordat je door middel van touchscreen meer controle kan uitoefenen op de mechanieken in de puzzels.

Het grote verschil tussen beide versies zit in de presentatie. Het moge duidelijk zijn dat de Switch-versie in grafische opzicht superieur is in vergelijking met deze uitvoering, maar het is niet geheel teleurstellend te noemen. De overzetting van HD-graphics naar de capaciteiten van de 3DS is redelijk geslaagd. Het oogt soms wat pixelig, maar de sfeer en karakteristieke design blijft overeind. Daarentegen kan wel worden genoemd dat de framerate wat haperig oogt, maar dat is gezien de gedateerde hardware logisch te noemen.

Een ander puntje waarin de 3DS ruimschoots onderdoet voor zijn grote broer is dat er geen multiplayer modus is geïncludeerd waardoor het algehele gevoel toch minder overtuigend is dan bij versie voor de Switch, en dat komt toch door het gebrek aan de content en presentatie die de Switch net wat beter neerzet.

Conclusie

De Nintendo 3DS-versie blijft het meest trouw aan de originele game. De overzetting is dan ook geslaagd te noemen en de prestatie stelt dan ook zelden teleur. Echter, als je de beschikking tot een Switch hebt doe je er goed aan om deze versie in huis te halen. In alles voelt de 3DS-versie inferieur aan zijn grote broer. Zelfs als je een Wii U in huis hebt, dan is het raadzaam om op zoek te gaan naar een exemplaar, want ook deze versie is betere variant. Voor wie zich beperkt tot de handheld heeft met Captain Toad: Treasure Tracker een aangename puzzelgame die voor zowel jong als oud te spelen is.

Cijfer: 7,6

 

 

Vincent

Ik ben 29 jaar en jarenlang een liefhebber van Nintendo. Dit komt voort uit het leveren van unieke games en consoles waarbij plezier en beleving bovenaan staan. Series als The Legend of Zelda, Metroid, Pikmin en Animal Crossing staan hoog in mijn lijstje.

3 gedachten over “[REVIEW] Captain Toad: Treasure Tracker

Geef een reactie