[REVIEW] Mushroom Wars 2

Het is oorlog in paddenstoelenland.

Het leven van een paddenstoel gaat niet altijd zonder slag of stoten. Tenminste niet in Mushroom Wars 2, welke afgelopen week verschenen is voor de Nintendo Switch. De titel verscheen eerder al op mobiele apparaten en op andere consoles. Hoe pakt de Switch-versie van deze strategische titel uit?

Realtime strategie met paddenstoelen

Mushroom Wars 2 is het vervolg op de eerder verschenen Mushroom Wars, iets wat de titel eigenlijk al doet vermoeden. In het spel neem jij de leiding over een paddenstoelen-stam om jouw ‘huizen’ te verdedigen. Het is als beste te omschrijven als een realtime strategie-game met paddenstoelen in de hoofdrol. Van een echt verhaal is geen sprake en dat is best jammer. Wanneer je namelijk start met de campaign-modus, laat het spel meteen de sporen zien van het feit dat het oorspronkelijk een smartphone titel-was. Deze game-modus bestaat namelijk puur uit genummerde levels met af en toe een filmpje tussendoor dat eigenlijk net zo goed weglaten had kunnen worden.

De gameplay van Mushroom Wars 2 is eenvoudig. Er zijn telkens twee ‘paddenstoelenstammen’ tegelijkertijd aanwezig in een level. Elk level is een veldje waarin de strijd tussen beide stammen plaatsvindt. Het is de bedoeling om alle huizen van de tegenstanders over te nemen. Hiervoor zul je deze moeten aanvallen met je eigen paddenstoelen. Elke stam begint het level met een aantal paddenstoelen en een aantal huisjes. Deze ga je dan vermenigvuldigen om zo de andere huizen over te nemen. Zo bouw je grotere huizen om meer paddenstoelen in de strijd te kunnen gooien. In elk level is het dan ook de bedoeling om je tegenstander te verslaan door al hun huizen over te nemen.

Ondanks dat elk level hetzelfde doel heeft, is het wel leuk dat hoe verder je komt, het steeds belangrijker wordt om echt strategisch na te denken en slim om te gaan met jouw huizen en paddenstoelen. Zo kun je jouw huis groter maken waardoor er weer grotere groepen paddenstoelen tegelijk verstuurd kunnen worden. Soms is het echter belangrijk om zo snel mogelijk een ander huis aan te vallen en dan kies je er weer voor om niet te bouwen, maar in de aanval te gaan. Het is positief dat de moeilijkheidsgraad goed oploopt, maar de singleplayer-modus is wel erg repetitief, want je doet in elk level uiteindelijk weer hetzelfde. Het is de eenvoud die doet verraden dat we hier met een oorspronkelijk mobiele game te maken hebben.

De game straalt in multiplayer-modus

Gelukkig is Mushroom Wars 2 ook online speelbaar en ondanks dat de gameplay in de basis hetzelfde blijft, is dit wel leuker omdat je tegenstander hier ook verrassende keuzes kan maken. Zo kunnen jij en je tegenstander huizen flink uitbreiden waardoor het een stuk moeilijker wordt om deze over te nemen. Online zal het niet altijd even makkelijk zijn, maar je kan je huizen uitbreiden tot het een compleet fort wordt, waardoor je kanonskogels op je tegenstander kunt schieten. Mushroom Wars 2 pakt dan ook het beste uit in multiplayer-modus. Je kunt hier in ongeveer 50 levels spelen in verschillende modi, waaronder 2-tegen-2, free-for-all of 1-tegen-1.

De game verraad zijn eigen oorsprong

Op technisch gebied is helaas wel het een en ander aan te merken op Mushroom Wars 2. Zo kunnen de laadtijden en het verbinden met de server soms wel erg lang duren. Grafisch gezien oogt het allemaal acceptabel, maar wel is merkbaar dat het een spel is dat aanvankelijk bedoeld was voor mobiele apparaten. Ook in het geluid is dit weer merkbaar, de muziekjes die er zijn kunnen soms best aanstekelijk zijn, maar het is helaas wel veel van hetzelfde. Verder is het jammer dat er geen ondersteuning voor het touchscreen is, het spel had zich daar perfect voor geleend en zeker in handheld-modus had dit mooi uit kunnen pakken. Tegenover deze kritische punten moet wel gezegd worden dat het spel je net geen €20,- kost en daarvoor krijg je wel een erg leuke online ervaring.

Conclusie

Mushroom Wars 2 moet het duidelijk hebben van de multiplayer welke écht leuk kan zijn. De campaign-modus stelt niet al te veel voor en is een typisch voorbeeld van een aantal genummerde levels die je afloopt. Op technisch vlak is helaas ook veelvuldig te merken dat we hier te maken hebben met een oorspronkelijke smartphone-game. voor net geen €20,- kun je dat voor lief nemen en dan genieten van de leuke multiplayer-opties.

+ Online erg leuk
+ Vechten met paddenstoelen lijkt gek maar is grappig
+ Veel content voor relatief lage prijs

– Campaign mode wordt na een tijd saai
– Technisch op verschillende punten zeker niet perfect
– Geen touchscreen ondersteuning

Eindcijfer: 7

5 gedachten over “[REVIEW] Mushroom Wars 2

Geef een reactie