[REVIEW] Hexologic

Wil je even ontsnappen uit het drukke leven? Kom dan tot rust in deze ontspannende puzzelgame.

Hexologic is een puzzelspel wat afgelopen week verscheen in de Nintendo eShop. De makers van het spel vergelijken het met de bekende Sudoku puzzels. Hoewel de vergelijking wat ver te zoeken is, zijn er wel wat overeenkomsten.

Het spel

In Hexologic los je puzzels op door in iedere rij het juiste aantal stippen in te vullen. Dit doe je door in elk zeshoekig hokje één, twee of drie stippen te zetten. Door dit in elk zeshoekig hokje te doen is iedere puzzel op te lossen. Onderstaande foto is van de eerste puzzel die je in het spel tegenkomt. Deze is op te lossen door in het onderste zeshoekje één stip te zitten. Linksboven komen er twee en het laatste zeshoekje moet nog ingevuld worden, daar komen drie stippen. Een erg makkelijk concept waar ze bij de latere puzzels steeds weer nieuwe elementen aan toevoegen.

Het zetten van deze stippen kan heel eenvoudig via het touchscreen. Door één keer te tikken krijg je één stip, klik je twee keer dan verschijnen er twee stippen. Je raadt het vast al, klik je een derde keer op het zeshoekje dan verschijnen er ook drie stippen. Klik je er daarna nog een keer op dan wordt het zeshoekje weer ‘gereset’ en verdwijnen alle stippen. Makkelijk te besturen dus, helaas gaat deze besturing in docked modus niet op omdat je dan geen touchscreen hebt. Hier hebben de maker iets op bedacht, door op de “y”, “x” of “a” knop te drukken zet je respectievelijk één, twee of drie stippen. Het verplaatsen tussen de verschillende zeshoekjes doe je met de linker controlstick. Deze optie is uiteraard ook te gebruiken in handheld modus. Ook deze manier van het spel spelen verloopt erg makkelijk.

Leercurve

Zoals je van een goed puzzelspel mag verwachten worden de puzzels steeds wat moeilijker naarmate je verder komt. In het totaal zitten er 60 puzzels in het spel verdeeld over 4 werelden. Iedere wereld voegt een nieuw element toe. Zo komen er in de tweede wereld zeshoeken bij die al zijn ingevuld en die je zelf niet aan kan passen. In wereld drie zijn er blokken met een gekleurde rand, in al deze blokken moet hetzelfde getal staan. De laatste wereld combineert de toevoegingen uit de tweede en de derde wereld.

Hoewel dit de puzzels zeker wat lastiger maakt blijven de puzzels over het algemeen erg makkelijk en klein. Zelfs als je er niks van snapt kom je met een aantal keer proberen echt wel tot het goede antwoord. Hierdoor is het hele spel ook in een uurtje uit te spelen. De ontwikkelaar heeft hier naar mijn mening echt wat kansen laten liggen. Het toevoegen van meer of grotere puzzels kost voor een ontwikkelaar een stuk minder moeite dan de ontwikkeling van een geheel nieuw spel. Door deze kleine moeite te investeren zou het speelplezier een stuk groter zijn geweest.

Door het gebrek aan uitdaging en het geringe aantal puzzels wordt snel duidelijk dat dit een spel is wat zich richt op de mobiele gamer. Naast de Switch is dit spel namelijk ook uitgekomen op iOS- en Androidsystemen. Daar zijn spelers het toch wat meer gewend dat een spel in een uur uit is te spelen.

Look and Feel

Het is jammer dat het spel zo kort is, want het uur dat ik gespeeld heb was ontzettend vermakelijk. De makers hebben veel gebruik gemaakt van vrolijke en felle kleuren. Iedere wereld heeft ook een ander thema waarop de graphics zijn aangepast. De muziek is perfect als achtergrondmuziek bij een puzzelspel. De makers hebben hier duidelijk veel tijd in gestoken en dat betaald zich uit. Toen ik na een uur de credits zag baalde ik dan ook dat ik moest stoppen met deze game.

Conclusie

Hexologic is een vermakelijk puzzelspel. Wat meteen duidelijk wordt is het feit dat de makers zich gericht hebben op het vinden van ontspanning. Het spel ademt echt rust uit. Later merk je dit ook aan de moeilijkheidsgraad van de levels, deze worden (helaas) nooit écht lastig.

Dat het spel binnen een uur uit is te spelen, is een groot minpunt. Zelfs voor de geringe prijs die dit spel kost (€2.99) is nog geen uur aan speeltijd moeilijk te verantwoorden. Met een update zouden makkelijk nog meer nieuwe puzzels toegevoegd kunnen worden, hopelijk zien ook de ontwikkelaars deze mogelijkheden.

+ Goede controls, zowel via het touchscreen als bij het spelen op tv
+ Geweldige look & feel
– Puzzels worden nooit écht lastig
– Spel is in nog geen uur uit te spelen

Cijfer: 5,5

 

Jop

Een 24 jarige Nintendo fan. Op het moment volg ik een IT-Traineeship bij Calco. In mijn vrije tijd vaak aan het gamen op mijn Switch of Pokémon aan het vangen in Pokémon Go. Zin in een potje Splatoon 2? Stuur me een berichtje!

Geef een reactie