[E3] Blik terug op de E3 presentatie van Nintendo

Eerder deze avond was het aan Nintendo om hun E3 presentatie te geven. Nintendo kiest er al enkele jaren voor om geen live presentaties te doen maar hun aankondigingen in een Direct te stoppen. Dit jaar vormde geen uitzondering. Wat er is aangekondigd, lees je hier. 

Voorafgaand aan de Nintendo Direct

Nintendo was dit jaar de laatste van “de grote drie” (Nintendo, Microsoft, Sony) die met zijn plannen voor het komende jaar kwam. Ook veel kleinere ontwikkelaars hadden hun aankondigingen al gedaan. Tijdens deze aankondigingen waren ook al enkele Switch games voorbij gekomen. Zo hadden we zaterdag al nieuws over FIFA 19 en op zondag kregen we beelden van Paladins voor de Switch. Pas op maandag begon het echt flink op gang te komen. Er kwam een speciale E3 trailer van Octopath Traveler, daarnaast werden zowel Just Dance 2019 als een speciale Starfox editie van Starlink aagenkodigd.  Al voordat Nintendo zelf iets had laten zien konden Switch bezitters dus al in hun handen wrijven. Enkele uren geleden kwam daar nog een hoop nieuwe informatie bij… 

Het begin van de Direct

De Nintendo Direct begon meteen knallend. Nintendo kondigde een game aan waar we tot nu toe niet eerder van hadden gehoord. Met Daemon X Machina kregen we dus een verrassend begin. In dit spel strijd je als enorme robots in verschillende omgevingen. Verschillende grote namen uit de game- en anime-wereld werken mee aan deze titel.

De trailer van Daemon X Machina werd opgevolgd door meer informatie over de volgende DLC voor Xenoblade 2 deze heeft als titel “Torna – The Golden Country” en zal vanaf 14 september te downloaden zijn.

Pas na de tweede trailer kregen we Reggie Fils-Aime, de Amerikaanse baas van Nintendo, voor het eerst te zien. Hij deed een introducerend praatje over de Switch en maakte zo de brug naar Pokémon Let’s Go Pikachu en Eevee. Hoewel deze game vorige week al was aangekondigd kregen we nu weer wat nieuwe beelden en informatie.

Vervolgens werd het weer tijd voor een nieuwe titel. Super Mario Party komt nog dit jaar naar de Switch. het lijkt daarbij alsof Nintendo naar de spelers geluisterd heeft, in dit spel zit je niet samen in een karretje maar heeft iedere speler een eigen, losstaand personage. Een veelgevraagde functie.

Deze vrolijke multiplayer aankondiging werd gevolgd door een serieuze singleplayer game. De al eerder aangekondigd Fire Emblem game kreeg een titel. Helaas werd de releasedatum wel verschoven van 2018 naar het voorjaar van 2019.

Dat het tempo hoog lag deze Direct, bleek wel uit de vlotte schakeling naar weer een grote online multiplayer game. Hij was al verschillende keren gelekt maar vandaag werd het officieel. Fortnite komt naar de Switch. Sterker nog, het spel is later vanavond meteen te downloaden!

Het tempo gaat omhoog

Na de informatie over deze grote titels kwamen er in een ramp tempo verschillende indie games voorbij. Het begon met Overcooked 2 gevolgd door Killer Queen Black en Hollow Knight. Na deze drie titels kwam Reggie weer even in beeld om het een en ander te vertellen over de Nintendo Treehouse en Splatoon en Smash Bros toernooien.

Toch was het niet gedaan met de aankondigingen. Voordat er een overzichtstrailer met opkomende games getoond werd vertelde Fils-Aime nog dat er een Demo voor Project Octopath Traveler aan zat te komen.

De “coming soon” lijst voor de Nintendo Switch is gigantisch. Over veel van deze titels is eerder al geschreven op Daily Nintendo. Daarom hieronder enkel een lijst met titels, wil je graag meer informatie over een van deze spellen gebruik dan de zoekfunctie op de website.

 • Starlink – Battle For Atlas (16 oktober)
 • Minecraft (21 juni)
 • Sushi Striker (reeds beschikbaar)
 • Mario & Rabbids – Donkey Kong DLC (26 juni)
 • Pixark (herfst 2018)
 • Just Dance 2019 (23 oktober)
 • Dragonball Fighter Z (2018)
 • Splatoon 2 – Octo Expansion (zomer 2018)
 • Captain Toad Treasure Tracker (13 juli)
 • Carcassonne (feestdagen 2018)
 • Fifa 18 WK Editie (reeds beschikbaar)
 • Fifa 19 (september 2018)
 • ARK Survival Evolved (herfst 2018)
 • Wasteland 2: Director’s Cut (herfst 2018)
 • Paladins (reeds beschikbaar)
 • Fallout Shelter (reeds beschikbaar)
 • Dark Souls: Remastered (zomer 2018)
 • SNK Heroines (7 september)
 • Monster Hunter Generations Ultimate (28 augustus)
 • Wolfenstein II: The New Colossus (29 juni)
 • The World Ends With You (herfst 2019)
 • Megaman 11 (2 oktober)
 • Mario Tennis Aces (22 juni)

Zoals je ziet een hele lijst met games. De releasedata die steeds tussen haakjes staat is gebaseerd op de Amerikaanse releasedatums. Het zou kunnen dat deze in Europa iets afwijken.

One more thing…

Om de Direct mee af te sluiten had Nintendo nog bijna 25 minuten over om te praten over de nieuwe Super Smash Bros. Veel mensen hadden verwacht dat deze tegelijk met de Nintendo Online service zou releasen maar je zal toch nog wat langer geduld moeten hebben.

Wil je de hele Direct zelf terugkijken? In onderstaande video kan je de gehele presentatie terugzien.

Na de Nintendo Direct

Meteen na de Nintendo Direct begon de Nintendo Treehouse waarin we meer informatie kregen over de spellen die al aangekondigd waren. Daarnaast kwamen er vanuit de diverse social media kanalen nog nieuwe berichten online. Bijvoorbeeld over de nieuwe Smash Bros Amiibo. Ook heeft Nintendo uitgelegd waarom we niks te zien kregen over Metroid Prime 4 een spel waar veel spelers naar uitkijken.

Een propvolle Direct dus dit jaar. Ben jij tevreden met de aankondigingen? Laat het weten in een reactie of praat mee in het speciale “E3 wat vond je er van” topic op het forum.

Jop

Een 24 jarige Nintendo fan. Op het moment volg ik een IT-Traineeship bij Calco. In mijn vrije tijd vaak aan het gamen op mijn Switch of Pokémon aan het vangen in Pokémon Go. Zin in een potje Splatoon 2? Stuur me een berichtje!

6 gedachten over “[E3] Blik terug op de E3 presentatie van Nintendo

 • 12/06/2018 om 22:43
  Permalink

  Ik merk wel dat het ieder jaar steeds minder ‘het evenement’ van het jaar is.
  Daar het eerst een show was voor games en aankondigingen van de komende 3 jaar, verwachten we nu dat alles binnen een jaar of iets uit moet komen.
  Met directs, andere evenementen en het internet is dat allemaal niet meer ‘nodig’ waar de E3 voor Nintendo vaak de focus bij een paar grote games ligt.
  Ik mis daarmee wel het show element (wat de afgelopen jaren ook aan het afbouwen was).

  Zitten zeker wat leuke titels tussen welke ik overweeg te halen, maar waar je niet perse een Switch voor zal halen.
  Het aanbod (3th party) titels wordt wel steeds groter wat goed nieuws is, maar als je nu nog geen Switch hebt zal het pas het eind van het jaar het volgende moment moeten zijn om je over te halen door Smash Bros.

 • 13/06/2018 om 00:38
  Permalink

  Er kwam geen eind aan die Smash Bros, ik dacht echt die gaan alle karakters bespreken, hoeveel zijn het er ongeveer, heel veel. Fortnite was ik blij mee en ben m nu ook aan het spelen. Werd wel chago van het feit dat er nog steeds geen release datum is voor Dark Souls, heb m ook voor de PS4, maar ik wil m gewoon voor de switch NU ! voor de rest beetje magere E3 voor Nintendo, ze hadden dit ook in een gewone Nintendo Direct kunnen doen. En heel veel was al bekend, maar dat geld voor veel games op deze E3, heel veel was al gelekt

 • 13/06/2018 om 07:53
  Permalink

  Smash Ultimate is een mooi, hopelijk toch wat DLC later al zei de maker “I hope you don’t expect too many new characters”. Verder was er helemaal niks wat ik daadwerkelijk mooi vond. Maar ben blij voor de Mario Party fans. Nintendo moet stoppen met indies laten zien op E3, was duidelijk eem vullertje.

 • 13/06/2018 om 08:51
  Permalink

  Voor mij was de E3 direct eerlijk gezegd niet zoveel aan. Leuk om de DLC van Xenoblade te zien maar dat was dan ook het enige waar ik enthousiast van werd. Ik heb helemaal niets met Smash en dat gedeelte duurde dus ook echt veel te lang.
  En waar waren Metroid, Bajonetta en Yoshi?
  Jammer.

Geef een reactie