Jouw online Nintendo Magazine

Runner 3
Runner 3 lijkt in eerste instantie een platformer, maar eigenlijk is het vooral een game met ritme. Is deze ritmische game het een beetje waard?

Runner 3 lijkt in eerste instantie een platformer, maar eigenlijk is het vooral een game met ritme. Is deze ritmische game het een beetje waard?

Het spel bouwt voort op op de formule van eerdere Bit.Trip-games. Als Commander Video zal je je een weg door verschillende sidescrolling levels moeten banen door middel van schoppen, springen en sliden. Nu lijkt dit heel erg op platforming gameplay, maar met als verschil dat je amper tot geen invloed hebt over hoe je door het level gaat. Het spel bepaalt namelijk de snelheid waarmee je loopt. Het enige wat je soms kan bepalen is het nemen van een ander pad en die volgen.

Elke actie die je doet heeft echter wel degelijk invloed op je progressie in het level. Druk je iets te vroeg op een knop? Dan ben je praktisch altijd af. Doe je de verkeerde actie? Dan is er geen tijd meer om de goede actie nog uit te voeren en dus ga je af. Tijdens de eerste paar levels leer je alle basisvaardigheden en kan je een beetje oefenen met wanneer je welke actie het beste kan gebruiken. Nu is het aan jou de taak dit te beheersen. Dit zorgt voor een goede opbouw zonder dat de game je teveel bij hand pakt.

In elk level is het de bedoeling om tijdens het rennen goud en stereoboxen te verzamelen. Nu klinkt dit niet al te moeilijk en in het begin zal je met gemak alle gouden staven kunnen pakken in de levels. Nog voor het einde van wereld 1 wordt het echter toch al redelijk lastig om echt alles te pakken te krijgen. Wil je nog meer extra punten verzamelen? Spring dan over de checkpoint heen. Hierdoor zal je als je als je af bent wel helemaal opnieuw moeten beginnen in het level, maar je krijgt wel flink wat punten ervoor. Verzamel je alle stereos? Dan speel je een nieuwe modus vrij: de retro-stand waarin je echt een platformer kan spelen.

Als je het level een eerste keer gehaald hebt zal er een nieuwe modus beschikbaar komen voor dat level. Je kan in dit level naast gouden staven ook diamanten verzamelen om later nieuwe outfits mee te kopen. Deze diamanten zitten op andere paden binnen hetzelfde level, waardoor je ook weer wat extra uitdaging hebt doordat de baan niet hetzelfde is. Is de game te lastig? Niet getreurd, de ontwikkelaar komt binnenkort met een makkelijke modus.

Grafisch ziet de game er vrolijk uit. Elke wereld is enorm kleurrijk en heeft zijn eigen thema. Zo heeft wereld 1 het thema eten en dat is dan aan alles te zien, zoals de mega donuts in verschillende levels. Wat jammer is, is dat de vijanden soms een beetje wegvallen tegen de achtergrond en dan met name in de handheld-modus zal je hier last van hebben. Doordat ze niet opvallen, zal je regelmatig niet op tijd de vijand zien en dus doodgaan. Ander klein minpuntje is dat het spel redelijk lang doet over het laden van een level.Runner 3

De muziek is ook goed aangepast aan elke wereld. De muziek van de voedselwereld is erg vrolijk, terwijl die van de spookachtige wereld een stuk duisterder klinkt. Naast de muziek zit er ook wat stemacteerwerk in de game. Dit wordt gedaan door niemand minder dan Charles Martinet. Charles treedt op in het spel als commentator en heeft verschillende flauwe zinnen die voor flink wat humor zorgen.

Conclusie

Runner 3 is in tegenstelling tot wat je zou denken geen platformer, maar een zeer uitdagende ritmische game. De designs van de levels zijn goed gedaan en de werelden zien er enorm kleurrijk uit, wat zorgt voor een goede sfeer. Voeg daar het commentaar van Charles Martinet aan toe en je hebt een spel wat heerlijk weg speelt, ondanks de moeilijkheidsgraad. Mocht je niet van de moeilijkheidsgraad houden, dan kan je je hart ophalen, want binnenkort wordt er een makkelijke modus aan de game toegevoegd. Doordat elk level meerdere paden heeft en veel te verzamelen is het daarnaast ook nog eens leuk om levels vaker te spelen. Het enige wat echt jammer is aan het spel is dat je soms zo snel rent dat je in handheld-modus lastig de vijanden die eraan komen kan zien.

+ Goed level design
+ Fijne tutorial
+ Uitdagend
+ Hoge herspeelbaarheid

– In handheld-modus zijn vijanden soms minder zichtbaar
– Redelijk lange laadtijden

Cijfer: 7.6