Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

De echte reden waarom Gunpei Yokoi Nintendo verliet

De Game Boy-ontwerper deed in 1996 zelf verhaal tijdens een interview.

De Game Boy-ontwerper deed in 1996 zelf verhaal tijdens een interview.

Gunpei Yokoi is een van de bekendste namen in de geschiedenis van Nintendo. Yokoi was de mentor van Shigeru Miyamoto en bedacht onder meer de Game Boy, de Game & Watch en de R.O.B.-accessoires. Daarnaast was hij ook producer van onder andere Metroid, Fire Emblem en de Super Mario Land-serie. Op 55-jarige leeftijd verliet Yokoi Nintendo, maar de echte reden voor zijn vertrek is nog steeds onduidelijk. De meest bekende verklaring is dat Yokoi zich schaamde voor de tegenvallende Virtual Boy, die hij ook bedacht had. Nu blijkt echter dat de mislukking van de console geen directe oorzaak van zijn vertrek was.

In 1996 schreef Yokoi over het verlaten van Nintendo in het novembernummer van het Japanse tijdschrift Bungeishunju. Livedoor heeft onlangs zijn stuk opnieuw gepubliceerd, wat ons de kans geeft om rechtstreeks van hem te horen. De volgende passage is een vertaling uit het desbetreffende interview.

“Na meer dan dertig jaar heb ik Nintendo verlaten. Na mijn universitaire studie was ik de hele tijd bij Nintendo bezig met het maken van speelgoed, maar op het moment dat ik 55 jaar werd, dacht ik erover om een baan te nemen die mijn ideeën nog meer vrijheid zou geven. ”

“De dag voordat ik met pensioen ging [van Nintendo], publiceerde The Nikkei een groot stuk over mij. In werkelijkheid nam ik niet ontslag om ‘verantwoordelijkheid te nemen voor het falen van de Virtual Boy.”

“Sindsdien dacht ik dat toen ik 55 werd, ik onafhankelijk wilde worden.”

“Om het anders te zeggen, ik had nog een leven vol met ideeën en wilde verdergaan met het maken van speelgoed, om door te gaan met het bijstellen van Nintendo’s bedrijfsfilosofie van ‘nicheachtige speelstukken’ – dat is de enige reden dat ik ontslag nam.”

Na zijn vertrek bij Nintendo vormde Yokoi zijn eigen bedrijf: Koto Laboratory. Zijn carrière na Nintendo mocht echter niet lang duren, want op 56-jarige leeftijd raakte hij betrokken bij een dodelijk auto-ongeluk. Nadat zijn auto een lichte botsing maakte met de auto voor hem, stapte hij uit om de schade te bekijken, waarna hij werd geraakt door twee andere auto’s. Hij overleed op 4 oktober 4 1997 in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Bron/Via