[REVIEW] Detective Pikachu

Een avonturenspel met een pratende Pikachu.

Detective Pikachu is een avonturen spel dat draait rond, je had het al geraden, Pikachu! Samen met een zekere Tim Goodman gaat Pikachu op onderzoek uit om te achterhalen wat er allemaal aan de hand is met de andere Pokémon. Het is een game voor de 3DS / 2DS en deze zal je zo’n €39,99 kosten. Voor het spel bestaat ook een extra grote amiibo van Detective Pikachu.

Verhaal

Er zijn verschillende verhaallijnen. Zo heb je Tim Goodman, een student wiens vader enkele maanden geleden is verdwenen in een mysterieus auto-ongeval. Zijn vader, Harry Goodman, was bezig met onderzoeken naar enkele vreemde gebeurtenissen die veroorzaakt werden door Pokémon die zich plots anders begonnen te gedragen. Tim trekt naar Ryme City, opzoek naar antwoorden over zijn vader.

In Ryme City merkt hij al meteen dat er iets vreemds aan de hand is met enkele Aipom. Hier ontmoet hij Pikachu en samen zoeken ze uit wat er aan de hand is met deze Pokémon. Het wordt al snel duidelijk dat deze twee een topteam vormen en zo gaan ze samen verder op onderzoek uit.

Pratende Pikachu

En oh ja, Pikachu kan praten! Althans, enkel tegen Tim. Pikachu kan alle mensen en Pokémon verstaan, maar van alle mensen kan enkel Tim hem begrijpen. In het begin is het wel even wennen aan deze stem, maar later in het verhaal krijg je meer en meer hints over waarom hij kan praten met Tim en begin je het te begrijpen.

Negen hoofdstukken

Het spel is opgedeeld in negen hoofdstukken, waarin telkens een dader gevonden moet worden. In de eerste hoofdstukken is er telkens een gebeurtenis waarbij een Pokémon helemaal doordraait en mensen of andere Pokémon aanvalt. Het is dan aan jou om uit te zoeken hoe dit komt en wie dit veroorzaakt heeft.

Sommige hoofdstukken verlopen vlot, maar andere zijn wat langdradiger of soms zelfs frustrerend. Zo is het soms het geval dat je al weet wat er gebeurd is, maar je kan niet zomaar een dader aanduiden. Je moet telkens ook meerdere hints geven die je van andere mensen gekregen hebt om zo te bewijzen dat dit de dader of de juiste oplossing is. Dit kan frustrerend zijn omdat je vaak heen en weer wordt gestuurd om verschillende hints te verzamelen terwijl je de oplossing al weet.

Langs de andere kant kan je soms ook wel een tijdje vastzitten omdat je juist die ene persoon nog niet gesproken hebt die een cruciale hint heeft voor jou. Wel is er een hint-knop die je altijd kan indrukken als het even niet lukt en je het antwoord echt niet kan vinden.

Speelstijl

Over het algemeen is het dus een vrij makkelijk spel, niet enkel op vlak van de raadsels oplossen, maar ook op vlak van besturing. Veel hoef je niet te doen, enkel rondlopen en conversaties aangaan met mensen en af en toe snel reageren met de A-knop om bepaalde zaken te ontwijken en dergelijke.

Elk hoofdstuk heeft ook een introductiefilmpje waar je niets hoeft te doen, enkel opletten en luisteren. Wat minder praktisch is aan dit gedeelte is het feit dat je deze filmpjes niet kan pauzeren. Zo is het mij overkomen dat ik werd gebeld in het midden van een filmpje en dus bijna alle info gemist heb.

Speelduur

Met het spel kan je gemiddeld zo’n twaalf à dertien uur bezig zijn, afhankelijk van hoe grondig je de mensen interviewt en hoe snel je de hints begrijpt. Met elk hoofdstuk zal je ongeveer één tot anderhalf uur bezig zijn. Al was er wel een hoofdstuk dat wat korter was.

Wat het spel ook wel wat langer laat duren zijn de uitspraken van Pikachu. Af en toe gaat de “Pikachu-knop” oplichten en wanneer je deze indrukt krijg je ofwel nuttige informatie, ofwel een vreemde uitspraak of filmpje te zien van Pikachu. Dit is leuk, maar af en toe ben je de “Hey, hey Tim!” ook een beetje beu en wil je gewoon verder met het verhaal. Het doet zelfs een beetje denken aan Navi van The Legend of Zelda (Hey, listen!).

Conclusie

Persoonlijk moet ik toegeven dat ik vooraf niet helemaal overtuigd was van een spel met een sprekende Pikachu, maar eerlijk toegegeven, ik heb er heel veel plezier aan beleefd. Hoewel het spel soms langdradig is en de nodige hints soms frustrerend zijn, is het een goed verhaal en blijf je er vanaf de eerste tot de laatste seconde in verzonken. Ook is het na een tijdje minder vreemd om te luisteren naar een zware mannenstem die uit Pikachu komt. Het is een spel waar je een lange tijd mee bezig kan zijn, het is misschien niet zo moeilijk, maar je wil wel telkens weten hoe het verder gaat. Zeker de laatste hoofdstukken zijn heel spannend en maken het moeilijk om te stoppen met spelen.

+ Goed verhaal
+ Leuke filmpjes van Pikachu
+ Hints voor als je even vast zit
+ Lange speelduur
+ Spannend, zeker naar het einde toe
+ Leuke hoofdstukken…

– …Maar soms wel frustrerend omdat je de oplossing al kent en toch alle hints moet verzamelen
– Filmpjes kan je niet pauzeren
– Over het algemeen heel makkelijk, niet veel uitdaging

Cijfer: 7,3

6 gedachten over “[REVIEW] Detective Pikachu

 • 27/03/2018 om 16:25
  Permalink

  De filmpjes kun je dus niet pauzeren, kun je ze ook niet terug kijken dan? Maar wie belt er nou als je aan het gamen bent. 😝😂❤

  • 28/03/2018 om 10:26
   Permalink

   Hmm.. goed punt.. heb ik helaas niet aan gedacht 😉 wel even melden dat het wel mogelijk is om de aparte hoofdstukken opnieuw te spelen. Dus als je iets gemist hebt kan je het wel opnieuw bekijken, maar dan moet je wel het ganse hoofdstuk opnieuw doen 🙂

 • 30/03/2018 om 10:54
  Permalink

  Normaal gesproken is een Pokémon game bijna altijd een insta-buy, maar bij deze dacht ik “Hmm laat maar”.

  Ik moet wel zeggen dat deze review mijn mening iets heeft bijgesteld. Alsnog zou ik er niet de volle pond voor betalen, maar misschien later in de uitverkoop als een leuk spelletje voor erbij.

Geef een reactie