[REVIEW] RXN Rajiin

Fans van verticaal-scrollende shooters kunnen aan de slag met een nieuwe game op de Switch: RXN Rajiin.

Zonder een echt grote aankondiging was RXN Rajiin afgelopen week ineens verkrijgbaar in de Nintendo Switch eShop. Het spel is een klassieke verticaal scrollende shooter en als fan van dit genre leek het me dan ook erg interessant om het spel aan een test te onderwerpen. Zeker gezien de relatief hoge prijs van meer dan 30 euro waren mijn verwachtingen dan ook erg hoog gespannen.

Schieten, ontwijken, vernietigen

Voor wie nog nooit een spel in dit genre heeft gespeeld is de basis van de gameplay makkelijk uit te leggen. Je komt met je vliegtuig in een top-down level terecht waarin je het vervolgens opneemt tegen hordes vijanden en af en toe ook een eindbaas. Schieten, ontwijken, vernietigen is de basis van dit soort spellen. Dat is ook het geval bij RXN Rajiin en toen ik het spel voor het eerst speelde deed deze me direct denken aan radiant Silvergun, een klassieker in het genre. Ook in RXN heb je namelijk direct drie verschillende wapens tot je beschikking welke je op het juiste moment kunt inzetten. Ook heb je meteen een ‘finishing move’ voor wanneer je te veel of te sterke vijanden tegenkomt. Het gevolg wanneer je deze wapens gebruikt is bizarre actie op het scherm waarbij kogels en explosies letterlijk van het scherm spatten, precies zoals het hoort in een echte vertical shmup!

Veel actie op het scherm

Helaas komt hier wel het eerste minpunt om de hoek kijken. Wanneer er namelijk teveel gebeurd, heeft de Switch moeite om alle actie in beeld te brengen en ontstaan er framerate problemen. Deze zijn nooit zo erg dat het spelen onmogelijk wordt, het is wel erg jammer dat de framerate niet altijd stabiel blijft. Het spel ziet er verder best goed uit al oogt je eigen aircraft niet heel strak en hebben sommige achtergronden een wat lage resolutie. Vijanden en eindbazen zien er echter wel erg mooi uit. Gezien het hoge prijskaartje is het totaalplaatje inclusief framerate problemen toch iets teleurstellend. Wél kan gezegd worden dat het geluid in orde is met passende J-Rock op de achtergrond én originele Japanse stemmen.

Heerlijke gameplay

Gelukkig zit het met die gameplay echt en goed zullen fans van deze shooters zich prima kunnen vermaken. Het spel kent meer dan 40 levels om je in uit te leven welke, na verloop van tijd, flink pittig kunnen worden. Positief is dat het spel zeer korte levels heeft. Dat maakt het niet alleen zeer geschikt om onderweg te spelen, het trial- and error gehalte in de moeilijkere levels is zo ook veel toegankelijker doordat je bij het afgaan niet enorm lange levels telkens weer opnieuw moet doen. De verschillende personages hebben elk hun eigen vliegtuig met aparte wapens. Het is aan jou om te kiezen welke het lekkerst speelt. Met name de finishing moves zijn erg tof en zorgen voor groot spektakel op het scherm. De besturing is verder erg simpel maar doeltreffend. Met de Y, X, A en B-knoppen schiet je en gebruik je verschillende wapens terwijl je jouw schip met de joystick bestuurt. Niets meer, niets minder, wél erg fijn speelbaar.

In je eentje

RXN Rajiin is een game om alleen te spelen. Er is geen multiplayer aanwezig wat best een gemiste kans is. Met de ruim 40 levels ben je een uur of 5-7 zoet. Ook is er geen online mode in het spel aanwezig. Ook hier geldt weer dat het totaalplaatje gezien de prijs van ruim 30 euro wat magertjes is.

Conclusie

RXN Rajiin is een game van Gulti en Kayac, Japanse specialisten in het ontwikkelen van shoot-‘em-up games. Dat is te merken want het spel kent sterke gameplay, prima besturing en biedt de perfecte uitdaging. Het probleem van RNX zit ‘m dan ook echt in de prijs van 31,99 euro. Dit is aan de hoge kant gezien het ontbreken van online opties en multiplayer. Fans van het genre zullen zeker van de game genieten maar moeten dus wel door de prijs heen zien te kijken.

+ Heerlijke gameplay
+ Prima besturing
+ Verslavend
+ Erg geschikt voor onderweg

– Soms framerate problemen
– De prijs

Eindcijfer: 7,3

Eén gedachte over “[REVIEW] RXN Rajiin

Geef een reactie