[REVIEW] LEGO Marvel Super Heroes 2

LEGO is terug en het is nog altijd even leuk.

Na vier jaar wachten is het eindelijk zover. Het langverwachte vervolg op LEGO Marvel Super Heroes is nu uit en het is nog altijd net zo leuk als zijn voorganger, met de nadruk op “net zo leuk”. LEGO Marvel Super Heroes 2 verandert vrij weinig aan de standaard LEGO-formule die we allemaal kennen. Is het genoeg verandering? Of zal het vervolg op LEGO Marvel Super Heroes simpelweg nóg een LEGO-titel zijn? Lees het in onze review.

Kang de Veroveraar en zijn (langdradige) verhaal

De oorlog tussen Kang de Veroveraar en de wereld van Nova Prime is waar het verhaal van LEGO Marvel Super Heroes 2 begint. Vlak hierna worden de Guardians of the Galaxy ingeschakeld om de troepen van Kang neer te halen. In dit proces glipt Kang er tussenuit en vlucht richting de Aarde om deze vervolgens te veroveren. De machtigste helden van de Aarde en daar voorbij zijn dus verkozen om een einde te maken aan Kangs heerschappij om zo de wereld van LEGO Marvel Super Heroes 2 te redden.

Het verhaal in de game wordt op een sublieme manier uitgevoerd en gepresenteerd. De humor waar de LEGO-games bekend om staan is nog altijd zo goed als hiervoor. Hierbij heeft LEGO er voor deze game een schepje bovenop gedaan qua verhaal. Of dit een goed idee was is weer wat anders.

Ze hebben in plaats van een kort en krachtig verhaal namelijk gekozen om deze uitgebreider te maken met meer karakters en een grotere open wereld. Dit is zowel goed als slecht. Aan de ene kant zorgt dit voor meer gameplay en meer reden om terug te komen naar dit spel wanneer het verhaal uit is gespeeld. Aan de andere kant kan dit zorgen voor een langdradig verhaal en een té grote open wereld, waardoor de speler zich mogelijk overweldigd kan voelen door de grootte van Chronopolis.

Anders gepresenteerd is niet anders

Normaliter kunnen de verhaallijnen van LEGO-games af te ronden zijn binnen ongeveer 10 uur (of minder). Door de massieve open wereld en hoeveelheid missies in het verhaal gaat dit al snel richting de 20 uur voor LEGO Marvel Super Heroes 2. Als de content die in deze extra uren gegeven is daadwerkelijk de tijd waard is, is dit natuurlijk geen probleem. Maar dat is naar mijn mening niet zo. De missies – ondanks dat deze over het algemeen best leuk om door heen te spelen zijn – worden na een aantal steeds minder leuk om doorheen te spelen doordat er te weinig afwisseling is in de gameplay. Er worden namelijk steeds dezelfde puzzels gebruikt, alleen telkens op een andere manier gepresenteerd.

Een ander probleem dat ik tegenkwam was het feit dat er heel obscuur (of zelfs niet) tegen je gezegd wordt wat je moet doen. Dit kan soms zeer frustrerend zijn aangezien je makkelijk 20 minuten kan verspillen aan het te moeilijk denken over wat je moet doen, terwijl de oplossing vaak vrij makkelijk is. Dit heeft ook weer te maken met het presenteren van de puzzels. Als de puzzels telkens anders gepresenteerd worden, weet je na een aantal missies redelijk goed waar alles voor dient en hoe alles in elkaar zit. In het begin weet je dit natuurlijk niet. Dit wordt met name wel van je verwacht aan het begin en dit kan zorgen voor het hiervoor genoemde probleem: tijdverspilling aan makkelijke puzzels door te moeilijk na te denken.

Bouwen met LEGO

Als je eenmaal in deze massieve wereld wordt gezet ben je vrij om te gaan, staan en vliegen waar je wilt. Er zijn namelijk meer dan genoeg objecten om te verzamelen, geheimen te ontdekken en side-quests om in te kunnen afdwalen. Als je genoeg voortgang hebt geboekt in het verhaal zal het spel het ontwerpen van je eigen LEGO-karakters introduceren. Dit vind ik zelf een erg groot pluspunt. In deze modus kan je zo ongeveer alles aanpassen wat er aan te passen valt aan een LEGO-karakter: zijn uiterlijk, superkrachten, wapens etc. Deze kan dan gebruikt worden in de open wereld wanneer je de bijbehorende missie voor dat gebied hebt afgerond.

Leuk voor jong en oud

Als je de fans van Marvel en LEGO samenvoegt met de ontwikkelaars van TT Games, krijg je een game zoals LEGO Marvel Super Heroes 2. Het spel zit vol met fanservice, wat bij spellen zoals dit een grote stap in de goede richting kan zijn. In het verhaal zitten namelijk dingen die zelfs een langdurige Marvel-fan zouden verbazen (op een goede manier). Ook zitten er veel publieksfavorieten in die zelfs grote Marvel-fans misschien niet herkennen. Er zijn ook genoeg karakters om uit te kiezen. Hierdoor zal LEGO Marvel Super Heroes 2 voor jongere, maar ook oudere mensen leuk zijn.

Teleurstelling na teleurstelling…

Ondanks de massieve open wereld en een van de grootste karakterroosters ooit, zijn er toch een aantal problemen met het spel. Al deze problemen liggen meer aan de technische kant dan aan de inhoud. De besturing van het spel voelt vaak onstabiel en langzaam, waardoor het speelplezier in de open wereld soms wordt weggenomen. Het gebeurt namelijk vaak dat karakters niet op tijd reageren door de langzame besturing, waardoor er frustrerende situaties kunnen plaatsvinden. Ook heeft dit spel zijn momenten wanneer de framerate niet bij kan blijven en constant hapert. Dit kan voorkomen in zowel de cutscenes alsmede de gameplay.

Wie wel eens een LEGO-spel heeft gespeeld weet dat je wel eens door de vloer kunt vallen of vast kan komen te zitten in een muur. Dit is niet anders in LEGO Marvel Super Heroes 2. Ik ben meerdere keren door de vloer gevallen om vervolgens te skydiven in de leegte van wanhoop en meerdere keren vast blijven zitten in een muur. Ook waren er een aantal bazen die in hun animatie bleven stilstaan waardoor ik ze niet kon raken en een gedeelte van de missie overnieuw moest doen. Ten slotte ben ik ook een aantal keer uit het spel gegooid door de Switch zelf met een standaard foutmelding. Al deze bugs zijn – buiten lichtelijke ongemakkelijkheden – niet heel erg en worden hopelijk snel gepatcht.

Conclusie

LEGO Marvel Super Heroes 2 is over het algemeen een redelijk goede game. De humor in het spel zal nog voor lange tijd glimlachen op mensen hun gezicht brengen en er is voldoende content in een grote open wereld. Echte vernieuwingen en verbeteringen zijn er helaas niet. Verder kunnen de lichtelijke ongemakkelijkheden zoals de bugs en (soms) haperende framerate af en toe frustrerend zijn.

+ Massieve open wereld
+ Meer dan genoeg content
+ Humoristisch uitgewerkt verhaal
+ Goede voice-acting
+ Vol met fan service

– Meerdere technische problemen
– Repetitieve missies en puzzels
– Lang(dradig) verhaal
– Veranderd niks aan de standaard LEGO formule

Cijfer: 7,0

Luciano

Nintendo zal altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben. Sony en Microsoft mogen dan wel populairder zijn, maar Nintendo bezit wel mooi een aantal van de meest bekende franchises allertijden!

5 gedachten over “[REVIEW] LEGO Marvel Super Heroes 2

 • 03/12/2017 om 00:24
  Permalink

  Spel eergisteren een stroring en sloot zichzelf in een keer af en de dag daarna (eigenlijk is het nu de volgende dag) liep het vast, best wel jammer, veder nog niet echt voldoende dingen unlocked om het eigenlijk echt helemaal een fantastisch spel te vinden, probeer zoveel mogelijk te unlocken, de nieuwe character creator is ook niet echt helemaal fantastisch, ook al is hij zowiezo Vèèl beter dan uit de vorige LEGO games vind ik het wel een beetje jammer dat je geen bestaande delen van speelbare characters een andere kleur kan geven (wat wel logisch is), daar door moet je een best wel simpel lichaam kiezen waar je alleen maar de kleur van kan kiezen en bevoorbeeld geen designs zoals een schedel of spin op kan doen, krachten toevoegen vind ik veder te gek, ook al een DLC pakket gekocht (Classic Guardians of the Galaxy).

 • 04/12/2017 om 13:53
  Permalink

  Ik heb zowel deze als LEGO the Ninjago movie gespeeld (Op de PS4, dat wel), en Ninjago is van die twee absoluut de betere. Het lijkt er op dat Ninjago door het A-team en deze Marvel Heroes 2 door het B-team gemaakt is. Geen innovatie, en zelfs diverse stappen terug (tot vóór The Force Awakens), matige bossfights en veel te veel technische fouten. LEGO games blijven leuk, maar dit is m.i. toch wel een teleurstelling.

 • 05/12/2017 om 08:00
  Permalink

  de Xbox One versie had de zelfde fouten, vond persoonlijk dit naast LEGO Batman 3 een van de de mindere LEGO games, ik heb hem ook gereviewd en bij heeft hij een 5.8 gescoord.

Geef een reactie