[REVIEW] Star Ghost

Een verslavende, intergalactische game

Star Ghost is een shoot-em-up game gemaakt door Rainy Frog. Vorig jaar werd al een versie van dit spel uitgebracht voor de Wii U en sinds 30 november is de game ook voor de Switch verkrijgbaar. Het spel kost niet veel, slechts 8,99 euro, maar gaat een shoot-em-up niet snel vervelen?

Om een antwoord te vinden op die vraag, moeten we eerst verder ingaan op het spel en de verhaallijn. Het verhaal achter dit spel is dat jouw universum gevaar loopt en jij de uitdaging krijgt alle twaalf sterrenstelsels te verdedigen. Dit is echter niet belangrijk als je aan het spelen bent. Het is vooral de bedoeling dat je zo lang mogelijk overleeft. Je moet het ruimteschip in de lucht houden en je vijanden vernietigen. Verder is het belangrijk een zo hoog mogelijke score behalen, wat je doet door je schip te upgraden met verschillende wapens en zo de aanvallen van vijanden te ontwijken.

Per sterrenstelsel wordt er een nieuwe moeilijkheid aan het spel toegevoegd. Zo moet je het onder andere opnemen tegen asteroïden en verschillende bazen, wat wel een extra uitdaging geeft. Het is hierdoor echter zeer moeilijk om alle twaalf sterrenstelsels uit te spelen. Aan de andere kant maakt dit en het feit dat je elke keer de high score kan verbreken, dat je het spel wil blijven spelen. Jammer genoeg kan je de high scores van vrienden niet zien, dit had nog een extra uitdaging kunnen geven aan het spel.

Besturing

Het is een singelplayer game waar het begin vrij moeizaam verloopt, maar als je het spel een tijdje aan het spelen bent, gaat het steeds beter. Dit komt omdat je in het begin geen uitleg krijgt over hoe je het spel moet spelen. Wanneer je het spel pauzeert, krijg je echter wel de besturing te zien.

Een ander onderdeel wat het spel moeilijk maakt in het begin, is dat het ruimteschip vanzelf schiet en jij dus enkel op de A-knop moet duwen om omhoog en omlaag te gaan. Dit geeft het een Flappy Bird-gevoel en zorgt soms voor wat verwarring, omdat je snel de neiging hebt om op de A-knop te duwen om op vijanden te schieten. Als je hieraan gewend bent, lukt het wel beter. Verder moet je enkel nog de analog stick gebruiken voor onder andere het richten van de lazers.

Upgrade je ruimteschip

Het spel bestaat uit twaalf sterrenstelsels die elk zijn ingedeeld in een aantal sectoren. In deze sectoren is het de bedoeling dat je credits verzameld, zodat je op het einde van de sector upgrades kan kopen. Hoe meer credits je verzameld in de sectoren, hoe beter deze upgrades zullen zijn. In het begin gaan deze upgrades enkel over de standaard instellingen en dit zijn de volgende:

 • Shield: je schild dat je beschermd
 • Fire rate: de snelheid waarmee het ruimteschip schiet
 • Spread: het aantal lazers wat het ruimteschip per keer afvuurt
 • Traction: hoe sterk je credits en upgrade bolletjes aantrekt

Deze upgrades blijven echter niet de hele tijd, want zolang je schiet gaat de meter van deze upgrades verder naar beneden en uiteindelijk nemen ze af. Dit kan je voorkomen door in de sector verschillende upgrade bolletjes te verzamelen.

Wanneer je ruimteschip te ernstig beschadigd is, is het game over. Hierna moet je weer bij het eerste sterrenstelsel beginnen. Er bestaat wel een “continue”-optie, maar hiervoor heb je genoeg credits nodig.

Graphics en soundtrack 

Het is een mooi spel gevuld met neon sterrenstelsels, wat het geheel zeer interessant maakt om naar te kijken. Ook is het zo dat telkens wanneer je opnieuw begint met het spel, de sectoren er anders uit zien, wat zorgt voor variatie. De soundtrack is gecomponeerd door David Wise, welke voornamelijk bekend is om zijn muziek bij de Donkey Kong Country-reeks. Zoals verwacht is het dan ook zeer leuke muziek die het intergalactische gevoel nog meer versterkt.

Conclusie

Star Ghost is een game die je uren aan een stuk kan spelen, tot je kramp krijgt in je duim door steeds op de A-knop te duwen. Dit omdat je er altijd beter en beter in wordt en het een verslavende factor heeft. Enig minpuntje is wel dat het geen multiplayerstand heeft, dit zou een leuke extra geweest zijn voor het spel. Ook het feit dat je high scores van vrienden niet kan zien lijkt een gemiste kans. Echter lijkt het zo’n spel waar je, na het een tijd niet meer te hebben gespeeld, weer mee zal beginnen en beter in wil worden. Het feit dat je niet kan opslaan maakt het spel uitdagend, maar ook heel moeilijk om volledig uit te spelen. Dus, gaat het snel vervelen? Absoluut niet! Het spel is de 8,99 euro zeker waard.

+ Mooie, verslavende gameplay
+ Goedkoop (8,99 euro)
+ High scores geven voldoening
+ Variatie in de sectoren
+ Leuke upgrades

– High scores van vrienden kan je niet zien
– Geen multiplayer

Cijfer: 7,3

2 gedachten over “[REVIEW] Star Ghost

 • 21/01/2018 om 22:16
  Permalink

  Daar ik deze game gratis heb gekregen (gewonnen hier op de site) en wat mijn mening dus wat kan beïnvloeden moet ik zeggen dat de genoemde flappy-bird besturing deze game kapot maakt.

  Shootemups vind ik leuk door de pixel perfecte controle die je hebt over het schip/ding dat je bestuurd.
  Dat ontbreekt compleet bij deze game waardoor het gevoel van controle weg is. Dat motiveert niet om beter te worden wat op zich zonde is want de game ziet er goed uit en klinkt geweldig.

Geef een reactie